Her yıl üç klinikle Türkiye’de büyüyecek

02 Temmuz 2019

Türkiye'nin yanı sıra 20 ülkede anahtar teslim hastaneler kuran Acendis, yeni bir alana giriş yaparak İstanbul Fulya'da 'Pelviclinic' adında bir merkez açtı. Bu merkezin büyük şehirlerde yeni şubeleri de açılacak. Şirket her yıl en az üç klinik açmayı planlıyor.





ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr





Temelleri 1995 yılında Almanya'da atılan Acendis, bugüne kadar 200'ün üzerinde hastane projesine anahtar teslim olarak imza attı. Türkiye dahil 20 ülkede aktif olarak faaliyet gösteren Acendis, Türkiye'de Acıbadem'den Medicalpark Sağlık Grubu'na kadar zincir hastanelerin birçoğu için proje gerçekleştirdi.





Şirket, Türkiye'de yeni bir yatırımı ise mayıs ayında devreye soktu. Terrace Fulya'da 'Pelviclinic' adı altında bir merkezi hizmete sundu. Bu merkezin İstanbul'dan başlayarak büyük şehirlerde yeni şubelerinin de açılması hedefleniyor.





Acendis Şirketler Grubu CEO'su Hasan Şahin, "Pelviclinic merkezi, kasların doğru çalışmamasından kaynaklanan sorunlara çözüm getiriyor. Her yıl en az üç Pelviclinic şubesi açmayı hedefliyoruz" diyor.





ÇİN PAZARINDA BÜYÜYOR
Ekonomik durgunluk sağlık yatırımlarına da yansımış durumda. Sadece büyük sağlık grupları yatırımlarını sürdürüyor. Acıbadem Sağlık Grubu Ataşehir ve Kartal projelerini, Medicana Sağlık Grubu ise İzmir ve İstanbul Ataşehir projelerini devreye almak için hazırlanıyor. Bu iki grup dışındakiler beklemede.





Hasan Şahin, bu nedenle yurtdışına yönelik işlere ağırlık verdiklerini söylüyor. Yurtdışında özellikle Çin pazarında işlerinin çok iyi gittiğini belirtiyor. Çin'de, Türkiye'nin 25 yıl öncesi gibi, büyük yatırımcılar özel hastaneler yapıyor.





Hasan Şahin, "Bizim çalıştığımız yaklaşık 10-15 proje var. Bu projeler 100-200 milyon dolar arası değişiyor. Önümüzdeki dönemde dünyada sağlık sektöründe Çin çok büyüyecek" diye konuşuyor. Şahin, Afrika'da da Etiyopya, Uganda ve Kenya pazarında büyüdüklerini ifade ediyor.





YURTDIŞINDA OFİS ATAĞI
Türkiye'de birçok özel sağlık kuru-munun zor durumda olduğu konuşuluyor. Yurtiçinden gelen hasta sayısı az olan ve yutdışından da yeterince hasta çekemeyen birçok özel hastanenin bugün kredilerle ayakta durmaya çalıştığı belirtiliyor.





Bu nedenle önümüzdeki günlerde hastane satışlarının yaşanabileceğine değinen Hasan Şahin, "Küçük grupların yüzde 50'si zor durumda diyebiliriz. Kurtuluşu satışta bulan bu şirketler büyük sağlık gruplarının kapısını çalıyor" diyor.





Özel hastane grupları son dönemde yurtdışından hasta çekmeye odaklanmış durumda. Hasan Şahin, sağlık kuruluşlarının yurtdışında ağ kurmak için kontak ofisleri açmaya hız verdiklerini ve ağırlıklı olarak da Avrupa, Balkanlar ve Afrika'da ofisler kurduklarını ifade ediyor.