CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr
Ekonomist Dergisi'nin 19 Nisan-2 Mayıs 2020 tarihli sayısından
Piyasalarda koronavirüs salgını ve bu salgınla ilgili haber akışı kaynaklı oynaklıklar sürüyor. Mart ayını 89.644 ile aylık bazda yüzde 15,4 kayıpla tamamlayan BİST-100, 14 Nisan'da 98.550'ye kadar yükseldi. Ancak hisse piyasalarındaki iyimserliğe eşlik etmeyen döviz ve tahvil piyasalarındaki gelişmelerin borsada kâr satışları görülebileceğine işaret ettiği yorumu yapılıyor.
"HİSSELER DENGELENMELİ"
Peki, son dönemdeki yükseliş için 'düşüş sonrası ralli' demek doğru mu? Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, borsa çok düşük seviyelerden toparlandığı için yükselişin ralli gibi görünmesinin normal olduğunu, bu toparlanmanın Covid-19 haber akışı ile ekonomiye teşvik hamlelerinden kaynaklandığını söylüyor. Ancak Erkan, "Piyasalar en uzun geceyi belki geride bıraksa da Ekinoks'a daha var.
Yatırımcı temkinli olmalı" diyor. Enver Erkan, yatırımlarda kısa vadede mevcut durumdan az etkilenen veya avantajlı olabilecek, uzun dönemde ise krizden sonra fırsat oluşturacak hisseleri dengelemenin gerekliliğine dikkat çekiyor. Çünkü Erkan'a göre, virüs riskinin azalmasına paralel borsanın ciddi potansiyel sunacağı bir dönem mutlaka olacak.
Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, ikinci bir koronavirüs salgını dalgasıyla vaka ve ölüm sayılarının ikiye katlanacağı kötü senaryoda üretimin daha da daralacağını ve küresel resesyonun büyüyeceğini kaydediyor.
Tavacı, bu durumda BİST'in 78.000'leri test edebileceğini öngörüyor. Hüseyin Emre Tava-cı'ya göre, iyi senaryoda toparlanma hareketi zamana yayılarak devam edecek, endeks kvadede 100.000'e ulaşırsa yukarı hareketler hızlanacak.
36 HİSSE ÖNERİSİ
Bu dönemde yatırımcılar için hisse seçimi de çok önemli hale gelmiş durumda. Bu bağlamda biz de 10 aracı kurumun koronavirüs günlerinde portföylerinde hangi hisselere yer verdiğini araştırdık. Toplam 10 kurum 36 hisse için 'al' dedi.
Yedi kurumun portföyündeki Garanti BBVA, Koza Altın ve Turkcell en çok önerilen hisseler oldu. Onları, Aselsan, Akbank, Migros, Tofaş Oto ve Ülker Bisküvi izledi. Her kurum, virüsün ekonomik faaliyetlere ve sektörlere etkileri üzerine öngörüleri ışığında, hisse portföylerinde güncelleme yaptığını belirtiyor.
EKLENENLER, ÇIKARILANLAR...
Koronavirüs riskinin arttığı mart ortasından bu yana Tekfen Holding, Petkim, Ülker Bisküvi, Akbank, Garanti BBVA ve Bizim Toptan'ı portföyüne ekleyen Yatırım Finansman, MLP Sağlık, Kordsa, Doğuş Oto, Erdemir, Migros ve Vakıfbank'ı ise portföyünden çıkardı. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, bu riskli dönemde Tekfen'i net nakit pozisyonuyla, Ülker'i avantajlı girdi fiyatları ve sağlıklı bilançosuyla beğeniyor.
Salgın nedeniyle benzine talebin azalmasının nafta fiyatlarındaki düşüşü ham petroldeki düşüşün ötesine taşıdığını kaydeden Gök, Petkim'in 2020'de daha olumlu kârlılığa ulaşmasını bekliyor.
Bu dönemde gıda perakendecileri ve toptancıları piyasadaki yüksek talepten olumlu etkileniyor. Serhan Gök, burada Bizim Toptan'ı çeşitlendirilmiş müşteri portföyü ve tahsilat riski taşımamasıyla bir adım öne çıkarıyor. Yatırım Finansman, Garanti'yi, yüzde 14,9 ile en yüksek 2020 tahmini öz kaynak kârlılığına sahip banka olarak değerlemesinin cazip olmasıyla beğeniyor.
