TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Çünkü faizlerde düşüş beklentisi yok. Ancak yatırımcıların mevduat hesabı açarken vade ve faiz oranı gibi faktörlere dikkat etmesi tavsiye ediliyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Haberimizin tablolarında 2010 yılından bu yana TL mevduatın ve DTH’ın büyüklüklerini görebilirsiniz. Burada bir konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz. 2010 yılında TDH’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 29,2 seviyesindeyken, bugün gelinen noktada bu oran yüzde 43,7 seviyesine kadar çıkmış durumda. Ancak bu yükselişin yaklaşık yarısının kur artışı kaynaklı olduğunu ayrıca belirtelim.
REEL GETİRİ YÜKSEK
TL mevduat tarafında vade tarafında en büyük payı yüzde 59 ile (414 milyar TL) 1-3 ay vadeliler alıyor. Çünkü bu vadede en yüksek oranda faiz alınabiliyor. Ağırlıklı olarak da 32 günlük vade tercih ediliyor. TCMB verilerine göre üç ay vadeli mevduatta faiz oranı şubat ayı itibariyle yüzde 11,91 seviyelerinde. TÜFE’nin yüzde 8,78 seviyesinde gerçekleşmesiyle birlikte mevduatta reel getiri yüzde 3 seviyesinin üzerinde seyrediyor.
Piyasada bazı bankaların yeni müşterilerine yüzde 13 mevduat faizi verdiği, büyük hacimli müşterilerin pazarlıkla yüzde 14 seviyesine kadar faiz alabildikleri bir ortam söz konusu. Yüzde 14 gibi bir faizde ise yüzde 5’in üzerine çıkan bir reel getiri elde edilebiliyor. Böyle bir ortamda da yatırım uzmanları mevduat önermeye devam ediyor.
Logos Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Önder, portföylerde mevduat bulunmasını öneren uzmanlardan biri. Bu önerisini piyasada devam eden likidite krizine ve getiri analizinde en cazip yatırım aracının mevduat olmasına dayandırıyor. Yurtdışındaki negatif faiz ortamına dikkat çeken Önder, buna rağmen Türkiye’de risk faizinin aşağı inmesini beklemiyor. Bu nedenle mevduat faizlerinde de ciddi bir düşüş öngörmüyor.
Piyasada TL faiz için tahvil-bono özel sektör tahvili gibi başka yatırım araçları da bulunuyor. Berrin Önder, likidite ve fiyat riski gibi faktörler dikkate alındığında mevduatın bir adım öne çıktığını anlatıyor. Ancak TL’nin döviz karşısında değer kaybetme riski olduğunu da sözlerine ekliyor.
İLGİ ARTIYOR
TCMB’nin bu yıl enflasyona bakış açısı geçen yıllara göre daha katı. Bunun nedeni geçmiş yıllarda enflasyonun tahminlerin üzerine çıkması sonrasında fiyatlama davranışlarının bozulması. TCMB, enflasyon hedeflenen seviyeye gelene kadar katı bir politika uygulayacağı sinyalini verdi.
Global Menkul Genel Müdürü Gökhan Özer, bu hamleyle birlikte TL’ye yeniden güven geldiğini ve son dönemde yabancı para cinsi mevduatlarda çözülme yaşandığını ifade ediyor. Özer, “Merkez, TL’ye güveni zedelemeyecek ama yurtdı-şında risk alma iştahı yani likidite bolluğu olduğu takdirde de dengeleyici olacak. FED’in faiz politikası, Çin’de büyüme ve Euro Bölgesi’nin deflasyon riski kısa vadeli faiz patikasını belirler” diye konuşuyor.
TL MEVDUAT AVANTAJLI
Yatırım Finansman Koordinatörü Hakan Tezcan, kredi pazarında arzı tetikleyecek büyük bir kuvvet beklemiyor. Tezcan, “Maliyet tarafında ise TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini ocak ayının ikinci yarısından bu yana yüzde 9 seviyesinde koruyor. Önümüzdeki dönemde TL üzerinde büyük bir baskı oluşmaz ise mevcut seviyeler korunur” diyor.
