En çok yatırım çeken kadın start up’lar

15 Ekim 2022
Özlem Bay Yılmaz obay@ekonomist.com.tr

Tüm dünya pandemide teknoloji girişimlerinin yükselişine sahne oldu. Büyük şirketler teknoloji yatırımlarını hızlandırırken, teknoloji start up'larının da yıldızı parladı.

Özellikle de kurucusu kadın olan start up'lar öne çıktı. Hatta o girişimler bugün, Türkiye'deki 'en değerli şirket' sıralamasını bile değiştiren bir hacme ulaşmış durumda. Start up ekosisteminde emin adımlarla ilerleyen kadınlar, son 1,5 yılda çektikleri yatırımlarla büyümelerini sürdürüyorlar.

02- 15 Ekim 2022 tarihli sayıdan

İki yıl önce COVID-19 salgınıyla başlayan olumsuz hava, hayatın tüm süreçlerini etkileyen büyük bir krize dönüştü. Kurum ve kuruluşların iş yapış şekillerden çalışma koşullarına kadar pek çok şey değişime uğradı.

Bu dönemde dijitalleşme büyük bir ivme yakalarken, tüm dünyada teknoloji yatırımları zirve yaptı. Normalleşme sürecinde de bu yöndeki yatırımlar hız kesmedi.

Tüm dünyada yaşanan resesyon bile teknoloji yatırımlarında bir düşüşe neden olmadı. Teknoloji alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerin yanı sıra start up'ların da yıldızı parladı.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Global ölçekteki büyük şirketlerin mevcut koşullara göre hızlı hareket etmeleri pek mümkün değilken, start up'lar esnek yapıları nedeniyle hızla aksiyon alabildiler. Bu kıvraklıklarıyla da yatırımcıların, ilgisini ve yatırımını çekmeyi başardılar.

Türkiye'nin küresel girişimcilik ekosisteminde adını daha fazla duyurduğu son bir buçuk yılda, özellikle de kadın start up'ların kurduğu teknoloji girişimleri, yatırımcıların gözdesi oldu. İyi bir ekibe sahip, pazarı gelişen, gerçek problemlere sürdürülebilir çözümler sunan ve doğru bir iş modeliyle konumlanan kurucusu kadın olan start up'ların hem yatırıma erişimde hem de krizi fırsata çevirmede şansı bir dönemden geçtiklerini söylemek yanlış olmaz.

EN BÜYÜK TOHUM YATIRIMI ALDI


Spyke Games de kurucu ortağı kadın olan start up'lardan bir diğeri. 2021 başında eski Peak Games'li bir kurucu ekip tarafından hayata geçirildi. Kurucu ekipte, Peak'in kurucu ortaklarından ürün veya teknoloji liderlerine kadar birçok isim bulunuyor.

İstanbul merkezli bir şirket olan Spyke'ın dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olması hedefleniyor. Bunun için de yüzlerce ülkeden, milyonlarca insanın yıllar boyunca oynayabileceği derinlik ve kalitede mobil oyunlar üretebilmeyi amaçladıklarını belirten Spyke Games Kurucu Ortağı Rina Onur Şirinoğlu, 2022 yılının başında dünyanın en büyük oyun odaklı yatırım fonu olan Griffin Gaming Partners önderliğinde 55 milyon dolarlık bir tohum yatırımı aldıklarını söylüyor ve ekliyor: "Bu tohum yatırım Türkiye'nin en büyük tohum yatırımı olmakla birlikte, dünyanın oyun alanındaki en büyük tohum yatırımlarından da biri.

Yatırım sonrası dönemde, oyunumuza ve oyun geliştirme süreçlerimize olan odak dağılmazken, aynı zamanda ekibimizi büyütme ve motive etme de önemli bir misyon haline geldi. İlk oyunumuz Royal Riches ilerledikçe de reklam ve pazarlama çalışmaları da önem kazandı tabii ki." Rina Onur, Royal Riches rayına oturduğu anda, ikinci oyun çalışmalarına başlamayı planladıklarını da söylüyor.

MERKEZİNİ İNGİLTERE'YE TAŞIDI


Kurucu ortağı kadın olan ve aldığı yatırımla öne çıkan start up'lardan Colendi ise tüketicileri, şirketleri ve finans kurumlarını bir araya getirerek, bankacılık servislerini demokratize etmeyi hedefleyen bir finansal hizmetler platformu.

