ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
09-22 Ağustos 2020 tarihli sayıdan...
Son yıllardaki kur hareketliliği, CDS'ler-deki ani yükselmeler, bankaların sorunlu kredilerindeki artışlar ile birlikte Covid-19'un dünya ekonomisine olan negatif etkileri; bankaların finansman maliyetlerinin yükselmesi sonucunu doğurdu. Bu da yatırımcıların uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynağa erişmelerini zorlaştırdı.
Bankalardan yüklü miktarda kredi kullanan ve yeni kaynakların pahalı olmasından yakınan enerji sektöründeki yatırımcılar da alternatif finansman yollarını araştırmaya ve uygulamaya başladı. Bunların en başında ise halka açılmak geliyor.
Naturel Yenilenebilir Enerji'nin halka arzının ardından Zorlu, Limak ve Naturelgaz da halka arza hazırlandığını duyurdu. Son olarak Akfen Yenilenebilir Enerji de halka arza sıcak baktığını açıkladı. Bu gelişmeler, önümüzdeki dönemde BİST'te yeni enerji şirketlerini görmeye devam edeceğimizi gösteriyor.
YATIRIMLAR ARTTI
İlk olarak 2019 yılı ağustos ayında Naturel Yenilenebilir Enerji'nin halka arzı oldu. KAP'ta yapılan açıklamaya göre şirket hisselerinin yaklaşık yüzde 36'sını halka arz ederek, bu işlemden net 45 milyon TL kaynak temin etti.
Söz konusu kaynağın yüzde 25'i kısa vadeli banka borçları ve uzun vadeli banka borçlarının kısa vadeli olan kısımlarının kapatılmasında kullanıldı. Kalan yüzde 75'lik kısım ise yeni yatırımlara yönlendirildi. Ayrıca şirket, halihazırda çalışan 22,35 MW gücündeki lisanssız güneş enerjisi santralini satın aldı.
Bu satın alma işlemiyle şirket yatırımlarını kabaca ikiye katlamış oldu. Aynı zamanda da şirketin yeni YEKA ihaleleri için hazırlandığı ve bununla alakalı arazi satın aldığı da biliniyor.
EYLÜLDE PLANLANIYOR
Global Yatırım Holding'in iştiraki olarak taşımalı doğal gaz sektöründe (CNG/LNG) faaliyet gösteren Naturelgaz da halka arza hazırlanıyor. Şirketin 2019 yılında taşımalı doğal gaz sektöründeki pazar payı yüzde 22, endüstriyel CNG sektöründeki pazar payı ise yüzde 74 olarak gerçekleşti.
2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50'lik büyümeyle 428 milyon TL'lik ciroya ulaşan şirketin, operayonel kârlılığı da yaklaşık dokuz kat artarak 101 milyon TL oldu. Bu büyüme trendinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngören Naturelgaz CEOsu Hasan Tahsin Turan, pandemi sürecinin şirket üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu ve nakit akışında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söylüyor.
İleriye dönük büyüme ve yatırım planlarının da devam ettiğini dile getiren Hasan Tahsin Turan sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu kapsamda, Naturelgaz ile SOCAR Turkey LNG'yi Naturelgaz çatısı altında birleştirmeye yönelik gerekli adımları attık, onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz.
SOCAR Turkey LNG'nin devralınmasıyla birlikte Endüstriyel CNG ve Oto CNG alanındaki hizmet ağımızı ve altyapımızı daha da genişleteceğiz. Ayrıca, stratejik hedeflerimiz doğrultusunda LNG alanında da aktif olmak üzere önemli bir adım atacağız."
Naturelgaz'ın halka arzı için SPK ve EPDK'dan esas sözleşme değişikliği izinleri alındı ve ilk süreç tamamlandı. Sermaye piyasalarındaki gelişmeler de göz önüne alınarak halka arzın eylül ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Şirketin sermaye piyasalarında işlem görmesiyle birlikte sağlayacağı kaynağın kâr marjı yüksek yatırımların finansmanında kullanması hedefleniyor.