Yurtiçinde güvenlik sorunları ve küresel piyasalara hakim olan kâr satışları ile tahvil piyasasında özellikle uzun vadelerde faizlerin yükseldiği ve verim eğrisinin yataylaştı-ğı görülüyor. Hakan Tezcan, TCMB fonlama maliyetinin yüzde 9’lar seviyesinde bulunduğu ve bu seviyeden aşağı gelmesinin pek kolay görünmediği bir konjonktürde, mevduat ve bono spreadlerinin korunmasını bekliyor. Tezcan bu ortamda kısa vadeli TL mevduatında pozisyon almanın avantajlı olduğunu sözlerine ekliyor.
Alan Menkul Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, TL mevduatın dövize göre önümüzdeki dönemde daha avantajlı olacağı görüşünde. Karabulut, “Kurum olarak bizim yıl sonu dolar kuru kapanış beklentimiz 3,05 TL. Döviz mevduatımıza kurdan kaynaklı kazancımızı da eklediğimizde yaklaşık olarak yüzde 8,9 civarında bir yıllık getiri sağlanır. Ancak TL mevduatta ise faiz ortalama yüzde 12 civarında” diyor. Bu nedenle, Karabulut, TL mevduatların döviz mevduatlardan daha fazla prim getirmesini bekliyor.
TCMB, ECB’nin genişlemeci adımlarına rağmen fonlama maliyetlerini etkileyecek bir fonlama büyüklüğüne gitmedi. Mart ayı sonu itibariyle ilk çeyrek bilançoları açıklanacak. Bunun bankalar arasında bir mevduat yarışı getireceğini söyleyen Gökhan Özer, TL mevduatın şu anda risksiz ve oldukça yüksek bir getiri sunduğunu anlatıyor.
MEVDUAT YATIRIMCISINA 4 KRİTİK UYARI!
1- Mevduatı 32 günlük vadede bağlamak avantajlı. Çünkü daha kısa süreli veya daha uzun süreli faiz oranları daha düşük.
2- Bankalar şube maliyetlerini düşürebilmek için e-bankacılık uygulamalarında daha yüksek faiz verebiliyor. Şu anda aylık faizler yüzde 12,5-14 arasında bulunuyor.
3-Elinde yüksek mevduatı olan yatırımcı, pazarlıkla faiz oranını tabela faizinden daha yüksek alabilir.
4-Acil nakde ihtiyaç duyulduğunda, mevduatın bir kısmı bozulduğunda, vadesi bozulmayan banka kampanyaları var. Bu tarz kampanyalar sorulabilir.
“UYGUN VADE SEÇİMİ ÖNEMLİ”
Barbaros Uygun
ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yrd.
“Dalgalı bir yıl beklendiğinden mevduat yatırımcısı olası fırsatlardan yararlanabilme adına en uygun vadeyi seçmeli. Mevduat faiz oranlarının seyrini içinde bulunduğumuz yıl için yurtdışı gelişmeler ve politik gelişmeler doğrudan etkileyecek. Gelişmekte olan ülkelere yönelik kaynaklardaki daralma, bankaların kaynağı olan mevduatın faiz oranlarının artmasına neden olabilir.
Kredilerin kaynağını mevduatlar oluşturduğu düşünüldüğünde, kaynak maliyetindeki artışın kredi faizlerine ve dolayısıyla kredi talebine yansıması da olasıdır. Sektörde zaman zaman çeşitli kampanyalar adı altında yüzde 13-14 faizler verilebiliyor. Fakat MB'nin sektör mevduat faiz oranlarına yönelik açıkladıkları verilere baktığımızda, yılbaşından bugüne mevduat faiz oranlarında az da olsa gerileme var.”