Finansmanda yeni işler yaratmayı hedefliyoruz

04 Ekim 2017
TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, Anadolu’da faaliyet gösteren şirketlerin, yatırımlarının ve ticari faaliyetlerinin hızla gelişmesiyle, birçok bankacılık ürün ve hizmetini daha fazla kullanır hale geldiğini söylüyor.

GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr

Henden, “Yapılandırılmış finansman alanında, tarımsal ürünler başta olmak üzere, yeni iş alanlarının yaratılmasını hedefliyoruz” diyor. Anadolu 500 şirketlerinin büyük çoğunluğuna hizmet veren Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), birçok hizmet ve ürünü Anadolu’daki KOBİ’le-re ulaştırıyor.

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, Anadolu’da faaliyet gösteren şirketlerin yatırım ve ticari faaliyetlerinin hızla gelişmesiyle birçok bankacılık ürün ve hizmetini daha fazla kullanır hale geldiğine dikkat çekiyor.

Henden, “Şirketlerin bilançolarında taşıdıkları kur veya faiz risklerini azaltmaya yönelik özellikli döviz, faiz, emtia korunma araçlarına olan taleplerin arttığını da gözlemliyoruz” diyor.

Henden ile Anadolu şirketlerinin gelişimini ve TEB’in sunduğu çözümleri konuştuk.

Anadolu’daki şirketlere daha çok hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Uzun yıllardır süregelen işbirliğimiz çerçevesinde, Anadolu 500 şirketlerinin büyük çoğunluğuna hizmet vermemiz bizim için gurur verici. Anadolu’da faaliyet gösteren şirketler, yatırımlarının ve ticari faaliyetlerinin hızla gelişmesiyle birçok bankacılık ürün ve hizmetini daha fazla kullanır hale geldi. Şirketlerimizin günlük nakit akışı ve operasyonel faaliyetlerini yönetebilmeleri için gereken her türlü bankacılık ürünlerini sağlarken, onların ihtiyaçları doğrultusunda da ürün ve hizmetlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Ayrıca son dönemlerde yatırım ve dış ticaret faaliyetlerinin artmasıyla şirketlerin bilançolarında taşıdıkları kur veya faiz risklerini azaltmaya yönelik özellikli döviz, faiz, emtia korunma araçlarına olan taleplerin arttığını da gözlemliyoruz.

Önümüzdeki süreçte yeni neler sunacaksınız, hedefleriniz nedir?
Önümüzdeki dönemde, yapılandırılmış finansman alanında, tarımsal ürünler başta olmak üzere, yeni iş alanlarının yaratılmasını hedefliyoruz. BNP Paribas ile birlikte uzun yıllardır Ege Bölgesi’nde tütün şirketlerine sunduğumuz finansal uzmanlığımızı farklı alanlarda genişleterek sunmak da hedeflerimiz arasında. TEB olarak, müşterilerimize, sadece ülke sınırlarımız içinde sınırlı kalmayarak, gittikleri her ülkede, stratejik ortağımız BNP Paribas’ın yaygın global ağı üzerinden büyük destek sağlıyoruz.

Ne gibi destekler sağlıyorsunuz?
Bu ağ sayesinde uluslararası ödemelerde yüzde 10’luk bir paya sahibiz. Bununla beraber, İstanbul, İzmir, Adana ve Ankara’da bulunan dış ticaret merkezleri ile BNP Paribas’ın dünya çapındaki 100’ün üzerindeki Trade Center ağına da erişim olanağı sağlıyoruz. Bu sayede, Afrika gibi az bilinen pazarlardan Avrupa gibi gelişmiş pazarlara kadar ticaretin olduğu her noktada şirketlerimize ihtiyaç duydukları desteği veriyoruz. Bu hizmetlerimizi KOBİ’lere de sunuyor ve yetiştirdiğimiz dış ticaret uzmanları ile ihracatçı KOBİ’lerimize birebir hizmet veriyoruz. Dış ticaret yapan müşterilerimizin işlemlerini güvenli bir şekilde yürütebilmesi için gerekli olan temel dış ticaret bilgisinin yanı sıra başlıca risk ve teknik bilgilerin aktarıldığı dış ticaret eğitim programları da düzenliyoruz.

