Geri çekilmeler alım fırsatı mı?

19 Nisan 2018
Geçen hafta Suriye kaynaklı belirsizliklerle piyasalarda iniş-çıkışlar vardı. Jeopolitik risklerin tırmandığı bu süreçte, BİST'te dalgalanmaların devamı bekleniyor. Uzmanlar, 100.000-109.000 aralığının uzun vadeli alım fırsatı olabileceğini belirtirken yatırımcılara dengeli portföy öneriyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Geçen hafta hem küresel hem de yerel piyasalarda ateş hiç sönmedi. Özellikle Suriye odaklı artan jeopolitik belirsizlikler, piyasalar üzerinde etkili oldu. Suriye'de kimyasal saldırı olduğu haberi sonrası ABD ve müttefik ülkelerin Suriye rejimine yönelik saldırı düzenlemesi olasılığı ve ABD yönetiminin tüm seçeneklerin olasılık dâhilinde olduğunu vurgulayarak Rusya karşıtı açıklamalar yapması, jeopolitik ve siyasi belirsizlikleri hafta boyunca canlı tuttu.

21 AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜ
Türkiye ise söz konusu gelişmelerden en olumsuz etkilenen piyasalardan biri oldu. Geçen hafta ortasından itibaren yaşanan satış baskısıyla dolar/TL kuru 4,19'lara kadar yükseldi. BİST-100 Endeksi de oldukça dalgalı seyretti.

Geçen haftaya 113.156'dan başlayan BİST-100, artan satışlarla 11 Nisan'da günlük bazda 21 ayın en sert hareketini yaşadı ve 106.600 desteğini test etti. Sonrasında tepki alımlarıyla endekste 11 Nisan'da kapanış 109.253'ten gerçekleşti. Bunun da 15 Aralık 2017'de kapanışını 109.330'dan yapan BİST-100 için son dört ayın en zayıf kapanışı olduğunu not etmekte fayda var.

110.000 SEVİYESİ ÖNEMLİ
Piyasalarda sular durulmazken bundan sonraki süreçte BİST-100'ün nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Ayrıca "Geri çekilmeler alım fırsatı mı yoksa borsada 'bekle-gör' dönemi mi?" soruları da sıkça dillendiriliyor. Biz de piyasa uzmanlarından merak edilen bu soruların cevaplarını öğrendik.

Global Menkul Değerler'den Rıdvan Baş-türk, özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye ilişkin açıklamalarının TL varlıkları üzerinde baskı yarattığını söylüyor. Baştürk, "Yurtiçinde cari açıktaki yükseliş, enflasyonun çift hanelerde yapışkanlık göstermesi, erken seçim olasılıkları, TCMB'nin faiz artırımında aksiyon almakta zorlanacağı beklentisi ve bu kapsamda TL'deki kırılganlığın artması gibi gelişmeler de TL varlıkların zayıflamasına yol açıyor" diyor.

BİST-100'de kısa vadede 110.000'in altında kalındığı sürece baskının devam edebileceğini öngören Rıdvan Baştürk'e göre, endekste 110.000'in üzerindeki kalıcı hareketler ise toparlanma için sinyal olabilir. 110.000'in altında ise 103.000'e doğru baskı olasılığı mevcut.

Baştürk, iç ve dış risklerin arttığı bu konjonktürde yatırımcılara, "Portföyünüzdeki riskli varlıkları azaltıp tahvil, altın, döviz gibi enstrümanlara ağırlık verin" önerisinde bulunuyor. Borsada 101.000-103.000 bandına doğru oluşabilecek geri çekilmelerin uzun vadeli 'alım' fırsatı olabileceğini de sözlerine ekliyor.

PANİK HAVASI BAŞLADI!
A1 Capital'den Vahap Taştan, BİST-100'ün şu an karşı karşıya olduğu satış hareketinin 2017'nin sonunda gerçekleşmesini beklediğini söylüyor. Aslında piyasaların gecikmeli olarak düzeltme hareketine gittiğini kaydeden Taştan, "Ancak bu gecikme büyük bir düzeltme hareketi halini aldı. Böylece piyasalarda panik havası da başladı" diyor. Taştan, bu panik havasının bir çöküşle sonuçlanacağını düşünmese de yılın ilk yarısında piyasanın bu tarz şoklarla karşılaşacağını öngörüyor.

