Hayat Kimya'dan iki fabrika birden

13 Mart 2016
1043
Rusya ve Nijerya gibi yurtdışı pazarlarda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Hayat Kimya, bu yıl Türkiye’de iki yeni fabrika yatırımına imza atıyor. Fabrikaların biri Mersin’de, diğeri İzmit’te açılacak. Mersin’deki fabrikada temizlik kağıdı, İzmit’teki fabrikada ise ambalaj üretimi yapılacak. İki tesis için 225 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr

Bu fabrikalar yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak. Son yıllarda yurtdışında yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Hayat Kimya, Türkiye’de iki yeni fabrika birden açmaya hazırlanıyor. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 milyon dolarlık yatırımla temizlik kağıdı üretim tesisi kuran şirket, İzmit’te ise

125 milyon dolarlık bir yatırımla bir ambalaj tesisinin açılışını yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 204 bin metrekare alana kurulu Mersin’deki tesis, yıllık 70 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. İzmit Yeniköy’de açılacak olan ambalaj/nonwoven tesisinde ise dış ambalaj ve bebek bezinin backsheet denen arka yüzünün üretimleri yapılacak. Seri üretimde hız sağlayan bu tesis yılda 10 bin tonun üzerinde dış ambalaj ve 15 bin tonun üzerinde nonwoven üretim kapasitesi sahip olacak.

225 MİLYON DOLAR YATIRDI

Hayat Kimya Genel Koordinatörü Orhan İdil, İzmit’teki fabrika sayesinde ambalaj üretimini bünyelerinde yapmaya başlayacaklarını söylüyor. İdil, “İki fabrikamız için 225 milyon dolarlık yatırım yaptık. Türkiye'deki faaliyetlerimizi artırarak sürdürmeye devam edeceğiz” diyor. Her iki fabrika yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak.

2015 yılını 1,3 milyar dolarlık ciroyla kapatan Hayat Kimya’nın Türkiye’nin dışında Rusya, Cezayir, İran, Mısır ve Bosna Hersek’te üretim tesisleri bulunuyor. Orhan İdil, 2015 yılında dolar kurundaki yükseliş nedeniyle hammadde fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu belirtiyor.

İdil, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Yurtdışına yaptığımız yatırımların meyvelerini topluyoruz. 2015’te Türkiye’de kur artışı nedeniyle maliyetler yükseldi. Ancak biz bulunduğumuz ülkelerde üretim yaptığımız için gümrük vergisi gibi ekstra maliyetlerden kurtulduk. Bu da bizi rekabetçi hale getirdi.”

RUSYA’DAN MEMNUN

Geçen yıl mart ayında Rusya’da kağıt tesisi kuran Hayat Kimya, pek çok şirketin aksine, bu ülke ile yaşanan gerilimden olumsuz etkilenmedi. Şirket, Rusya’da kağıt fabrikasının açılışından bu yana Papia ve Familia
markalarıyla yüzde 5’lik pazar payına ulaştı. 2016’da Rusya’da yüzde 15’ik büyüme hedefleniyor.

Orhan İdil, Rusya’da faaliyetlerine izin verilen 53 firmadan biri olduklarını söylüyor. İdil, “Rusya Kazan’da 150 milyon doları aşkın yatırım yaptık. 650 kişiye doğrudan istihdam sağladık. Bu nedenle ülkede faaliyetlerimizle ilgili bir sorun yaşamadık” diyor.

Nijerya’daki yatırımını bu yıl tamamlamaya hazırlanan şirket, bu ülkeyi Afrika’daki üssü olarak kullanarak 15 ülkeye ihracat yapacak. Diğer taraftan yurtdışına yatırım için yeni pazarlar araştırdıklarını söyleyen Orhan İdil, Pakistan, Hindistan ve Çin gibi pazarlara yönelik araştırmalar yaptıklarını belirtiyor.
Holding cirosu 2,4 milyar dolar

Temelleri 1937 yılında atılan Hayat Holding'i, kumaş toptancılığıyla ticaret hayatını sürdüren Kiğılı Ailesi kurdu. 1967 yılında Yahya Kiğılı'nın kumaş üretimine başlamasıyla sanayi alanındaki ilk girişim gerçekleştirildi.1969 yılında Kastamonu Entegre ile yonga levha üretim tesisi işletmeye alındı.

Yahya Kiğılı, 1987yılında ise Hayat Kimya'nın temellerini attı ve hızlı tüketim sektörüne giriş yaptı. Hayat Kimya'nın temizlik kağıtları kategorisinde Papia, Familia, Focus, Bingo, Molfix gibi markaları bulunuyor. Hayat Holding'in toplam cirosu 2,4 milyar dolara ulaşmış durumda.