Hibrit çalışma kalıcı hale geliyor

20 Nisan 2022
Ayşegül Sakarya Pehlivan asakarya@ekonomist.com.tr

Pandemi döneminde hayatımıza giren uzaktan çalışma modelini pek çok şirket, kalıcı hale getirmeye başladı. Borusan Holding'ten Yıldız Holding'e farklı sektörlerden şirketler çalışan ihtiyaçları doğrultusunda yeni hibrit çalışma modelleri geliştirdi.

17 – 30 Nisan 2022 tarihli sayıdan

Çok değil, sadece iki yıl öncesine kadar esnek çalışma modeli pek çok şirket için kağıt üzerinde bir projeden ibaretti. Pandemi döneminde herkes zorunlu olarak evden çalışmaya başlayınca projeler de büyük bir hızla hayata geçti.

Normalleşme süreciyle birlikte uzaktan çalışma modeli artık kalıcı hale gelmeye başladı. Uluslararası araştırma şirketi Forrester'ın yaptığı ankete göre, pandemi sonrası şirketlerin yüzde 10'u uzaktan, yüzde 30'u ofisten, geriye kalan yüzde 60'ı ise hibrit çalışmaya devam edecek.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

İş dünyasında benimsenen diğer bir görüşe göre 2022 'esnek iş yeri yılı' olacak. Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, "Hatta beklenen o ki çalışanlarına daha fazla esnek çalışma imkanı sağlamayan şirketlerde, artan bir beyin göçü yaşanacak" diyor.

Yetenekleri kaybetmemek, çalışan sadakatini sağlamak ve yeni döneme uyum sağlamak isteyen şirketler kalıcı olarak hibrit modele geçiş yapmaya başladı.

Araştırmalar da yeni çalışma modellerinin çalışan performansı ve memnuniyetini olumlu etkilediğini gösteriyor. yüzde 40 ofis modeli

Türkiye'de şirketler değişen trendler doğrultusunda yeni çalışma modelleri üzerinde çalışmaya başladı. Borusan Holding'ten Yıldız Holding'e kadar pek çok şirket çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda yeni hibrit çalışma modelleri geliştirdi.

Nisan başında yeni çalışma modeline geçen Garanti BBVA'nın yeni çalışma modelinde genel müdürlük ekipleri, yüzde 40'ı ofisten yüzde 60'ı uzaktan olacak şekilde yurtiçinde iki farklı adres veya şehirden çalışabiliyor. Ayrıca günlük çalışma saatleri için 08.30-17.30 ana mesai saatinin yanı sıra 07.30-16.30 veya 09.30-18.30 olarak üç farklı modelden birini seçerek haftalık çalışma saatlerini de esnek planlayabiliyorlar.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, yeni kalıcı hibrit modeli kısa bir süre önce hayata geçirmelerine rağmen, çalışanlardan pozitif geri bildirimler aldıklarını söylüyor.

HİBRİT YAN HAKLAR


Altı farklı faaliyet alanda 7 bini aşkın çalışanla faaliyet gösteren Alarko Şirketler Topluluğu, 2022 Şubat ayı itibarıyla hibrit çalışma modelini kalıcı olarak başlattı. Bu modelde çalışanlar haftada dört güne kadar uzaktan çalışabilme imkanına sahip.

Alarko Holding insan ve Organizasyon Grup Başkanı Pınar Yamaner, "Ofis çalışması olan günlerde çalışanlara sunmuş olduğumuz yan hakların uzaktan çalışma günlerinde sürdürülebilir olması için hibrit çalışma yan hak paketleri oluşturduk" diyor.

Vodafone, tamamen çalışanların tercihlerine bağlı olarak esnek bir çalışma modeli uyguluyor. Vodafone Türkiye icra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, ofisi daha çok sosyalleşme, ortak akıl üretme alanı olarak kullandıklarını söylüyor.