Vahap Taştan, bu ortamda yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor: "Kısa vadede 'al-sat' fırsatlarını destekliyoruz. Uzun vadede ise portföyü destekleyecek alımlar yapılmalı. Bu şoklarda özellikle opsiyon ve vadeli kontratların 'hedge' özelliği mutlaka değerlendirilmeli. Portföy, piyasanın aşağı yönlü hareketlerine karşı farklı kontratlarla dengelenmeli."

YABANCILAR ALARM VERİYOR!
Bu noktada yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarındaki satış ağırlıklı işlemleri de dikkat çekiyor. Mart ayında 377,2 milyon dolar net satış yapan yabancı yatırımcılar, 2018 Ocak-Mart'ta net 780,8 milyon dolarlık satış işlemi gerçekleştirdi.

Yabancı işlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, şu bilgileri aktarıyor: "Geçen hafta başından itibaren çalkalanan piyasada güç zayıfladı. BİST-100 için yeni ana direnç 112.500, destek ise 108.000 oldu. Yine de hafta içinde günlük yüksek kayıpların ardından hızlı toparlanma gördük. Ancak borsadaki halka açık hisselerin yaklaşık yarısına sahip olan global varlık yöneticilerinin büyük kısmı ABD merkezli.

Yıllardır onların Türkiye algısı endeksin yeni denge noktasını oluşturuyor. Yabancılar son 15 ay boyunca 3,5 milyar dolar para girişi yaptıkları BİST'te, şubatta ve martta satış tarafına geçti. Nisanın ilk iki haftasında da satışa devam ettiler. Halka arzlar hariç borsada satış yapan yabancıların Türkiye algısı bozuldu ve bu algıyı düzeltecek olumlu gelişmeler yaşanmazsa sıkıntı daha da büyüyebilir."

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

"100.000-109.000 ALIM İÇİN CAZİP SEVİYELER"
"Jeopolitik risklerin arttığı bu dönemde yatırımcıların risk iştahı sadece borsada değil tüm Türk varlıklarında volatilite yaratıyor. Jeopolitik gelişmeler ve TL'nin performansı borsanın trendini belirleyecek.

Bu nedenle BİST-100'deki dalgalanmanın kısa vadede devam etmesini bekliyoruz. BİST-100 için 2018 yılı sonuna yönelik 130.000 hedefimizi ise koruyoruz. Dolayısıyla geri çekilmeleri ve özellikle 100.0- 109.000 aralığını yatırımcılar için cazip seviyeler olarak görüyoruz. Orta ve uzun vadeli yatırımcılara, kısa vadeli volatilite riskini göz önünde tutmak şartıyla, söz konusu seviyelere geri çekilmelerde alım yapmalarını öneriyoruz."

PİYASANIN TAKİBİNDEKİ 5 GELİŞME
1- Suriye'deki durum: Olumlu gelişmeler borsada yukarı yönlü hareketleri teşvik edebilir. Olumsuz gelişmeler ise satış baskısının devamına neden olabilir.
2- ABD-Rusya cephesi: Bir dönem NATO ile Rusya arasındaki gerilim bölgesi Ukrayna idi. Şimdi ise ABD-Rusya, gerilimin ana sahası durumunda. Bu gerilimin bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Piyasada bir trende dönüşmese de olası ani ve şok hareketler bu cephedeki gelişmelerden kaynaklanabilir.
3- 25 Nisan'daki PPK toplantısı: Dolar kuru yaklaşık iki ayda 3,74 TL'den 4,10-4,20 TL bandına yükseldi. Enflasyona ilişkin olumsuz beklentiler söz konusu. Bu nedenle TCMB'nin faiz konusunda alacağı veya almayacağı aksiyonlar, TL varlıklar üzerinde etkili olacak.
4- ABD'nin yeni ticaret politikası: ABD'de dış ticaret açığı artmaya devam ettikçe ABD Başkanı Donald Trump'tan daha sert söylemler gelebilir. Bu söylemlerin yarattığı belirsizlik sektörel güven endeksleri üzerinde baskı yaratıyor ve finansal piyasalarda bir trend yaratacak güce ulaşmış durumda.
5- ABD Merkez Bankası'nın kararları: Küresel piyasalarda bir miktar FED endişesi var. Genel beklenti, 2018 için bankadan üç faiz artırım kararı gelmesi yönünde. Ancak farklı olasılıklara karşı FED, piyasaların radarında olmaya devam edecek.