ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Yüksek mühendislik gerektiren kritik teknolojileri Türkiye'ye kazandıran savunma sanayi şirketi STM, yerli ve milli kaynakları kullanarak teknoloji ve ürün geliştiriyor. Bu yıl dünya devlerinin yer aldığı Defence News TOP 100 listesine 97'nci sıradan giriş yapan şirketin hedefi beş yılda ihracatını ikiye katlayarak listede ilk 50'ye girmek.
STM Genel Müdürü Murat İkinci, "Bugün ciromuzun içinde ihracatın payı yüzde 15. Hedefimiz bunu yüzde 50'ye çıkarmak. Başta askeri gemi, otonom sistemler ve siber güvenlik alanlarında olmak üzere dünya pazarlarında daha fazla yer almayı planlıyoruz" diyor.
10 yılda ihracatta ciddi bir başarı yakaladıklarını ve bunu daha ileriye taşımayı hedeflediklerini belirten Murat İkinci, şirketin geçen yıl 1,9 milyar TL olan cirosunu bu yıl 3 milyar TL'ye çıkaracaklarını da sözlerine ekliyor.
DRON İHRAÇ EDECEK
Türkiye'nin denizaltı ve denizüstü platform ihtiyacı ve bunların modernizasyonunda sorumluluk üstlenen STM, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'siber savunma merkezi' projesinde de teslim aşamasına geldi. Şirket ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı için yürütülecek proje için de imza attı.
Kamikaze drone Kargu'nun güvenlik güçlerine teslimini gerçekleştirdiklerini belirten Murat İkinci, otonom sistemler (drone'lar) konusunda da ihracata hazır olduklarını, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler'den bu ürünlere yoğun ilgi olduğunu belirtiyor.
Son dönemde geliştirdikleri duvar arkası radarın çeşitli güvenlik birimlerinin kullanımına sunulduğunu da ifade eden ikinci, şunları anlatıyor: "Bu ürün araç üstü ve el tipi olarak çeşitlendiriliyor. Ayrıca gözlem işlevi yürütecek mikro uydu geliştirdik.
1-1,5 yıl içinde fırlatılacak. Ticari gemilerin deniz resmini takip edecek olan bu uydular, az maliyetli ve görüntü kalitesi çok yüksek. Bunlar takım uydu olarak kullanılacak."
CEP SINIFI DENİZALTI
STM, denizüstü ve denizaltı platformları konusundaki çalışmalarını ise insansız sistemler ve cep sınıfı küçük denizaltıları da içerecek şekilde yürütüyor. Murat İkinci, uzun süredir milli denizaltı konusunda tasarım çalışmalarını yürüttüklerine değiniyor.
İkinci, "Büyük sınıf bir denizaltından başlamak yerine cep sınıfı denilen, 30 kişi civarında mürettebatı olan sistemler üzerinde duruyoruz. Bunların milli olarak geliştirilebileceğini düşünüyoruz ve bu konuda çalışmalarımıza başladık" diye anlatıyor.
SİBER GÜVENLİK HAMLESİ
STM, yakın dönemde Savunma Sanayii Başkanlığı'nın desteğiyle tek kalemde Türkiye'nin en büyük ihracatını Pakistan Deniz Kuvvetleri için denizde ikmal gemisiyle gerçekleştirdi.
Yine Pakistan ile Agosta 90B sınıfı denizaltıların üçüncüsünün yarı-ömür modernizasyonu konusunda anlaşan şirket, bu işbirliğini derinleştirmek istiyor. Şirketin askeri denizcilik alanındaki ihracat atılımları siber güvenlik alanında da Pakistan ve Kazakistan ile devam ediyor.