SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr
Ekonomide yaşanan daralma büyük gruplara sadeleşme getirdi. Ekonominin iyi olduğu zamanlarda fırsat görülen sektörlerde yatırıma koşan holdingler, dalgalı dönemlerde ise düşük kârlı işlerden çıkıp ana işlerine odaklanmak, nakit akışını dengelemek ve borç yükünü hafifletmek amacıyla varlık satışı yapıyor.
Tabloyu görmek için görsellere tıklayın.
Türkiye'nin 12 büyük holdingi son bir yılda bazı varlıklarını elden çıkarıp sadeleşmeye gitti.
Geçen yıl grup şirketlerinde satış veya birleşme yoluna giden holdingler arasında Yıldız Holding, Doğuş Holding, Anadolu Holding ve Sabancı Holding yaptıkları satışlarla en çok dikkat çeken grupların başında geldi.
2019 yılında 299 satın alma ve birleşme işleminde yaklaşık 5 milyar dolarlık hacim gerçekleşirken, en fazla satışın yapıldığı alan ise enerji oldu.
Satın alma ve birleşme işlemlerinde bu yıl da enerji, bilişim ve gayrimenkulde hareketlilik bekleniyor.
SATIŞLAR BU YIL DA SÜRECEK
2018 yılından bu yana bankalara olan borçlarında yapılandırmaya giden Yıldız Holding ve Doğuş Holding bu yıl ise bankalarla faiz indirimi için masaya oturdu.
Her iki holding yaptıkları sendikasyon anlaşması kapsamında, ülkede koşulların değişmesi nedeniyle bankalarla faiz indirimini konuşurken, varlık satışına devam edecekleri sinyalini de veriyorlar.
Yıldız Holding bankalarla yapılandırma trafiğini yürütürken bir yandan da geçen yıl Tokai, Aktül Kağıt, İstanbul Gıda ve Dış Ticaret gibi şirketlerde satış yaptı. 2020 yılında da satışları sürdürecek olan holdingin ilk etapta Kümaş Manyezit'i elden çıkarması bekleniyor.
Belli şirketler için satış görüşmelerinin sürdüğünü açıklayan holding, kısa bir süre önce varlık satışlarında herhangi bir sorun olmadığını ve yeni satışlar için alıcıların ilgisi olduğunu kamuoyuna duyurdu.
TUNCAY ÖZİLHAN ANADOLU GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI
"ANA İŞLERİMİZE ODAKLANIYORUZ"
"80 şirketli grubumuzda yaptığımız satışlarla ana işlerimize odaklanma yoluna gidiyoruz. Bu dönemde çıkmayı düşündüğümüz işlerden çıktık. Şimdi şirket birleştirme çalışmalarımız sürüyor.
Daha derli toplu bir portföy oluşturmaya çalışıyoruz. Bu dönem varlık satışı için doğru mu değil mi konusunda ise esasında bir işten çıkmayı planlıyorsanız doğru veya yanlış zaman yok. Neticede geniş çerçevede bir yatırım bankası talepleri alıyor.
Bize de mesela Mc Donald's'ta talepler geldi. Satışı yaptık. Biz bu dönemde satışları makul fiyatlarla yaptığımızı düşünüyoruz."
1.1 MİLYAR EURO'LUK SATIŞ YAPTI
En fazla varlık satışı yapan gruplardan biri olan Doğuş Holding ise 2018'den bugüne dek 1.1 milyar Euro civarında satış gerçekleştirdi. 12 banka ile geçen yıl tamamladığı 2,3 milyar Euro tutarındaki kredi yapılandırmasında faizin mevcut piyasa koşullarına uygun güncellenmesi için yeniden görüşmelere başlayan Doğuş Holding de varlık satışına devam edecek.
Bu yıl da yine 1 milyar Euro'luk satış yapmayı planlayan grup, gelen finansmanı borçları için kullanacak. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüsnü Akhan, 2020'de de devam edecek satışlar için ağırlıklı olarak yurtdışı varlıklar olmak üzere görüşmelerin sürdüğünü açıklıyor.
