Geçen hafta piyasalar Trump ve Suriye gelişmeleriyle yön buldu. Kuzey Suriye'ye Barış Pınarı Harekâtı başladı. Türkiye varlıkları ise negatif ayrıştı. Mevcut konjonktürde BİST'te negatif kırılma beklenmese de artan risk iştahıyla olası düşüşler, borsada uzun vadeli alım fırsatı yaratabilir.
CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr
Geçen hafta gündem ve piyasalar oldukça hareketliydi. Hafta başında ABD Başkanı D. Trump ile Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde Trump, ABD'nin Suriye'deki askerlerini çekeceğini söyledi.
Pazartesi günü Trump'tan Türkiye'nin olası Suriye harekâtına ilişkin, Twitter üzerinden "Sınırı aştığını düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini tamamen yok ederim" mesajını verdi.
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen senatörü Lindsey Graham'ın Türkiye'nin Suriye'yi işgali durumunda ABD yaptırımları uygulanacağını açıklaması da dikkat çekti. Salı günü de Trump, "NATO müttefikimiz ve ticaret ortağımız olan Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi" ifadelerini kullandı.
'BARIŞ PINARI HAREKÂTI'
Çarşamba günü ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye operasyonuna başladı. Harekât haberine yurtdışından birçok tepki geldi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Arap Birliği ve Avrupa Birliği (AB) acil toplantıya çağrıldı.
ABD'li senatör Lindsey Graham ise operasyon başladıktan sonra Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile sekiz maddelik yaptırım planı hazırladı.
Tasarı önce senatoda sonra Temsilciler Meclisi'nde onaylanırsa başkana gidecek. Trump'ın veto yetkisi ise var. S-400'ler Türkiye'ye getirildiğinde de benzer mesaj ve yaptırımlar listesinin Kongre'ye getirildiğini anımsatalım.
KAYIPLAR GÖRÜLDÜ
Böyle yoğun gelişmelerin yaşandığı geçen hafta, Türkiye varlıkları da dünyadan sert şekilde negatif ayrıştı. Döviz piyasasından başlayan satış dalgası, borsa ve tahvile yayıldı.
Geçen haftaya 102.993'ten başlayan BİST-100, 98.000'lere kadar geriledi. Önceki hafta kapanışını 5,69'dan yapan dolar/TL ise 5,83'ten başladığı geçen hafta, 5,90'a dayandı.
Ekim başından beri MSCI Türkiye Endeksi, kaybını yüzde 6'ya taşıdı, TL de yüzde 3'ün üzerinde kayıpla en kötü performans gösteren para birimi oldu.
Barış Pınarı Harekâtı sonrası piyasalarda ilk fiyatlamalar böyleyken bundan sonraki süreçte piyasaların nasıl hareket edeceği merak ediliyor. Biz de piyasa uzmanlarına borsa ve kur tarafında iyi ve kötü senaryoların neler olabileceğini sorduk. Ayrıca uzmanlardan, bu hareketli süreçte yatırımcılara önerilerini de aldık.
ALIM FIRSATI MI?
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer, Türkiye'de jeopolitik risklerin arttığını, harekâta yönelik dış politik otoritelerden gelebilecek açıklamaların önemli olacağını kaydediyor. Yurtdışı kaynaklı olası açıklamaların TL varlıklardaki dalgalı seyre yön verebileceğini söylüyor.
Seda Yalçınkaya Özer, BİST'te alt bantta 50 haftalık ortalama olan 96.700'ü, dolar/TL'de ise 5,85-5,94'ü takip ettiklerini, bu seviyelerin önemli olduğunu belirtiyor. Mevcut ortamda yumuşama olması halinde endekste toparlanmayı ise mümkün görüyor.
Seda Yalçınkaya Özer'e göre, BİST diğer gelişmekte olan piyasalara göre hala iskontolu ve BİST'teki olası düşüşler uzun vadeli alım fırsatı yaratabilir.