Flexi 365 ile İstanbul genel müdürlük ve Kahramanmaraş operasyon merkezinde çalışan, faaliyet gösterdiği iş kolu ve görevi uygun olan ING'liler, haftanın beş günü uzaktan çalışabiliyor.

Genel müdürlükten şubelere kadar tüm ING Türkiye çalışanları ise üç veya dört gün çalışma seçenekleri ile kalan günlerini diledikleri gibi planlayabiliyor. ING Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Meltem Kalender Öztürk, Flexi Yaz uygulaması ile yaz boyunca çalışanların istedikleri şehir ve lokasyondan çalışabildiğini belirtiyor.

56 bini Türkiye'de olmak üzere 70 farklı ülkenin pasaportuna sahip toplam 71 bin çalışan olan Yıldız Holding, 'UYDU-Yeni Nesil Çalışma Modelleri' projesini oluşturdu. 'Uzaktan, hibrit, ofisten, satış ve saha modeli' olmak üzere dört farklı çalışma modeli ortaya koyuldu.

Bugün, hibrit çalışma modelindeki çalışanlar ofise dönüşümlü olarak geliyor ve bu oran yaklaşık yüzde 70'lere tekabül ediyor. Yeni düzeni katılımcı bir şekilde belirlediklerini söyleyen Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, "Yeni nesil çalışma modellerinde iletişimin ve iş birliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere performans yönetim sistemimizi de yeniledik" diyor.

VERİMLİLİK ARTTI


Borusan Grubu yurtiçi ve yurtdışı dahil toplam 12 bin 380 kişiye istihdam sağlıyor. Holdingin 2022 başında hayata geçirdiği yeni düzende işin uzaktan çalışmaya hazır ve uygun olma durumuna göre üç farklı çalışma modeli bulunuyor.

Yerinde çalışma, hibrit çalışma ve uzaktan çalışma olarak tanımlanan bu modeller, tüm grup şirketlerinde uygulanıyor. Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, "Her yıl düzenli olarak ölçümlediğimiz çalışan bağlılığı anketinde memnuniyet oranlarımız yüzde 90'ın üzerinde seyrediyor" diyor.

2022'de 3 bin çalışana ulaşmayı hedefleyen Coşkunöz Holding, yeni esnek çalışma modelleri üzerinde çalışıyor. Birimlerin ihtiyaçlarına göre; çalışanların konforu ve verimliliğini de dikkate alarak yeni bir model kurguladıklarını söyleyen Coşkunöz Holding İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Öneyman, bu konudaki uygulamaları Temmuz 2022'de devreye almayı hedeflediklerini belirtiyor.

ÇALIŞANLARA SORUYOR


Pandemiyle birlikte uzaktan çalışmaya başlayan ve aynı şekilde devam eden Gittigidiyor, yeni hibrit modelin ayrıntıları üzerinde çalışıyor. GittiGidiyor CPCO'su (Chief People & Culture Officer) Murat Yüksel, "Çalışma arkadaşlarımızı dinliyor, onlarla birlikte en uygun sistemi dizayn etmeye çalışıyoruz" diyor.

Yakın zamanda gönüllü bir ekiple yöneticiler hibrit model uygulamasını denemeye başlayacak. Sonrasında ise ofisin hibrit model ile açılması planlanıyor. İsteyenler yine uzaktan çalışmaya devam edebilecek.

L'Oréal Türkiye bünyesinde 850 fazla çalışanvar. Çalışanların yüzde 70'e yakını esnek çalışıyor. Hibrit düzende üç gün ofisten, iki gün uzaktan çalışmak mümkün. Şirket, yaz aylarında da çalışanlarına belirli süre tamamen uzaktan çalışma imkanı sunuyor.

