İhracattaki yükseliş umutları artırıyor

04 Ocak 2019
2018'i 16 milyar dolar ihracatla kapatmaya hazırlanan kimya, 2019 yılından umutlu. Sektör, yurtiçi ve yurtdışı alım heyeti, milli katılım fuar organizasyonları, sektörel eğitimler, seminerler ve çalıştaylarla ihracatı 19 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Kimya sektörü için 2018, ihracat açısından rekor kırılan bir yıl oldu. Türkiye'nin büyümesinde en büyük katkıyı sağlayan ihracat, firmaların bu zorlu süreçte ayakta kalmasını sağladı. Kimya sanayi için de rakamlara baktığımızda başarılı bir ihracat performansı gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Bu yıl haziran, eylül ve ekim aylarında kimya sektörü Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü oldu. Kimya sektörünün 2018 yılı ihracatı, ocak-kasım döneminde önceki yıla göre yüzde 8,1 artarak 15,9 milyar dolara ulaştı. Kimya ihracatı 11 aylık dönemde miktarda ise önceki yıla göre yüzde 4,3'lük artışla 17,6 milyon tona çıktı.

ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI
Ancak 2018'in ikinci yarısında yaşanan kur artışı, yüksek faiz ve yüksek enflasyon gibi olumsuzluklar üretim maliyetlerinin artmasına neden oldu. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, üçüncü çeyrekte kur oynaklığı nedeniyle bir belirsizlik yaşansada eylülde açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile birlikte alınan tedbirler ve maliye politikaları sayesinde ihracatta büyük bir sıkıntı yaşamadıklarını söylüyor.

Adil Pelister, şirketlerin ihracatlarını artıracak etkinlikleri desteklediklerini ve bu kapsamda hem yurtiçi hem de yurtdışı alım heyeti, milli katılım fuar organizasyonları, sektörel eğitimler, seminerler ve çalıştaylar düzenlediklerini belirtiyor.

Pelister, sözlerine şöyle devam ediyor: "Ticaret savaşları, Avrupa'daki sosyal huzursuzluklar, Ortadoğu'daki ve yakın bölgemizdeki sıkıntılar, Rusya, ABD ve AB arasındaki sıkıntılar başta olmak üzere dünyadaki gelişmeler 2019'u çok yakından etkileyecek unsurlardır. Bu nedenle ihracata ağırlık vermek gerekiyor. İhracatçı firmaların olabildiğince pazar çeşitliliğini artırması gerekiyor."



GÖZLER CEYHAN'A DİKİLDİ
Kimya sektöründe 2019'da gözler Ceyhan'da olacak. 2019 yılında Ceyhan petrokimya endüstri bölgesinde yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bir tesisin inşaatına başlanacak.

Bu ve buna benzer yüksek hacimli tesisler faaliyete başladıkça alt sektörlerde ithalata bağımlılığın azalması ve ihracata olumlu katkı sağlanması bekleniyor. Adil Pelister, kimya sektörünün 2019 yılında yüzde 3,5 büyümesini öngördüklerini ve ihracat hedeflerinin de 19 milyar dolar olduğunu ifade ediyor.

YAVUZ EROĞLU
TÜRK PLASTİK SANAYİCİLERİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE EĞİTİM VAKFI (PAGEV) YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“YATIRIMLARDA VERİMLİLİĞİ ARTTIRACAĞIZ”
“Plastik sektörümüz, 11 bin işletmesi, 250 bin kişilik istihdamı ve 34 milyar dolarlık cirosu ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörlerinin başında geliyor.

Ancak sektörümüzde faaliyet gösteren şirketler kriz nedeniyle son yıllarda yaptıkları büyük yatırımların finansmanında güçlük yaşıyor. Yaşanan sıkıntıları aşmak için öncelikle ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz.

Bunun için pazar ve ürün çeşitlemesi yönündeki gayretler hız kazandı. Yeni yatırımdan çok, olan yatırımlarda verimliliği arttırmak en önemli önceliğimiz. Hedefimiz, 2018 yılındaki mevcut büyüklüğü korumak.”