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş da hisse piyasaları için geçmiş dönemin çok negatif olduğunu hatırlatıyor. Demirtaş, düşük faiz ortamında mevcut geri çekilmelerin temeli kuvvetli hisselerde alım fırsatı yaratabileceği kanaatinde.
NEGATİF KIRILMA OLUR MU?
Hissede alım fırsatı olabileceği söylenirken kurumların portföy dağılımlarında da hisse ağırlık kazanıyor. Tablodan da incelenebileceği gibi beş kurumun model portföyünde hissenin ortalama ağırlığı yüzde 37. Gedik Yatırım da portföyünde hisse ağırlığını yüzde 50'de tutuyor.
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Emre Akyol, risklerin daha belirgin olarak gündeme hâkim olduğu ve menkul kıymet fiyatlarının gerilediği dönemlerin uzun vadeli yatırımcılar için getiri potansiyelinin yükseldiği fırsatları doğurduğuna dikkat çekiyor.
Bu dönemde yatırımcılara yüzde 50 oranında hisse öneren Akyol, mevcut konjonktürde BİST-100 için negatif kırılma beklemiyor. Buna karşın endeks seviyelerindeki değişimlerin dalga boyunun, artan risk algısına göre yükselebileceği uyarısında bulunuyor.
Dr. Emre Akyol, 94.350 ile 92.000'leri orta vadeli destekler, 101.000 ile 104.000'leri ise orta vadeli direnç seviyeleri olarak görüyor.
TCMB, EKİMDE NE YAPAR?
Alnus Yatırım'ın portföyünde hisse ağırlığı ise yüzde 35. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, artan jeopolitik risklerle borsada geri çekilme, kurda yükseliş görüldüğünü söylüyor.
"Dolayısıyla bugüne kadar tasarruflarını döviz mevduatta değerlendiren yatırımcılar hedgele-rinde başarılı olmuş oldu" diyor. TCMB'nin faiz indirim sürecinde olduğu biliniyor. Bu süreçte mevduat faizleri de düştü.
Ancak Yunus Kaya, Barış Pınarı Harekâtı sonrasında TCMB'nin ekimde faiz indirimine ara verebileceği, durum iyiye giderse aralıkta daha güçlü bir indirimin gelebileceği görüşünü paylaşıyor.
Kaya, "Jeopolitik riskin en zaman biteceği bilinmediğinden ihtiyatlı olunmalı. Mevduatın azalan getirisine karşın düşen fiyatlardan hisse payını artırmak önümüzdeki dönemde getiriyi artırabilir" diyor.
İYİ-KÖTÜ SENARYO
Yurtiçi piyasalar Suriye operasyonuna odaklanmış durumda. Ancak Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, faiz ve enflasyondaki aşağı yönlü hareket sürerken ekonomik büyümeye, kredi hacmine, bankacılık sektörü kârlılığına ve bilanço yapısına dair yapılacak açıklamaların da önemli piyasa belirleyicileri olduğuna değiniyor.
Ürkün, piyasalar için en iyi senaryoyu Çin ve ABD'nin ticaret görüşmelerinde anlaşmaları ve merkez bankalarının piyasaları desteklemeye yönelik politikalarının işe yaradığını gösteren verilerin açıklanması olarak değerlendiriyor.
Barış Ürkün, bu durumda BİST-100'de dolar bazlı 20.000'e, TL bazlı 110.000-115.000'e yükseliş; dolar/TL'de 5,50-5,70'e tekrar geri çekilme öngörüyor.
Ürkün, kötü senaryoyu ise şöyle özetliyor: "Çin-ABD arasında anlaşma olmaması ve MB'lerin destekleyici politikalarının küresel yavaşlamayı terse döndürmede işe yaramaması kötü senaryo olur. Bu durumda BİST'te 93.500-95.000'e geri çekilme, kurda 6,00-6,20'e yükseliş görebiliriz."