BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait şirketlerin AR-GE merkezleri yakında "teknoparklı" olacak. İBB, aralarında İGDAŞ, Beltur, Enerji AŞ, İSPARK'ın da bulunduğu 26 şirketinin AR-GE merkezlerini Yıldız Teknopark'a taşımaya hazırlanıyor. Bunun için 80 milyon TL yatırım yapılırken, Yıldız Teknopark'ın alanı da 28 bin metrekare daha genişleyecek.
2009 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde faaliyet gösteren Yıldız Teknopark, 2014 yılında hizmete başlayan İkitelli Yerleşkesi ve 2017 yılında tamamlanan yönetim binasıyla bugün 12 binada hizmet veriyor.
Yıldız Teknopark, 170 bin metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi unvanına sahip. Teknopark içerisinde 382 firmanın faaliyet gösterdiğini söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, 102 kuluçka firmasına da yer verdiklerini belirtiyor.
Bu zaman kadar teknopark içerisinden 180 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Mesut Güner, teknoparkın genişlemesi için kısa zamanda çalışmalara başlanacağını belirtiyor. Yakın zamanda İBB ile imzalanacak protokol kapsamında yeni bir yatırım yapılacağını ifade eden Güner, şu bilgileri veriyor: "İBB ile kısa bir süre sonra protokol imzalayacağız.
Bu kapsamda İBB'nin aralarında İGDAŞ, Beltur, Enerji AŞ, İSPARK gibi toplam 26 şirketinin tüm AR-GE merkezleri Yıldız Teknopark Davutpaşa Kampüsü'nde faaliyet göstermeye başlayacak. Bunun için toplam 80 milyon TL yatırım yapılması planlanıyor. Bu şirketlerle birlikte teknoparka ilave 28 bin metrekare alan daha eklenecek."
Yıldız Teknopark'ın bugüne kadar 2,5 milyar TL gelir elde ettiği bilgisini veren Mesut Güner, Yıldız Teknopark'ın '5-10 yaş arası teknoparklar' arasında birinci sıraya yükseldiğini anlatıyor ve şöyle devam ediyor: "Hedefimiz Türkiye genelindeki teknoparklar arasında birinci sıraya yükselmek.
Bunun için de firmalara birtakım teşvikler veriyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl firmalar arasında performans değerlendirmesi yaptık. En yüksek performans kaydeden 54 firmamıza verdikleri kiranın yüzde 25'ini iade ettik."
YATIRIM FONU KURULACAK
Mesut Güner, TÜBİTAK, Hazine Müsteşarlığı ve teknoparkların ortaklığıyla tekno-parkların içerisinde yatırım fonları kurulabileceğine ilişkin kanunun yakın zamanda hayata geçmesini beklediklerini dile getiriyor. Güner, kanunun çıkmasıyla birlikte Yıldız Teknopark içerisinde de 5 milyon TL bütçeli bir yatırım fonu kurulacağı bilgisini veriyor.
704 PROJEYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Toplam 120 bin metrekare kapalı alanda hizmet veren Yıldız Teknopark'ın kuluçka merkezi ise 4 bin 500 metrekareye ulaştı. Bu zamana kadar Yıldız Teknopark içerisinde 2 bin 900 proje kabul edildi.
Şu anda 704 proje ise devam ediyor. Toplam 296 patent başvurusu yapıldı. Teknoparkın içerisinde 7 bin 89 AR-GE personeli istihdam ediliyor. Yıldız Teknopark'ta bugüne kadar 616 üniversite-sanayi işbirliğine imza atıldı. Bu işbirliği projelerinin bütçesi 337 milyon TL'ye ulaşıyor.