Anadolu’da kaç kurumsal şube ile şirketlere hizmet veriyorsunuz?
TEB olarak Türkiye genelinde 500’ün üstünde şubemiz bulunuyor. Sayısı 15 olan kurumsal şubelerimizin beşi ile Anadolu’daki şirketlerimize hizmet veriyoruz.

Anadolu’daki şirketlerin kurumsallaşma aşaması ne boyutta? Gelişimleri nasıl?
Anadolu şirketlerinin büyüdükçe uluslararası finans kuruluşlarından kredi kullanımlarının ve halka arz işlemlerinin de arttığını görüyoruz. Şirketlerimiz bu süreçlerin de etkileriyle aile şirketi ve Anadolu şirketi özelliklerinden ayrılmadan kurumsallaşma süreçlerini başarı ile geliştiriyor. Hatta bazı şehirlerimizde yabancı sermayeli şirket sayılarının da arttığını gözlemliyoruz. Bugün Anadolu şirketlerinin dünya ekonomisiyle ve ticaretiyle daha da entegre olduğuna tanık oluyoruz.

Döviz kurundaki oynaklıkla Anadolu şirketleri nasıl baş ediyor? Kur riskini iyi yönetebiliyorlar mı?
Şirketler geçmiş tecrübelerinden de hareketle bu konuya daha fazla dikkat gösteriyor. Çünkü yatırım ve dış ticaret faaliyetlerinin hızlı gelişmesiyle birlikte daha fazla kur riskine maruz kalıyorlar. Bankamız kur pozisyonunun türev ürünlerle ‘hedge’ edilmesi konusunda kurumsal şirketlere özel tasarlanmış ürünler sunarken, bilgilendirme toplantıları da düzenliyor. İçinde bulunduğunuz dönemde kur riskinden korunmanın yanı sıra kredi faiz oranlarındaki artış riskine karşı korunma ürünleri de gündemde yer alıyor.

Anadolu’daki şirketlere tavsiyeleriniz neler?
Dünyada teknolojinin hızla gelişmesiyle global trendleri yakından takip eden, dijital dönüşüme ayak uyduran, değişim sinyallerini iyi algılayan, hızlı harekete geçen, yenilikçi ve sürdürülebilirliği sağlayan şirketlerin başarıya ulaşabildiğini görüyoruz. Bu nedenle tüm organizasyonların kendi işini sorgulayan ve öğrenen sistemler yaratması gerektiğine inanıyorum.

Anadolu’daki şirketlere hangi yeni ürün ve hizmetleri sunmayı planlıyorsunuz?
TEB olarak en güçlü kaslarımızdan birisi hizmet kalitemiz. Özellikle nakit yönetimi ve dış ticaret finansmanında hem uzman bir kadromuz var hem de müşterilerimize özel sistemsel çözümlerimiz mevcut. Geçen yıl uygulamaya aldığımız TEB Sanal Hesap, düşük maliyet, verimlilik ve etkin risk yönetimi olanağı sunuyor. Dış ticaret uzmanlarımızın geçen yıl geliştirdiği yeni ödeme sistemi BPO (Bank Payment Obligation) ile yapılan ihracat işlemlerinin iskontosunu da uyguluyoruz.

TEBle Dış Ticaret platformu (www.tebledisticaret.com) yoğun ilgiyle karşılandı. Ayrıca TEB Aile Akademisi ile bireyleri finansal okuryazarlık alanında bilinçlendiriyoruz. TEB KOBİ Akademi ile illeri gezerek KOBİ’lere işlerini büyütmenin ve global rekabette güç kazanmanın yollarını anlatıyoruz. TEB Kadın Akademisi ile kadın patronların işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşılıyor ve onları bir araya getiriyoruz. TEB Tarım Buluşmaları ile tarım üreticilerinin işletmelerini nasıl daha verimli hale getirebileceklerinin ipuçlarını veriyoruz.