
DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com. tr
Aynı ayda ithalat miktar endeksinde ise geçen yıla kıyasla yüzde 1 artış görüldü. Nisan ayında ihracat birim değer endeksi yıllık bazda yüzde 5,1 gerilerken, ithalat miktar endeksinde de yüzde 12,7 düşüş meydana geldi.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Nominal ihracattaki artışın yüzde 2’de kaldığı mart ayında da reel ihracattaki artış yüzde 9,4 olmuştu. Yani bu aylarda fiyatlardaki gerileme yüzünden ihracat gelirimiz çok fazla artmasa da reel olarak ihracatımız iyi sayılabilecek bir performans göstermişti. Dış talepte artışa işaret eden bu durum da ekonomideki büyüme açısından iyi bir gelişmeydi.
Ancak nisan ayında ihracatın reel olarak da gerilemesi, dış talebin büyümeye katkısı açısından ikinci çeyrek döneme kötü bir giriş yaptığımız anlamına geliyor. Eğer bu düşüşün devamı gelirse ikinci çeyrekte büyüme biraz daha aşağıya inebilir. Elbette mayıs ve haziran aylarında durumun toparlanması ihtimali var. Özellikle geçen yıla göre 2 işgünü fazlasının olduğu mayıs ayında toparlanma olması ihtimali güçlü. Ancak mayıs ayındaki “takvim etkisi” kaynaklı bu olası toparlanmanın geçici olabileceğini de belirtelim.