PERFORMANS ARTIYOR


Mitsubishi Electric de yeni bir hibrit model üzerinde çalışıyor. Mitsubishi Electric Turkey insan Kaynakları Takım Müdürü Kaan Gürışık, bu modeli çalışanların da fikirlerini alarak yakın zamanda uygulamaya koymayı planladıklarını söylüyor. Yeni modele göre iki gün ofis-üç gün ev ya da üç gün ofis-iki gün ev olacak şekilde çalışma şeklinin düzenlenmesi planlanıyor.

Pandemi sürecinde uzaktan çalışma modeliyle faaliyetlerini yürüten PayTR, bu süreçte ekiplerin performansının daha da arttığını gözlemledi. Bu sebeple şu an ağırlıklı olarak uzaktan ve hibrit çalışma modelleriyle ilerliyor.

PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, "Yeni çalışma modelimizin çalışanlarımız ve yeni işe alacağımız adaylar üzerindeki olumlu etkisini anketler ve görüşmeler sonrasında birebir deneyimledik" diyor.

Kalıcı olarak uzaktan çalışmayı temel alan Pepsico, yeni çalışma modelini haftanın azami iki gününü ofiste geçirecek şekilde kurguladı.

Yeni modeli çalışan anketiyle belirleyen şirket, yeni modelle zaman yönetimi, verimlilik, sürdürülebilirlik hedefleri, çalışan mutluluğu gibi birçok konuda fayda sağlayacağını öngörüyor.farkli şehİrden çalişma

2021 sonunda yeni ofisine taşına Pfizer Türkiye, kısa bir süre önce Pflex uygulamalarını yenileyerek çalışanlarına duyurdu. Yeni modelde çalışanlara dilediklerinde ofiste, dilediklerinde uzaktan, farklı bir şehirden çalışma esnekliği sağlandı.

Pandemi sonlandığında ise hibrit olacak şekilde; ofisten 2-3 gün, istenen herhangi bir yerden 2-3 gün çalışmak mümkün olacak. Pfizer Türkiye İK Direktörü Seda Tamur Oğralı, "15 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında istenen her yerden çalışmak serbest" diyor.

Philip Morris'in, yeni çalışma modeli 'Smart Work' ile ofis çalışanların yüzde 90'ı istedikleri yerden, geri kalan ofis çalışanlarının önemli bir bölümü de hibrit olarak çalışabiliyor. Güçlü dijital operasyon modeli sayesinde satış teşkilatının yüzde 75'ine hibrit çalışma olanağı sağlayan şirket, kadın çalışan oranını artırmayı başardı.

'Smart Work' öncesi satış alanında kadın işe alım oranları yüzde 20 civarındayken, 2022 başından beri yapılan işe alımlarda bu oran yüzde 60 seviyesine yükseldi. Doğanlar Holding'te beyaz yakada yüzde 30, toplamda yüzde 14 oranında çalışan hibrit modeli uyguluyor.

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Doğan, "Hibrit çalışma modelinin teknolojiye uyum sağlama, çalışan motivasyonu, aidiyet, yetkinlik gelişimi, operasyonel verimlilik gibi açılardan daha faydalı olduğu kanaatindeyiz" diyor.

YAZ AYLARI TAMAMEN ESNEK


2 bin 400 kişiye istihdam sağlayan Allianz Türkiye, geçtiğimiz yıl bu yıl mart ayında yeni çalışma modelini devreye aldı. Çalışanların iş süreçlerine bağlı olarak haftada bir ila beş gün arasında değişen sürelerde uzaktan çalışma sistemine geçildi.

Ayrıca esnek yaz uygulaması temmuz ayı boyunca tüm çalışanlar uzaktan çalışabilecek. Allianz Türkiye insan Kaynakları, Çevik Ofis & Operasyon Destek Genel Müdür Yardımcısı İlkay Özel, “Hibrit çalışmayla birlikte trafikte geçirilecek zamanın gelişime, mental ve fiziksel sağlığa ayrılabilmesine, özel yaşama daha fazla zaman yaratılabilmesine de olumlu katkı sağladığı yönünde geri bildirimler alıyoruz” diyor.