Girişimci adayları Trabzon’da buluştu

27 Ekim 2016
burcu
Trabzon’da düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forumu’nda 700’e yakın girişimci ve girişimci adayı iş dünyasının temsilcileriyle buluştu. Forumda girişimcileri mentorlar ile buluşturan yuvarlak masa toplantıları yoğun ilgi gördü.

BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

Türkiye’nin en önemli girişimcileri ve bugünün dev holdingleri çoğunlukla Anadolu kentlerinden çıktı. Geçmişin müteşebbisleri bugünün sanayicileri oldu.

İşte buradan yola çıkılarak Anadolu’da girişimciliğin yaygınlaştırılması ve gençlerin henüz üniversite sıralarındayken bu yönde teşvik edilmesi için, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından iki yıldır Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forumu düzenleniyor.

İlki geçen yıl Kayseri’de düzenlenen forumun ikincisi bu yıl 10-11 Ekim tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirildi.

Ekonomist olarak takip ettiğimiz foruma katılım oldukça yoğundu. Toplam 400 kişinin beklendiği etkinlik kapsamında, 700’e yakın Karadenizli girişimci ve girişimci adayı, Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle bir araya geldi. Etkinliğe ayrıca Karadeniz Bölgesi’nin çevre illerinden de katılım gerçekleşti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcık-lıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın’ın da aralarında bulunduğu Türk iş dünyasından çok sayıda isim etkinliğe katıldı.

MIT ÖRNEĞİ
Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’de MIT (Massachusetts Institute of Technology) mezunlarının şu ana kadar 32 bin şirket kurduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu’nun, yılda 2 trilyon dolarlık bir gelir elde eden ve 3,5 milyon kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin birleşerek bağımsız bir ekonomi oluşturmaları halinde dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olacakları vurgusu dikkat çekiciydi.

Hisarcıklıoğlu, artık sermayenin de sorun olmaktan çıktığını söyledi ve “Yıllarca uğraştık ve birçok melek yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın” diye konuştu.

G3 Forum Trabzon’un bir diğer önemli katılımcısı olan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise yuvarlak masa toplantılarında beş seans yaptığını ve 60’a yakın gençle konuşma fırsatı yakaladığını anlattı.

Sabancı, herkesin gençleri teşvik etmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Gençlere daha çok ‘hadi yapın, neden denemiyorsun’ dememiz lazım.

Nasıl olsa olmaz, nasıl olsa annem babam izin vermez, eski köye yeni adet getirme gibi yönlendirmeleri bırakalım artık. İcat çıkarsınlar ki biz daha iyi olalım. Girişimcilik konusunda önümüzdeki bu psikolojik bariyerleri kırmamız gerekiyor.”

GENÇLER MENTORARLA BULUŞTU
Etkinlikte yapılan ankette katılımcıların yüzde 50’sinin 18-22 yaş arasında, yüzde 69’unun ise üniversite öğrencisi olduğu belirlendi. G3 Forum kapsamında düzenlenen ve genç girişimcileri  ile buluşturan yuvarlak masa toplantıları da büyük ilgi gördü.

Dört saat boyunca 34 masada yapılan çalışmaya İstanbul ve Karadeniz bölgesinden 68 mentor katıldı. Her masada biri bölgeden olmak üzere iki mentor, Karadenizli girişimci adaylarına tecrübelerini aktararak girişimcilik yol haritası çıkarmalarına yardımcı oldu.

Yarım saatte bir değişen oturumlar sayesinde, her katılımcı sekiz mentorle bir araya gelme şansı yakaladı.