SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr
7-20 Mart 2021 tarihli sayıdan
Müteahhitlikten enerji ağırlıklı bir holdinge dönüşen ve geçen yılı yaklaşık 14 milyar TL ciro ile kapatan Alarko Holding, 2021'de sadece elektrik dağıtım alanına 1 milyar TL'nin üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor. Holding; elektrik dağıtımda trafo yenileme, genişleme ve kayıp kaçağın önlenmesine yönelik yatırımların yanı sıra yenilenebilir enerjide de önemli bir adım atacak.
Elektrik dağıtımda 2 milyonun üzerinde tüketiciye ulaşan ve bu alanda önemli bir kapasiteye sahip olan grup, güneş, rüzgar ve su alanında ise 90 megavat olan kapasitesini 500 megavatın üzerinde bir kapasiteye taşımayı hedefliyor.
Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu, bugün grubun gelirlerinin önemli bir kısmının enerji tarafında olduğunu ifade ediyor. Bu alanda yenilenebilir enerjiye dönük yatırımlarını artıracaklarını, elektrik dağıtım ve perakende tarafında ise yenilemelerle kaliteyi yükselteceklerini kaydeden Yavrucu, müteahhitlikte ise yurtdışı odaklı ilerlediklerini belirtiyor.
Bu yıl en az yüzde 15 büyüme planladıklarını dile getiren Ayhan Yavrucu ile grubun 2021 yatırım gündemini konuştuk. Ayhan Yavrucu'nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle: 2021 için bütçe çalışmalarınız ne durumda? Planlamalarınız netleştiyse bu yıl için nasıl bir büyüme hedefi var?
2020 yılını pandemi koşulları karşısında yaklaşık 14 milyar TL ciro ile kapattık. Bu yıl için ise bütçeler henüz holding yönetim kuruluna sunulacak noktaya gelmedi.
Fakat öngörülerimiz, bu yıl ciroda yüzde 15 büyümenin mümkün olduğu yönünde. Hatta bunun da üzerinde reel olarak büyümek gerekiyor. Enflasyonun üzerinden en az yüzde 15 büyüyeceğimizi öngörüyorum. Açıkçası ben bu yıl için iyimserim.
2021 yılına ilişkin iyimser beklentilerinizin temelinde ne var?
Geçen yıl insanlar evlerinden çıkamadı ve öncelikle baz etkisi var. Durum ortada. Geçen yıl yüzde 1,8 civarında büyüdü. Türkiye'nin üretim potansiyeli var. Dolayısıyla büyümenin bu yıl yüzde 4-5 civarında olmasını bekliyorum. İhracatta ise yaşanan daralmanın belli nedenleri var. Avrupa en büyük partnerimiz.
Dolayısıyla orada talebin belli bir düzeye gelmesi gerekiyor ki bizim de ihracatımız artabilsin. Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye gibi dinamik değil. Belli konularda doyum noktasındalar. Dolayısıyla meydana gelen hareketler orada daha uzun zamana yayılıyor. Türkiye ise daha hızlı yaralarını sarıp, kayıplarını daha kolay kazanca dönüştürebiliyor. Gerçekten risk alabilen müteşebbis yapısı olumlu yansıyor.
Bu süreçte AB ülkeleri önemli fakat pazar çeşitlemesi de çok önemli. Artık bu kadar dünyada iletişimin arttığı, ulaşımın kolaylaştığı, e-ticaretin hızla büyüdüğü ortamda Türkiye'nin de bu alanda büyümesi ve gelişmesi gerekiyor.
YENİ GİRİŞİMLERE YATIRIM SÜRECEK
Geçen yıl 10 milyon TL sermaye ile Alarko Ventures şirketini kuran holding, 2025 yılına kadar 30 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Geçen yıl üç projeye yatırım yapan grup, teknolojiye dayalı yüksek potansiyel vadeden gelecek nesil şirket arayışına devam ediyor. Ayhan Yavrucu, grup olarak yeni girişimler için yatırımları sürdüreceklerini aktarıyor.
Son yıllarda özellikle enerji alanındaki faaliyetlerinizle öne çıktınız. Enerjide portföyünüzü büyütecek misiniz?
