İkinci çeyrekte ekonomideki zayıf performans sürdü, azalan satın alma gücü tüketici talebini olumsuz etkiledi. Bu dönemde finans dışı şirketlerin kârlılığının çeyreklik iyileşmeye rağmen geçen yıla göre zayıf kalması, ciroların sınırlı büyümesi bekleniyor. Banka kârlarında da daralma öngörülüyor.
CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr
Borsa İstanbul'da (BİST) bilanço dönemi, geçen hafta itibarıyla başladı. Şirketlerde 2019 ikinci çeyrek solo ve konsolide finansal tabloların açıklanması için son tarihler 9 Ağustos ve 19 Ağustos olarak belirlendi. Biz de ikinci çeyrek net kâr beklentilerini inceledik.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Tablomuzda 43 şirketteki tahminleri görebilirsiniz. Zayıf tüketici güveninin ve TL'deki değer kaybına bağlı azalan satın alma gücünün tüketici talebini olumsuz etkilediği, sanayi şirketlerinin ikinci çeyrek bilançolarında küresel ekonomilerdeki aşağı yönlü risklerin dış talepteki olumsuz etkisinin görülebileceği kaydediliyor.
Enerji maliyetlerinde jeopolitik gerginliklerle oluşan yukarı yönlü baskı, kâr marjlarını olumsuz etkileyebilir. Bankalarda ise yıllık bazda çift haneli kâr düşüşü beklentisi ağırlık kazanıyor. Burada ana hikâyenin faiz oranlarının bankaların mevduat maliyetleri ve kredi olanakları üzerindeki etkisi olduğu da belirtiliyor.
SANAYİDE NE BEKLENİYOR?
Sanayi şirketleri ile bankalardaki öngörülere ayrıntılı bakmak gerekiyor. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, takibindeki finans dışı şirketlerin, zayıf TL ve artan enflasyonla toplamda yüzde 22 gelir büyümesi açıklamasını öngörüyor.
Makro volatilitelere bağlı olarak FVAÖK büyümesinin yüzde 8 ile sınırlı olmasını bekleyen Gök; Türk Telekom, Enka İnşaat ve Otokar'ın toplam net kârında, zayıf baz etkisiyle yüzde 25 artış tahmininde bulunuyor.
İş Yatırım analistleri de ikinci çeyrekte takip listesindeki finans dışı şirketlerin toplu cirolarında yıllık yüzde 24 artış tahmin ediyor. Toplu FVAÖK'teki artışın yüzde 6 ile sınırlı kaldığını, finansman ve kur farkı giderlerindeki artışın etkisiyle toplam net kârda da yıllık yüzde 12 daralma hesaplıyor.
Kurum analistleri; TL'deki değer kaybının ihracatçı şirketlerin cirolarına olumlu etkisinin, TL'de değer kaybının hızlanmaması durumda üçüncü çeyrekte baz etkisiyle tersine döneceğini, son çeyrekte azalacağını da ekliyor.
HANGİ ŞİRKETLER?
Nisan-mayısta kurda hareketler ağırlıklı yukarı doğru gerçekleşse de enflasyonda görece düzelme, FED'den faiz indirim beklentilerinin artması ve genel piyasa iyimserliği ile kur haziran ayında düşüşe geçti.
GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, finansman kalemlerinde kur farkından kaynaklı aşırı değişimler olmayabileceğine değiniyor. Ancak Erkan, ikinci çeyrekte yıllık bazda kârını ciddi artırmasını beklediği şirket sayısının az olduğunu, iç talebe bağlı iş yapan sektörlerin pazardaki daralmadan olumsuz etkilediğini söylüyor.
Enver Erkan, Türk Telekom'un zarardan kâra geçmesini bekliyor. Pegasus'un Atatürk Havalima-nı'ndan İstanbul Havalimanı'na geçiş sonrasında ana üssü Sabiha Gökçen Havalimanı'nda artan trafik etkisiyle havacılıkta pozitif ayrışacağını öngören Erkan, faizler ile enflasyonda yaşanması beklenen düşüşün Arçelik ve Tofaş'a olumlu yansıyacağı görüşünde. Döviz getiren yurtdışı işlerinin sürekliliği ile Tekfen Holding'in de öne çıkmasını bekliyor.
KUR FARKI ETKİLEYECEK
Yatırım Finansman'dan Serhan Gök; güçlü operasyonel performans beklediği şirketleri Petkim, Koza Altın, Pegasus, BİM, Otokar, Enka İnşaat olarak sıralıyor. Tüpraş, Erdemir, Kardemir, Doğuş Otomotiv ve Türk Traktör'ün ise geçen yıla göre daha zayıf sonuç açıklamasını bekliyor.
Pegasus, Selçuk Ecza ve Arçelik ise İş Yatırım'ın yıllık bazda FVAÖK'ünü en fazla büyütmesini beklediği şirketler. Kurumun tahminlerine göre; Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek (CCI) kur farkı giderlerindeki azalmanın etkisiyle, yıllık net kâr büyümesinde öne çıkacak ve anlamlı FVAÖK büyümesi kaydedecek.
Tüpraş, Erdemir ve Türk Hava Yolları (THY) ise FVAÖK'ü en fazla daralacak şirketler olacak.
KÂRLAR BASKI ALTINDA
Akbank, ikinci çeyrekte 1 milyar 278 milyon TL net konsolide kâr elde etti. Aktif kalitesi yüksek düzeyde seyretti. Ak Yatırım Bankacılık Analisti Hakan Aygün, özellikle kamu bankalarının faiz marjındaki daralmayla sektörün ikinci çeyrek kârlarının baskı altında kalacağına dikkat çekiyor.
Net kârın, önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 20 gerileyeceğini tahmin eden Aygün, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin net kârlarında önceki çeyreğe göre önemli düşüş olacağını öngörüyor.
Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, İş Bankası'nın sonuçlarında ana temanın çekirdek makasta düşüş, azalan takipteki kredi alacakları ve yüksek swap maliyetleri olacağı görüşünde.
Sağlam çekirdek makasa rağmen yüksek swap maliyetleri ve göreceli azalan takipteki kredi tahsilatının YKB'nin net kârını baskılayabileceğini belirten Akkoyunlu, şöyle devam ediyor: "Vakıfbank'ta çeyreksel bazda normalleşen komisyon gelirleri, yüksek swap maliyetleri ve kambiyo zararları net kârı baskılayabilir.
Garanti'nin çekirdek makasında düşüş, yüksek swap maliyetleri ve kambiyo zararlarının daha düşük provizyon giderleriyle eşitlenmesini bekliyoruz."
SEVGİ ONUR ŞEKER YATIRIM KIDEMLİ BANKACILIK ANALİSTİ
"BANKALARDA TOPLAM KÂRLILIK DÜŞECEK"
"Akbank, Albaraka Türk, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası (YKB) için toplam kârlılıkta önceki çeyreğe göre yüzde 24,8, yıllık yüzde 39,6 daralma modelliyoruz.
İkinci çeyreğin öne çıkan başlıkları; kredi büyümesinde kamu bankaları kaynaklı yavaşlama, yüksek swap fonlama hacimleri ve swap fonlama maliyetlerindeki artış, yüksek ticari zarar.
Kredi-mevduat makasında ve düzeltilmiş net faiz marjında hafif daralma, enflasyona endeksli menkul kıymet gelirlerinde zayıflama, net ücret ve komisyon gelirlerinde yavaşlama, takipteki krediler rasyosunda da hafif artış bekliyoruz."