SÜREÇ DEVAM EDECEK
Anadolu Grubu da 2020 yılına serbest nakit yaratmak, operasyonel kârlılık ve verimlilik hedefiyle girdi. 2019 yılında varlık satışı sürecini hızlandıran grup, Anadolu Kafkasya Enerji'de 5 milyon dolarlık satış yaparken, yıl sonunda ise İstanbul Bahçelievler'deki arazisini 270 milyon TL bedelle elden çıkardı.
Grup, hemen ardından Türkiye'deki işletmecisi olan Anadolu Restoran İşletmeleri'ni ana sermayeleri Suudi Arabistan olan Birleşik Holding'e sattığını duyurdu.
2020 yılında bu sürecin devam edeceğini ifade eden Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 80 şirketi olan grupta satışın yanı sıra şirket birleşmesine de gideceklerini söylüyor. Özilhan, ana işlere odaklanmak istediklerini aktarıyor.
Geçen yıl rüzgar enerji şirketini Akfen Holding'e satan Zorlu Holding'te de bu yıl satışların devamı gelebilir. Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, hızlı karar almayı gerektiren bir süreç yaşandığını, varlık satışı ve şirket birleşmelerinin devam edeceğini söylüyor.
MÜŞFİK CANTEKİNLER KPMG TÜRKİYE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ BÖLÜM BAŞKANI
"HEDEF NAKİT AKIŞLARINI DOĞRU YÖNETMEK"
"Şirketlerin bankalarla yeniden yapılandırma görüşmeleri kapsamında nakit akışlarını doğru yönetmek ve borç yüklerini azaltmak adına bazı varlıklarına ilişkin satış opsiyonlarını değerlendirdiğini görmekteyiz.
Şirketlerin devamlılığı dikkate alındığında geri ödeme kabiliyetine uygun bir nakit akışının sağlanmasında özellikle ana faaliyet alanlarında yer almayan iş kollarının satış opsiyonlarını olası olarak değerlendirmekteyiz."
ODAKLANMAYLA VERİMLİLİK ARTIYOR
Dinamo Finans Kurucu Ortağı Fatih Kuran, holdinglerin grup şirketlerini satıyor olmalarının odaklanma hedefiyle yapıldığını söylüyor.
Holdinglerin piyasada iddialı olmadıkları alanlarda yer almayıp, verimlilik ve inovasyon güçlerini artıracaklarını aktaran Kuran, sözlerine şöyle devam ediyor: "Elde edilen ekstra kaynaklar da yine odaklanılan alanlarda kullanılmak suretiyle oradaki işletmenin gücünü artıracaktır.
Artık dünyada şirketlerin genel olarak çalışma biçimlerine baktığımızda asıl işlerine odaklandıklarını ve dağılmamaya özellikle özen gösterdiklerini izliyoruz.
Şirketlerin dağınık portföy yapılarını değiştirip yatırımlarını iki, üç hatta dört tane ana çalışma konusuna kaydırarak ciddi manada katma değer yarattıklarını görüyoruz."
ÖMER YÜNGÜL ZORLU HOLDİNG CEO'SU
"HIZLI BİR DÖNEMDEYİZ, HER ŞEY OLABİLİR"
"Bu süreç holdinglerin ana işlerine dönmek istediği bir dönem. Grup şirketlerinde birleşme veya satışlar bu dönemde gündemde olabilir.
Neticede herkes kuvvetli finansmana sahip olmak istiyor. Ana işlerde büyümeyi sürdürmek için yatırımlara devam etmek gerektiği için, her ne kadar satış için uygun bir dönem olmasa da plan dahilinde hızlı karar almayı gerektiren bir süreç yaşıyoruz.
Artık hızlı bir dönemdeyiz ve varlık satışı veya şirket birleşmeleri anlamında her an her şey olabilir."