Elbette. Grup gelirlerinde önemli bir ağırlığa sahip olan enerjide yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Enerjide mevcut portföyümüzü özellikle yenilenebilir enerji alanında büyütmek istiyoruz. Güneş enerjisinde, rüzgâr ve suda yeni yatırım hazırlığındayız. Ruhsatı alınmış projeler konusunda da görüşmeler yapıyoruz.
Şu an yenilenebilir enerjide büyüklüğünüz nedir? Ne kadarlık bir yatırım olacak?
Şu an sadece yenilenebilir enerjide yaklaşık 90 megavat olan kapasitemizi 500 megavata çıkarmak istiyoruz. Bu yıl ise enerjide asıl önemli yatırımı dağıtım tarafında yapacağız. 2021'de 1 milyar TL yatırım yapacağız.
Yatırım hangi alanda olacak?
Elektrik dağıtımda bin 500 megavatın üzerinde bir kapasiteye sahibiz. Bu alanda sistemin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda yeni yatırımlar olacak. Elektrik dağıtımda yeni trafo merkezleri kurulacak ve verimliliği artıracağız. Elektrik iletim kalitesini artırmak ve kayıp kaçağı önlemek üzere yatırım yapacağız.
Enerji dışında müteahhitlik, sanayi ve turizmde yurtdışı girişimleriniz 2021'de nasıl şekillenecek?
Müteahhitlikte Türkiye'de iki projede varız. Grubumuz müteahhitlikte yurtdışı ağırlıklı ilerliyor. Dünyada müteahhitlik alanında yatırım oranları düştü ama şantiyeler durmadı. 2020'de yüzde 4 küçülme olsa da projeler devam ediyor. Rekabet yüksek ve ihaleleri almak eskisi kadar kolay değil. Biz müteahhitlikte yurtdışındaki yeni projeleri yakından izliyoruz. Müteahhitlik girişimlerimizde özellikle Romanya, Kazakistan ve Rusya ön plana çıkıyor.
Peki turizmde bu yıl beklentiniz nedir?
Alarko Turizm grubumuz Hillside Beach Club, Hillside City Clup ve Spa zinciri ile misafirlere nitelikli hizmet sunuyor. Turizmde bu yıl beklentilerimiz çok iyi. Aşının yaygınlaşmasıyla insanlar seyahat programlarını yapmaya başladılar. Dolayısıyla aşılamayla pandemi etkileri küçülecek ve insanların uzun süre evde kalmalarının bu yıl turizm tarafına olumlu yansıyacağı görüşündeyiz. Kendi tesislerimizde ise doluluk oranlarının yüzde 80'leri aşmasını bekliyoruz.
Pandemi sürecinde özellikle dijitalleşme konusunda ne gibi girişimleriniz oldu?
Pandemi öncesinde altyapı yatırımları açısından yeterli olduğumuzu biliyorduk fakat uzaktan çalışma konusunda sürecin neresinde olduğumuzu pandemi öncesinde bilmiyorduk. Uzaktan çalışmaya ne kadar hazırlıklı olduğumuzu pandemi sürecinde görmüş olduk.
Bugün holding merkezde çalışan herkes evden işlerini yürütüyor. Alarko'nun bütün şirketlerinde bu süreç çok iyi işliyor. Sadece imalathanelerde tedbirler alınmış bir şekilde üretim sürüyor. Düşünün sadece elektrik dağıtımda 2 bin 500 kişi sahada çalışıyor. Bu büyük ekiple gerek sahada çalışanlarımız gerekse uzaktan çalışanlarla iyi bir süreç yönettik. Hiç aksama yaşamadan ilerledik.
Holding olarak uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirme planınız var mı?
Holding şirketlerinde beyaz yakalılar nisan ayına kadar böyle ilerleyecek. Sonrasında da belki haftada bir kere gidip gelinecek bir çalışma düzenine geçilebilir. Uzaktan çalışmak güzel ama insanların sosyalleşme arzusunu da ayakta tutmak yönünde neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Nisan ayında çalışma düzenine karar vereceğiz. Eğer takım çalışmasında sorun olmuyorsa, belli bölümlerdeki çalışanlar için zaten bu şekilde ilerlenecektir.