ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
MYC Partners Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, daha sonrası için ise Almanya, İngiltere ve Körfez ülkelerini işaret ediyor.
Sağlık sektörüne 2006'da giriş yapan Ethica Sağlık Grubu'nun bugün genel sağlık hizmeti veren tam teşekküllü bir hastanesi ve üç estetik hastanesi bulunuyor.
466 çalışanı olan şirket yılda 50 bin hasta ağırlıyor. Bu hastaların yüzde 50'sini yabancılar oluşturuyor. Yabancı hastaların ayağına gitmeye karar veren grup şimdi yurtdışında da yatırıma soyunuyor.
Ethica Sağlık Grubu, bir yıl içinde 13 milyon dolar civarında bir maliyetle Bulgaristan Sofya'daki yatırımını hizmete açacak.
Şirketin Bulgaristan'ı yurtdışı açılımı için ilk ülke olarak seçmesinde Türkiye'ye yakınlığının yanı sıra bu ülkeyi Avrupa'ya açılan bir kapı olarak görmesi de etkili oldu. Grup, Avrupa'da ve Körfez ülkelerinde başka yatırımlar da yapacak.
MODEL ÜZERİNE ÇALIŞIYOR
MYC Partners Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, Sofya'da bir pilot çalışma yapacaklarını, hemen ardından Hırvatistan'da ve sonra da İspanya'nın Marbella şehrinde bir hastane açacaklarını söylüyor.
Akdoğan, "Sonraki aşamada Almanya ve İngiltere'de de yatırım planlıyoruz. Kuveyt ile ise görüşmelerimiz devam ediyor" diyor. Ancak yurtdışında hastane açmanın bazı zorlukları var.
Bu zorlukların başında da insan kaynağının daha maliyetli olması geliyor. Murat Akdoğan, diğer ülkelerde uygun maliyetle doktor, hemşire gibi insan kaynağı bulmakta zorluk çektiklerine değiniyor.
Akdoğan, "Avrupalıların estetik operasyonlar için Türkiye'yi tercih etmelerinin nedeni ülkemizin çok ucuz olması. Ancak yurtdışındahastane açtığınızda orada insan gücü çok değerli bir şey olduğu için buradaki fiyatlarla hizmet vermek mümkün değil. Fiyatlandırmalarla ilgili bir model oluşturmaya çalışıyoruz" diye anlatıyor.
GELENEKSEL TIP UYGULAMALARI
Sağlık Bakanlığı'nın da son dönemde üzerinde hassasiyetle durmaya başladığı geleneksel tıp, tarihimizde yüzyıllardır uygulanagelen tıp yöntemlerini içeriyor. Ethica Sağlık Grubu da İncirli'deki hastanesinde buna yönelik uygulamalara başladı.
İbn-i Sina'nın geleneksel yöntemlerini araştırarak günümüze uyarladıklarını söyleyen Murat Akdoğan, modern tıp yöntemleriyle birlikte geleneksel tıbbı da hastanelerinde uygulamaya başladıklarını ifade ediyor.
Akdoğan, "İbn-i Sina Tıbbı dediğimiz geleneksel tıp yöntemlerini ön plana alarak, hastalıklardan korunmaya yönelik koruyucu sağlık hizmetini içeren bir pilot çalışma başlatıyoruz" diyor.
HEDEF 5,75 MİLYAR DOLAR
Türkiye 2017'de sağlık turizminden 5,6 milyar dolar kazandı. Bu yıl hedef kurlardaki hızlı yükselmeye rağmen 5,75 milyar dolar. Turistler en çok İstanbul'u tercih ediyor.
Daha sonra Ankara, Antalya, İzmir, Bursa ve Çukurova Bölgesi geliyor. Yabancı hastalar daha çok meme operasyonları, burun estetiği, saç ektirme gibi medikal estetik operasyonlar ve termal turizm amaçlı geliyor. Ethica Sağlık Grubu, daha çok Körfez ülkeleri, İspanya, Almanya, İngiltere, İtalya gibi Avrupa ülkelerinden hasta alıyor.
Murat Akdoğan," Özellikle Körfez ülkelerinden gelen erkek hastalar saç ekimi için geliyor. Yabancılar plastik cerrahi, diş estetiği, kozmetik dermatoloji uygulamaları gibi pek çok uygulama için Türkiye'yi tercih ediyorlar" diyor.