SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr
Ancak Ulusoy, “Umarız piyasalar düzelir ve geri almak zorunda kalmayız” diye de ekliyor. Fahrettin Ulusoy tarafından 1969 yılında kurulan ve bugün 1 milyar TL’lik ciroyu aşan Ulusoy Un, bu yılı büyümeyle kapatacak.
Yeni açıldığı yurtdışı pazarların etkisiyle 2016’yı ciroda yüzde 15 üzeri büyümeyle kapatması beklenen şirket, 70 milyon TL’lik yatırımı da gündeme aldı. Halka açılmanın gücüyle kısa bir süre önce lisanslı depoculuk sektörüne girdiklerini ve Samsun’da ikinci fabrikanın yatırımına başladıklarını kaydeden Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, bu yatırımların 2017 yılında tamamlanacağını söylüyor.
Yatırımlar devam ederken şirketin borsadaki hisselerini geri alacağını da aktaran Eren Günhan Ulusoy, “15 Temmuz sonrasında SPK’nın hisse geri alımı duyurusuyla halka açık hisselerimizde geri alıma başladık. Şu ana kadar da yüzde 4,5 oranında hisseyi aldık.
Performansa göre almaya devam edeceğiz” diyor. Yüzde 27’si halka açılan şirketin Temmuz 2017’ye kadar hisse geri alımına devam edeceğini ve toplamda yüzde 10 civarında hisseyi geri alabileceklerini kaydeden Eren Günhan Ulusoy, sorularımızı yanıtladı:
2014 yılında borsaya açıldınız. Geçen süreçte şirketin performansından memnun musunuz? Ulusoy Un olarak bu yılı nasıl kapatacaksınız?
Biz borsaya açıldıktan sonra piyasa bozuldu. Hisse performansı anlamında beklediğimiz olmadı. Ama kurumsallaşma adına önemli kazanımlar oldu. Biz bu anlamda mutluyuz. Halka açılmasaydık diye de düşünmedik. Biz hedeflerimize yürüyoruz. Baktığınızda şirketimizin Samsun’da 500 ton ve Çorlu’da 400 ton olmak üzere iki fabrikasında toplam günlük 900 ton buğday işleme kapasitesi bulunuyor.
2015 yıl sonu verilerine göre toplam 350 bin tonun üzerinde üretimden satış ve 1 milyon tona yakın tarımsal emtia ticareti yapıldı. Geçen yılı 1 milyar TL üzerinde ciro ile kapatırken bu yıl ise ciromuzun 1,2 milyar TL’ye yaklaşacağını öngörüyoruz. Zaten 2016 yılı ilk yarısında 510 milyon TL ciro ile geçen yılın aynı dönemine göre hasılatta yüzde 13 artış gerçekleştirdik.
Bu büyümeyi neye bağlıyorsunuz?
Türkiye’den ziyade yurtdışı satışlarımızı bir hayli yükselttik. Yurtdışı satışlarımız geçen yıla göre yüzde 25 arttı. Dolayısıyla yurtiçinde ekonomik ve siyasi anlamda yaşanan zorlu sürece karşılık biz yurtdışına yaptığımız satışları yükseltmeyi başardık. Son bir yılda ihracat pazarlarımıza yeni adresler ekledik.
Hangi yeni pazarlara açıldınız?
Aktif pazarlarımız 25 ülke iken bunu 32 ülkeye çıkardık. Yeni ülkelerde temsilcilikler açtık. Bu ülkelerle özellikle Uzakdoğu pazarlarında ve Asya’da etkinliğimiz artmış oldu. Üretimden satışta Afrika, ticarette ise Asya hedef pazarlarımız.
Şirketin borsaya açıklık oranı yüzde 27’den gerilere düştü. 16 Temmuz’da geri alım kararınızı açıkladınız. Geri alım yapmaya devam edecek misiniz?
15 Temmuz sonrası şirketin yüzde 4,5’ini alarak halka açıklık oranımızı yüzde 22,5’e düşürdük. Bu süreçte alıma devam edeceğiz. Yüzde 16’lara kadar halka açıklığı düşürme hakkımız var ve bunu da kullanmaya devam edeceğiz.
Tabii umarız piyasalar düzelir ve geri almak zorunda kalmayız. Fakat 15 Temmuz’u takip eden hafta borsa endeksi yüzde 15 civarında düşerken bizim hisselerimiz yüzde 24 civarında düştü. Dolayısıyla biz de alım ortalamamızı 1,70’ler civarında belirledik. Bu seviyelere düşen hisselere geri alım uygulanacak. Temmuz 2017’ye kadar bu satın almayı yapabiliriz.
Önümüzdeki süreçte şirketin yatırım gündeminde neler olacak?
Biz üretim ve ticaretin yanı sıra lisanslı depoculuk işine de girdik. Üretim tarafında Samsun’da ikinci fabrikayı gündeme aldık. Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde günlük 600 ton üretim kapasiteli fabrikamız önümüzdeki yıl tamamlanacak. Ticaret alanında farklı tarımsal emtialar ile ticaret portföyümüzü zenginleştirmek istiyoruz. Geçen yıl yem hammaddeleri olan emtiaları portföyümüze kattık ve az da olsa pazar payı oluşturduk.
Lisanslı depoculukta ise devletin teşvikleriyle yatırıma başladık. Yüzde 100 Ulusoy Un aktifinde yer alan Ulidaş Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurduk ve Çorum Alaca’da 42 bin tonluk lisanslı depo inşaatı yatırımına bu yıl itibariyle başladık.
Lisanslı depoculuk yeni bir iş alanı oldu. İncelediğiniz yeni bir alan var mı?
Önümüzdeki beş yıllık dönemde planladığımız yatırımları tamamlamayı düşünüyoruz. Bu nedenle, odağımızı korumak için yeni bir işe girmeyi düşünmüyoruz.