İletişim, ekip ve güven

29 Nisan 2019





Zaman çabuk geçiyor. Yönetici, hissedar, başkan, CEO, icra kurulu üyesi, genel müdür yardımcısı, direktör, bölüm başkanı gibi görevleri üstlenen yaklaşık 3 bin kişiye ilettiğimiz anket sonuçlandı.





TALAT YEŞİLOĞLU
tyesil@ekonomist.com.tr





Ve biz bunu 28 yıldan beri düzenliyoruz. Hiçbir etki altında kalmadan, iş dünyasının özgür iradesini tam anlamıyla yansıtarak…





Anketin sonuçlanması, kazananlara bildirimler ve onlardan aldığımız yanıtları bu hafta size kapak haberi olarak sunuyoruz.





Bazı kategorilerde ciddi bir rekabet oldu, bazılarında ilk oylar akmaya başladıktan sonra adeta tercih kendini gösterdi. Kazananların aldıkları oy yüzdelerine bakıldığında hangilerinde sert bir yarış olduğunu, hangilerinin ilk etaptan itibaren yükseldiğini fark etmek mümkün.





Sekiz farklı kategoride yaptığımız anketten öne çıkan liderlere, 'vazgeçilmeyen' ilkelerinin neler olduğunu sorduk. Aslında birbirine yakın yanıtların alındığını görüyoruz. Nedir onlar? İletişim, samimiyet, ekip çalışması, güven.





Bu ilkelerin, 'Yılın İş İnsanları' anketinin sekiz farklı kategorisinde öne çıkan liderlerin yaşamlarında kabul görmesi aslında başarılarının da sürpriz olmadığını gösteriyor. Bunu Türkiye'ye uyarlamak istiyorum.





"Her şeyin başı iletişim" ifadesine yüzde 100 katılan birisiyim. İletişim fakültesi mezunu olmam yanında, gazetecilik mesleğinde iletişim eksikliğinin Türkiye'ye ne kadar büyük faturalar ödettiğine tanıklık eden birisiyim.





Uzaklara gitmeyelim, örneğin geçen hafta Merkez Bankası'nın yaptığı açıklama sonrasında oluşan piyasa hareketliliği, iletişimin ne kadar önemli olduğunun en güzel kanıtı. Doğru iletişimi kurmanın temeli samimiyetten geçiyor.





Aynen bu yıl üçüncü kez 'Yılın Profesyoneli' seçilen İş Bankası'nın genel müdürü Adnan Bali'nin dediği gibi. Geçen yıl en kritik dönemde sadece mevduat ve kredi müşterileriyle değil, kamuoyuna yönelik mesajlarıyla önemli bir rol üstlendi Adnan Bali. Nitekim, iş insanlarının yaptığı tercihte doğru iletişim ve samimi mesajların önemli bir katkı yaptığına inanıyorum.





Bir diğer profesyonel Onur Genç'in de global alanda öne çıkan lider olarak yıldızı parlamaya başladı. Türkiye'nin ardından BBVA bünyesinde hızlı bir yükseliş yaşayan Genç, Amerika'daki başarılı performansıyla BBVA'nın CEO'luk koltuğuna oturdu.





Amerika'da bir bankanın performansı nasıl katlanır? CEO olarak, İspanyol ağırlıklı bir çalışan ve müşteri kitlesiyle daha iyi iletişim kurmak için banka yönetirken İspanyolca öğrenmeye de zaman ayırırsanız şüphesiz farklılaşırsınız.





Ekip olmadan olur mu? Bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Diğer liderler gibi 'Yılın Bürokratı' seçilen Arda Ermut da, olumsuz havaya rağmen, genç bir ekiple Türkiye'ye yabancı sermaye çekmeye çalışıyor.





Türkçesi, iyi iletişim, ekip çalışması, güven üçlüsüyle başarı ve yükseliş gelebiliyor. Umarım Türkiye'de merkezi otorite de bu üçlüyü benimser ve pozitif sonuçları görmeye başlar. Sonuçların ortaya çıkmasına yanıt vererek katkı sağlayan iş insanlarına teşekkür ediyorum.





Demokratik değerlerin güçlendiği bir hafta diliyorum.