İkinci çeyrek itibarıyla enerji şirketlerinde geçen yıla göre zararda azalış gözleniyor. Analistlerin bu yıl için olumlu beklentileri var.
CEREN ORAL GÖZDE YENİOVA
coral@ekonomist.com.tr gyeniova@ekonomist.com.tr
Atsa Enerji, Odaş Elektrik ve Zorlu Enerji, ‘al’ yönünde tavsiye verilen hisseler arasında yer alıyor.
Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu enerji sektörü açısından 2016 yılı olumlu geçmedi ve enerji şirketleri yılı yüksek zararla kapattı. Özellikle TL tarafındaki değer kayıpları nedeniyle, sektör açısından 2016 yılı oldukça zor geçmişti.
Son yıllarda yapılan ciddi büyüklükteki yatırımlar ve bu yatırımların büyük ölçüde yabancı para cinsinden olması nedeniyle sektördeki yüksek borçluluk ve net yabancı para pozisyonundaki açıklar da sektör kârlılığını TL’nin seyrine oldukça hassas hale getirdi.
Ancak ikinci çeyrek itibarıyla biraz toparlanma yaşadığı görülen enerji şirketlerinde geçen yıla göre zararda azalış gözleniyor. İkinci çeyrek itibarıyla Ayen Enerji, Zorlu Enerji ve Odaş Elektrik kâr yazan şirketler oldu. Uzmanlara göre, talep ve fiyat kaynaklı gelişmelere ek olarak kur tarafındaki görece istikrarlı seyir, enerji sektörü finansal sonuçlarını destekleyen temel faktörler olarak değerlendirilebilir.
TERCİHLER NE YÖNDE?
Yatırım Finansman Analisti Can Çimenser, BOTAŞ’ın 2017 yılında doğalgaz tarifelerini sabit tutmasının doğalgaz çevrim santrali işleten elektrik üreticilerinin kârlılıklarını desteklediğine dikkat çekiyor.
Çimenser, “Yılın ilk yarısında yurtdışında devreye giren yeni kapasiteler, enerji şirketlerinin satış gelirlerini güçlendirdi. Ayrıca bu dönemde yurtiçinde de yenilenebilir enerji kapasiteleri devreye girmeye başladı” diyor. Çimenser’e göre, özellikle ikinci çeyrekte düşen kur farkı giderleri ve yeni kapasitelerin devreye girmesiyle birlikte enerji şirketlerinin finansallarında bir toparlanma görüldü.
Analistlerin genel tercih eğilimlerine bakıldığında, Aksa Enerji, Odaş Elektrik ve Zorlu Enerji ‘al’ yönünde tavsiye verilen hisseler arasında yer alıyor. Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan’a göre, yükselen FVAÖK rakamıyla birlikte satışlarındaki artış da Zorlu Enerji’yi öne çıkarıyor.
Odaş’ta ise görüntü pozitif olmasına karşın net kâr rakamında önemli bir düşüş var. Taştan, “Her iki şirket de FVAÖK marjındaki düşüşte olumsuz bir görüntü çizse de enerji sektörü içerisinde takibimizde” diyor.
Aksa Enerji ve Odaş Elektrik’i beğendiği hisseler arasında sayan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Erol Gürcan da 2017 yılının ilk altı aylık dönemi itibariyle bakıldığında TL’nin değerinde gözlenen görece istikrarlı seyir kaynaklı olarak genel resmin bir miktar pozitife döndüğünü söylüyor. Gürcan, ayrıca enerji fiyatlarındaki toparlanmanın da şu ana kadar gözlenen olumlu gidişte önemli bir faktör olduğunu belirtiyor.
DÖVİZ AÇIK POZİSYONU
Erol Gürcan’ın dikkat çektiği nokta ise döviz açık pozisyonundaki artış. Gürcan, “30 Haziran 2017 tarihi itibarıyla sektör genelinde döviz açık pozisyonunun yıllık bazda yüzde 31 oranında artışla 9,9 milyar TL’ye yükseldiği görülüyor. TL’deki değerlenme eğiliminin devam etmesi durumunda sektör şirketlerinin net kârının ve dolayısıyla hisse performanslarının genel olarak olumlu etkilenmesi beklenebilir” diyor.
Can Çimenser, Aksa Enerji, Zorlu Enerji ve Odaş Elektrik’i beğeniyor ve dolar/TL kurundaki aşağı yönlü hareketin dolar açık pozisyonu olan Zorlu Enerji ve Aksa Enerji’nin net kârını olumlu etkileyebileceğini ifade ediyor. Çimenser, Euro’nun yukarı yönlü hareketinin açık pozisyonu olan Odaş’ın finansalları üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini de söylüyor.
