Girişimini yurtdışına taşıyacak

01 Temmuz 2016
burcu
Banquet sektöründe 2005’ten beri faaliyet gösteren Portaxe, ikinci yatırımını Kuruçeşme’ye yaptı. Şirketin sahibi Lütfü Sapmaz’ın bundan sonraki hedefi yurtdışı. Sapmaz, Kosova, Sırbistan, Azerbaycan gibi ülkelere odaklanacaklarını söylüyor.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

İşletme, düğün, kurumsal toplantılar, lansman, mezuniyet balosu, kokteyl, parti, kına gecesi organizasyonu, şirket eğitimleri, bekarlığa veda partisi gibi her türlü özel davetleri kapsayan hizmete banquet adı veriliyor. Banquet sektörünün Türkiye’de 1,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor.

Pastadan en büyük payı düğün organizasyonları alıyor. Kurumsal toplantıları, bekarlığa veda partilerini, lansmanları, gala gecelerini bir kenara bıraktığımızda sadece bir yılda evlenen kişi sayısı sektörün büyüklüğünü ortaya koyuyor. Türkiye’de yılda 600 bin çift evleniyor. Bu evliliklerin yüzde 20’si İstanbul’da gerçekleşiyor.

Banquet sektöründe üç mekanıyla hizmet veren Portaxe, profesyonel hayattan girişimciliğe adım atan Lütfü Sapmaz’ın girişimi. Baltalimanı’ndaki mekanda yılda 600 davet gerçekleştiriliyor. Lütfü Sapmaz, banquet sektörünün mutfağında çalışmış bir girişimci.

PROFESYONELLİKTEN GELDİ
Aslında Lütfü Sapmaz’ın bu sektöre adım atmasındaki olaylar silsilesi lise zamanlarına dayanıyor. Sapmaz, üniversite sınavında derece almasına rağmen tercih sıralamasında hata yapmasıyla Ege Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü’nü kazandı. Bir anlamda kader aslında onu bu sektöre doğru itti. Otellerde sırasıyla kasiyer, resepsi-yonist, yiyecek-içecek departmanında genel müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

1998’de Kemer Country’debanquet satış direktörü olan Lütfü Sapmaz, şirket piknikleri, orman evi, kır düğünü gibi etkinliklerin Türkiye’de ilk uygulayıcısı oldu. Beltur Köşkleri’nde de benzer görevleri yapan Sapmaz, ardından Park Orman’da önce banquet satış müdürü ardından da genel müdür olarak çalıştı.

Bu sırada bir arkadaşından Portaxe adlı mekanın işletmeciliği teklifini alan Lütfü Sapmaz, 2005 yılında LS Banquet’i kurarak Portaxe’in işletmecisi oldu. Her yıl yeni yatırımlarla Portaxe’i bugün oturmalı 700, kokteyl prolonge olarak bin 200 kişi kapasiteli bir mekan haline getirdi.

Portaxe’in hemen yanında yer alan Portaxe Shi-ne’ın ise kapasitesi oturmalı düzende 250, ayakta 400 kişi. Büyük etkinliklerde iki mekanı birleştirerek bin 100 kişi kapasiteli bir mekana dönüşebil-diklerini ifade eden Sapmaz, kokteyl prolonge düzeninde ise 2 bin 300 kişiye hizmet verebildiklerini belirtiyor.

İKİNCİ MEKAN YATIRIMI
Yeni bir yatırımla Kuruçeşme’de Celebra adını verdikleri mekanı hayata geçirdiklerini ifade eden Lütfü Sapmaz, 500 bin dolarlık ikinci mekan yatırımını yaptıklarını söylüyor.

Sapmaz, 200 kişilik kapasiteli mekanda özel davet, event etkinlikleri, düğün gibi birçok organizasyonun gerçekleştirildiğini vurguluyor. Orta vadede yeni mekan yatırımı yapmayı da planladıklarını belirten Sapmaz, KKTC, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Azerbaycan gibi ülkelere yatırıma sıcak baktıklarını sözlerine ekliyor.

"SEKTÖRDE DARALMA VAR"
Turizm sektöründe yaşanan olumsuzlukların banquet sektörüne de olumsuz yansıdığını belirten Lütfü Sapmaz, artık otellerin de banquet sektörü ile rekabet etmeye başladığına dikkat çekiyor. Sapmaz, “Konsantrasyonu düğün yapmak olmayan oteller bile bu tarz organizasyonlara soyunmaya başladı. Bu anlamda sektörde bir arz fazlası oluştu. Sektörde genel olarak yüzde 25 bir daralma var diyebiliriz” diye konuşuyor.