İKİNCİ HALKA ARZ
Halka arz ile gündeme gelen şirketlerden biri de Zorlu Enerji. Yenilenebilir enerji yatırımları Zorlu Enerji'nin gelecek planlarının odak noktasını oluşturuyor. Bu kapsamda şirket Türkiye'deki yenilenebilir enerji santrallerini 'Zorlu Enerji' çatısı altında yeni bir şirket kurarak toplamaya karar verdi.
Zorlu Enerji CEOsu Sinan Ak, "Zorlu Doğal, Zorlu Jeotermal ve Rotor şirketlerimizin altında yer alan hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar yatırımlarımızı böylece tek bir şirket olarak birleştiriyoruz. Bundan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik faaliyetlerimizi 'Zorlu Yenilenebilir Enerji AŞ' şirketimizle sürdüreceğiz" diye anlatıyor.
Sinan Ak, önümüzdeki günlerde neticelenecek süreç sonunda şirket bölünmesini tamamlayarak dokuz aylık veya yıl sonu bilançolarıyla birlikte harekete geçebilmeyi öngördüklerini söylüyor. Ak, şunları kaydediyor: "İkinci halka açık şirketimiz olacak Zorlu Yenilenebilir Enerji AŞ'nin halka arzını 2020 yılı son çeyreği için planlıyorduk ancak pandemi dolayısıyla planlarımızı 2021'in ilk yarısı olarak revize ettik.
Geçtiğimiz aylarda KAP açıklamasını yaptığımız yeni şirketimizin kuruluşuyla ilgili EPDK ve SPK onaylarını aldık. Ağustos ayında gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurul sonrası şirket kuruluşunun tamamlanması planlanıyor."
ÇIKIŞ YOLU
Akfen Yenilenebilir Enerji de halka arz planlayan şirketlerden biri. Şu anda 706 MW'lık büyüklüğe ulaşan şirket, iki yılda 1.000 MW'a ulaşıp Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji platformlarından birine sahip olmayı hedefliyor.
Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, şirketin geleceğiyle ilgili olarak yönetim kurulunda karar vermeye çalıştıklarını söylüyor. Karabeyoğlu, "Stratejide, satış ve halka açılma seçenekler arasında. Dünyadaki bol likidite gidecek yer arıyor.
Düşük faiz ortamında bu paranın borsaya akmaya başlayacağını görüyoruz. Şirketler değerleri açısından normal yerlere geldi. Biz yaklaşık bir iki yıl içerisinde borsaya gelmeyi düşünebiliriz. Bizim için de bir çıkış yolu olacak" diyor.
Kayrıl Karabeyoğlu, dünya borsalarıyla karşılaştırılırsa Türkiye Borsası'nın daha çok yenilenebilir enerji şirketine ihtiyacı olduğunu söylüyor. Karabeyoğlu, "Çünkü büyük trende baktığınızda konvansiyonel enerjiden yenilenebilir enerjiye bir geçiş var. Bunun da yansımalarını borsada görmemiz lazım" diye konuşuyor.
EY TÜRKİYE KURUMSAL FİNANSMAN-SERMAYE&BORC DANIŞMANLIĞI DİREKTÖRÜ
"YENİ ENERJİ ŞİRKETLERİ GÖRECEĞİZ"
"Naturel Yenilenebilir Enerji'nin son yıllarda gördüğümüz en başarılı enerji halka arzlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Şirket ortakları da öyle düşünüyor olacak ki, bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim isimli firmalarını da halka arz etmeyi gündemlerine almış ve SPK başvurusunu yapmış durumdalar.
Bunun dışında, Zorlu Grubu'nun enerji şirketlerini bir çatı altı altında toplamayı ve halka arz etmeyi planladığını şirket yetkililerinin basın açıklamalarından biliyoruz. Benzer şekilde Limak Yatırım Holding yetkilileri de basın açıklamalarında başta enerji olmak üzere diğer sektördeki şirketlerini de sırayla halka arz etmeyi planladıklarını bildirmişti.
Son olarak ise Global Yatırım Holding'in bağlı ortaklığı Naturelgaz'ı halka arz etmek üzere gerekli çalışmaları yürüttüğünü KAP duyurularından biliyoruz. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde BİST'te yeni enerji şirketlerini görmeye devam edeceğiz."