YÖN YUKARI MI?
Uzmanlara göre, artan yenilenebilir enerji satışları ve yurtdışı operasyonlardan elde edilecek satış gelirleri, 2018 yılında enerji şirketlerinin kârlılıklarını olumlu etkileyebilecek. Analistlerin beklentisine göre, sektördeki 2017 ikinci yarı ve 2018’deki istikrarlı büyüme görünümü sayesinde enerji hisselerinin yukarı yönlü potansiyelleri devam ediyor.
Yılın üçüncü çeyreğinde sadece enerji şirketleri için değil neredeyse tüm hisse senedi piyasası için değerlerin yüksek olacağını söyleyen Vahap Taştan’ın 2018’de enerji şirketlerine ilişkin beklentileri pozitif. Taştan’a göre, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle birlikte hızlanacak büyüme elektrik tüketimine de artış olarak yansıyacak. Risk tarafında ise yapısal anlamda bir tehdit görülmüyor.
ENERJİ HİSSESİ NASIL BİR GÖRÜNÜM SERGİLİYOR?
AKENERJİ
20l6'nın ikinci çeyreğinde açıkladığı 85 milyon TL net zarara karşılık 2017 ikinci çeyrekte 23 milyon TL net zarar elde etti. Düşük gelen finansal gelirler ve yüksek gerçekleşen vergi giderleri zararda etkili olsa da zarardaki gerileme olumlu bir gelişme. İkinci çeyrekte satışlar, satış hacminden ve yüksek spot elektrik tarifelerinden dolayı yıllık bazda yüzde 32 artarak 410 milyon TL'ye ulaştı. FVAÖK de 43 milyon TL olarak gerçekleşti. Genel görünümde düzelme sinyalleri var.
AKSA ENERJİ
2017 ikinci çeyrekte 5 milyon TL net zarar açıkladı. 2016 ikinci çeyrekteki zararı 21,2 milyon TL idi. Net satış gelirleri, piyasa beklentisinin yüzde 17 üzerinde, yıllık yüzde 51,8 artışla 875 milyon TL oldu. Aksa Enerji, 2017'de 140 milyon dolar, 2018'de 275 milyon dolar FVAÖK elde etmeyi öngörüyor. Doğalgaz ve kömür santralleri için Enerji Bakanlığı tarafın dan kapasite ödemesinin tesis edilmesi, FVAÖK beklentilerinde yukarı yönlü potansiyel yaratabilecek bir gelişme olabilir.
AYEN ENERJİ
2017 ikinci çeyrekte 19,7 milyon TL net kâr elde etti. Ayen Enerji'nin Arnavutluk'taki enerji santrali yatırımında tünel beton kaplamalarında sona gelindi. 2017 Kasım'da üretime alınması planlanan projenin tamamlanmasıyla Arnavutluk'un yüzde 7,8'lik enerji ve elektrik ihtiyacı bu projeden karşılanabilecek. Şirket, Trabzon Araklı Çankaya Barajı ve HES, Aksu RES ve Mordağan RES yatırımlarıyla da hidroelektrik ve rüzgâr enerjisi üretim miktarını artıracak.
ODAŞ ELEKTRİK
2017 ikinci çeyrekte 8 milyon TL net kâr açıklayarak tahminlerden daha iyi bir sonuç elde etti ve geçen yılın aynı dönemindeki 2,1 milyon TL zarardan kâra geçmiş oldu. Şirketin toplam satış
gelirleri Urfa doğalgaz çevrim santralinden artan elektrik satış hacmi ve artan elektrik perakende gelirlerinin yanı sıra destekleyici antimuan satışları sayesinde yıllık bazda yüzde 24 artarak 143 milyon TL'ye yükseldi. Süregelen birden fazla yatırımıyla potansiyel vaat ediyor.
ZORLU ENERJİ
2016 ikinci çeyrekte 46 milyon TL net zarar yazan Zorlu Enerji, 2017ikinci çeyrekte74 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin FVAÖK'ü yıllık yüzde 79, çeyreksel yüzde 21 artarak 205 milyon TL'ye çıktı. Kârda ve FVAÖK'te yaşanan bu artışa hem elektrik üretim hem de elektrik dağıtım işlerinin katkısı oldu. Yeni yenilenebilir kapasite yatırımları operasyonel performansı yukarı çekebilir. Hissenin iskontolu çarpanları da yukarı potansiyele işaret ediyor.«