Hedefimiz enerjide dışa bağımlılığı azaltmak

16 Kasım 2021
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

Maksimum oranda elektrik üretimi sağlama amaçları olduğunu dile getiren Güriş Holding Enerji Grup CEO'su Ali Karaduman, "Yenilenebilir enerji santrallerimizle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ve karbon salımını azaltmak en büyük hedefimiz" diyor.

31 Ekim – 13 Kasım 2021 tarihli sayıdan

İnşaat, endüstri ve enerji alanlarında Türkiye'nin önde gelen holdingleri arasında yer alan Güriş, enerji geliştirme alanındaki iştiraki Mogan Enerji Yatırım Holding A.Ş. aracılığıyla yenilenebilir enerji projeleri de yürütüyor.

Güriş Holding Enerji Grup CEO'su Ali Karaduman, Güriş'in 766 MW Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ile en büyük Türk rüzgâr yatırımcısı, 260 MW Jeo-termal Enerji Santrali (JES) ile de en verimli JES yatırımcısı olduğunu belirtiyor.

Ali Karaduman, ayrıca 104 MW HES'e sahip olan Güriş'in temiz, yenilenebilir enerji üretimiyle Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli kaynaklardan enerji üretmek için çalışmalarını sürdürdüğünü söylüyor.

Amaçlarının sadece yatırım yapmak değil, yaptıkları yatırımı mühendislik kurallarına uygun inşa etmek ve maksimum oranda elektrik üretimi sağlamak olduğunu da dile getiren Karaduman,"Bin 131 MW kapasiteye sahip yenilenebilir enerjisantrallerimizle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ve karbon salımını azaltmak en büyük hedefimiz" diyor.

2 MİLYON HANEYE ULAŞIYOR


8 bin kişiye istihdam sağlayan Güriş, işletmedeki toplamda 26 adet RES, HES ve JES ile yıllık 4,2 milyar kWs elektrik üretip, 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacın karşılıyor.

Önümüzdeki dönemde de yeni yatırımlarının gündemlerinde olduğunu belirten Ali Karaduman, "Mogan Enerji Yatırım Holding olarak mevcut üç adet rüzgâr ve bir adet hidroelektrik santrali için 2022 sonuna doğru devreye almayı planladığımızı hibrit güneş santralleri ve ayrıca iki adet jeotermal lisansı için izin çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye ekliyor.

ATIKLARI AYRIŞTIRIYOR


Hidroelektrik, jeotermal ve rüzgâr enerji santralleri sayesinde yenilenebilir kaynaklardan ürettiği elektrik ile enerjide sürdürülebilirliği sağlayabilen Güriş, bunun yanında santrallerinde yaptığı su, emisyon, toprak analizleri, ekosistem değerlendirmeleri, kuş, yarasa gözlemleri gibi konularda da sürekli takipte kalarak sürdürülebilir işletmeler yaratıyor.

Atıklarını kaynağında ayrıştırarak çevre lisanslı firmalar tarafından geri kazanımını sağlayan şirket, kullanılan araçların ve teknolojik cihazların bakımlarını zamanında yaptırarak atık oluşumunun önüne geçiyor. Santrallerini kurduğu yerlere resmi kurumlardan görüşler alarak ağaç dikimleri de yapıyor.

Hidroelektrik santrallerinde balık ekimi gerçekleştirdiklerinden de bahseden Ali Karaduman, "Her sürecimizde sürdürülebilirlik konusunu irdeliyor, gerekli önlemlerimizi belirliyor ve aksiyonlarımızı alıyoruz" diye anlatıyor.

"YEŞİL ENERJİ' SERTİFİKALANDIRMASI YAPIYORUZ"


2009 yılı itibarıyla Güriş yeşil enerjiye giriş yaptı. Rüzgâr enerji ve hidroelektrik santrallerimizde Gold Standard ve VCS Standardına uyarak karbon azaltımı sertifikasını almakta olduklarını ifade eden Ali Karaduman, "Dünyaya yaptığımız katkıyı somut hale getiriyoruz.

JES'lerimizde de I-REC ve YEK-G sistemlerine giriş yaparak 'Yeşil Enerji' sertifikalandırması yapıyoruz. Hibrit güneş enerji santrallerini de portföyümüze ekleyerek yenilenebilir enerjide kapasitemizi artırmayı planlıyoruz" diyor.