Akbank'ın ise TL fonlama maliyetlerindeki olası dalgalanmadan daha az etkilenebileceği tahmin ediliyor. Salgının otomotiv ve havacılık sanayiindeki olumsuz etkileri Kordsa ile Doğuş Oto'nun, küresel ekonomideki bozulma ise Erdemir'in portföyden çıkarılma nedenleri arasında yer alıyor.
MİGROS PORTFÖYE GİRDİ
Ünlü&CO-DAHA Finansal Danışmanlık Araştırma Müdürü Murat Akyol, salgın tüm sektörleri olumsuz etkilese de gıda perakendecileri üzerindeki baskının göreceli olarak daha sınırlı kalacağını düşünüyor. Salgın nedeniyle Migros’un online satışlarının toplam satışlardaki payının büyümesini bekleyen Akyol, “Buna borçluluğu azaltma çabası da eklenince Migros portföyümüzde yer buldu” diyor.
Murat Akyol, portföylerindeki hisseleri cazip değerlemeleri ve mevcut ortamdan en az hasar alacak hisseler olacakları öngörüsüyle öne çıkardıklarını vurguluyor. İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, Yükselen Çelik’i portföyde bulunduğu 24 günde yüksek getiri sağladığı ve BİST’e göre güçlü seyrettiği, BİM’i ise portföye dahil edeli 14 gün geçmesine rağmen sınırlı getiri sağlayarak beklentilerinin altına kaldığı için portföyden çıkardıklarını aktarıyor.
Bu iki hisse yerine Migros ile Link Bilgisayar’ı ekleyen kurum, Alkim Kimya, Aselsan, Doğan Holding ve Hektaş’ı ise portföyde korumaya devam ediyor. Özer, BİST’in yükseldiği bu seviyelerin daha önce alım yapan ve maliyeti yukarıda kalan yatırımcılar için, çıkış yapmak isteniyorsa iyi bir fırsat olabileceğini sözlerine ekliyor.
EN ÇOK ÖNERİLEN SEKİZ HİSSENİN ÖZEL ANALİZİ
1- AKBANK
Güçlü likiditesiyle ve sermaye yapısıyla yüksek kârlılığını sürdürmesi bekleniyor. Karşılık oranlarının ortalamaların üzerinde olması, bu ortamda performansı olumlu etkileyebilir.
2- ASELSAN
Mevcut ortamda defansif bir şirket olarak ön plana çıkıyor. Tam kadroyla çalışmalarına devam eden şirketin yeni sözleşmelere imza attığı bilgisi veriliyor.
3- GARANTİ BBVA
Kuvvetli likiditesi, düşük kaldıracı ve güçlü teknolojik altyapısının bankayı rekabette öne çıkardığı belirtiliyor. Online kanalların gücünün bu yıl kredi büyümesine daha önemli katkıda bulunacağı kaydediliyor.
4- KOZA ALTIN
4,45 milyar TL nakitle özellikle yatırımcıların defansif hisse arayışında olduğu bu dönemde önemli bir alternatif olduğu aktarılıyor. Döviz bazlı gelirleri ve TL ağırlıklı maliyetleriyle beğeniliyor.
5- MİGROS
Salgınla artan talepten olumlu etkilenen şirketler arasında. Portföyündeki gayrimenkullerin satışı borçluluğu azaltacağından hisseyi olumlu etkileyebilir.
6- TOFAŞ
Ana ortaklarından FCA ile yaptığı 'al ya da öde' kontratları nakit akışının etkilenmesini önleyebilir. Cazip değerlemesi, dengeli ürün portföyü, iç pazardaki güçlü pazar payıyla öne çıkıyor.
7- TURKCELL
Borçluluğu düşük ve kısa vadede döviz açık pozisyonu bulunmuyor. Reel gelir ve net kâr büyümesi ile temettü verimi hisse için olumlu fiyatlamayı getirecek faktörler.
8- ÜLKER BİSKÜVİ
Belirsizlik ortamında defansif hisse olarak görülüyor. Yüksek marjlı uluslararası operasyonları kârlılığı olumlu etkiliyor. Açık döviz pozisyonu olmaması da bir avantaj.