İlk çeyrekten sonra toparlanma bekliyor

02 Ocak 2019
Bilişim sektörü 2018 yılının ilk yarısında yüzde 15 büyüdü ama döviz kurlarındaki yükselişin getirdiği fiyat artışlarıyla ikinci yarıyılda daralma yaşandı. 2019'un ilk çeyreğinde düşüşün devamı, sonrasında ise büyümenin yeniden başlaması bekleniyor.

GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr

Bilişim, ağırlıklı olarak ithalata dayalı bir sektör olması nedeniyle, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan ve finansal gelişmelerden doğrudan etkileniyor. PC, notebook, akıllı telefon, sunucu, server ve veri merkezi gibi segmentlerin hepsinde Türkiye pazarında özellikle 2018'in ikinci yarısında ciddi daralma görüldü.

İKİNCİ YARIDA DARALDI
Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) verilerine göre, sektör büyüklüğü 2017 yılında 117 milyar TL düzeyindeydi. Bunun 41,3 milyar TLsini bilgi teknolojileri, 18,8 milyar TLsini ise yazılım gelirleri oluşturmuştu.

TÜBİSAD'a göre, sektör 2018'in ilk yarısında 2017 yılına göre yüzde 15 civarında büyüdü. Ancak bu durum yılın ikinci yarısında tersine döndü. Döviz kurlarındaki yükselişin getirdiği fiyat artışlarıyla ikinci yarıyılda daralma yaşandı.

TÜBİSAD yetkilileri, şunları söylüyor: "2018 yılı için büyüme beklentisi yüzde 10-15 aralığındaydı. Kur etkisi en fazla donanımda görüldü. Bilişim hizmetleri pazarında da düşen bütçeler nedeniyle iptal edilen ya da ertelenen projeler oldu." TÜBİSAD, sektörde 2019 yılının ilk çeyreğinde de düşüş olmasını bekliyor. 2019'un ikinci yarısında ise 2018'in ikinci yarısına göre büyüme yakalanacağı öngörülüyor.

YENİLEME EĞİLİMİ

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hanta-loğlu, kullanıcıların uzun süredir bilgisayarlarını değiştirmediklerini gözlemlediklerini söylüyor. Hantaloğlu'na göre, 2019 yılında bilgisayarlar yenilenecek.

Özelikle Windows 7'den Windows 10'a geçilmesi bu değişimi tetikleyecek. Han-taloğlu, "2019 yılında PC pazarının 2018 yılına benzer bir performans göstereceğini düşünüyoruz. PC pazarında beklentimiz yüzde 5-10 arası büyüme" diye konuşuyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, 2018'de sektörle paralel olarak büyümelerinin lokomotifinin bulut bilişim olduğunu belirtiyor. Kansu, "Buluttan güç alan modern işyeri çözümlerimiz, iş uygulamaları, teknolojik altyapı, veri ve yapay zekâ ekseninde faaliyetlerimizi hızlandıracağız. 2019'da da sektörün üzerinde bir büyüme yakalamayı hedefliyoruz" diyor.

FİLİZ AKDEDE HP TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
"KATMA DEĞER, OYUN VE YAZICIDAN BÜYÜYECEK”
"Son çeyrekte perakende alanında doların seyri nedeniyle yüzde 20-25 arasında pazar daralması yaşandı. 2019'da büyümenin geleceği en önemli yer, katma değerli iş istasyonları olacak. Tasarım, inşaat ve yaratıcılık alanlarında üstün performans sağlayan gelişmiş bilgisayarlar öne çıkacak.

Bir diğer büyüme göreceğimiz alan ise oyun bilgisayarları olacak. Kurumsal yazıcı tarafı da sektörün büyümesini sağlayacak alanlar arasında yer alacak. Sürdürülebilirlik, mobilite, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve kodlama da 2019'un trendleri arasında bulunuyor."