Colendi'yi Türkiye'nin ilk fintech şirketi ininal'ın da kurucu ortağı olan Bülent Tekmen ile birlikte 2017 yılında kurduklarını söyleyen Mihriban Ersin Tekmen, 2021 yılında Seri A yatırım turunda, 120 milyon dolar değerleme üzerinden 39 milyon dolarlık yatırım alarak değerlemelerini 158 milyon dolara taşıdıklarına dikkat çekiyor.

Bu sayede Colendi'nin Türk fintech alanında en büyük Seri A yatırımı alan girişim olduğunun altını çizen Tekmen, "Bu turda, RePie, Finberg, Startupfon Fund, Longbow Capital Partners, Thomas M. Fitzgerald, Mehmet Sepil, Hasan Aslanoba, Kamani Family Office Fund gibi üst düzey yerli ve yabancı yatırımcılardan yatırım almayı başardık.

2022'nin ikinci yarısında da Seri B yatırım turuna başladık. Colendi, 2022'nin sonunda üç kıtada kullanıcısı olan, bugünkü hedefinin çok ötesinde bir hedefi başarmış bir şirket olacak. Biz uzun soluklu bir iş yapıyoruz ve geleceğin finans dünyasını yaratıyoruz" diye anlatıyor.

Şirketin Türkiye'de kurduğu güçlü stratejik ortaklıklarla globalde de elini güçlendirdiğini söyleyen Tekmen, şunları ekliyor: "Londra merkezli, dünyanın önde gelen kurumsal ve regüle platformlar için blockchain temelli ödeme ve mutabakat sistemleri sağlayıcısı şirketlerinden olan SETL'ın tamamını satın aldık.

Bu satın alma ile 100 milyon aktif finansal kullanıcıya hizmet veren dünyanın en büyük finans teknoloji şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Merkezimizi İngiltere'ye taşıyarak uluslararası bir şirket olma yolunda ilk adımı attık."

KANSERE ÇÖZÜM ÜRETİYOR


2015 yılında faaliyetlerine başlayan RS Research da kurucu ortağı kadın olan iddialı start up'lardan bir diğeri. Onkoloji alanında hedefli kemoterapiyi mümkün kılan akıllı ilaçlar keşfeden ve geliştiren şirket, hedefli taşıyıcı teknolojilerini temel alan ilaç adaylarından ilkine, akciğer kanserinde Faz 1 klinik araştırmaya İstanbul ve Ankara'da hasta gönüllülerle devam ediyor.

Bunun, Türkiye'nin laboratuvardan kliniğe giden yolculuğunda geliştirme adımları ülkemizde atılan ve Faz 1 klinik araştırması başlayan ilk yeni ilaç adayı olduğunu belirten RS Research Kurucu Ortağı & CSO Prof. Dr. Rana Sanyal, 2017 yılında ACT Venture Partners ile çekirdek yatırımlarını, 2021 yılı sonunda ise GEN İlaç, Eczacıbaşı Momentum ve İstanbul Portföy ile Seri-A yatırım turlarını duyurduklarını belirtiyor.

Rana Sanyal, Ekonomist Dergisi'nin Garanti BBVA ve KAGİDER ile birlikte bu yıl 16'ıncısını gerçekleştireceği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" yarışmasında da ödül almış bir isim.

Rana Sanyal, 2018 yılındaki yarışmada Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi ödülünü almıştı. Portföylerindeki ilaçlarla kanserin yeni tedavilere en çok ihtiyaç duyulan türleri için çözüm ürettiklerinden de bahseden Sanyal, "2020 yılında, bizim ilaç adaylarımızın hedeflediği kanser türlerinde dünyada maalesef 6 milyon yeni hastaya daha teşhis kondu. Bu noktada insanlar için yeni nesil tedaviler geliştirmenin aciliyeti diğer her şeyin önüne geçiyor" diye ekliyor.

OYUN SEKTÖRÜNDE İDDİALI


Teknoloji ve online oyun sektöründe tecrübeli isimler tarafından Ekim 2021'de kurulan ve yatırım süreçlerini Şubat 2022'de tamamlayan Revel Games'in kurucu ortağı da bir kadın.

Oyuncular için yenilikçi oyun deneyimleri yaratmayı hedefleyen şirket, mobil causal alanda oyun yapıyor. Bugüne kadar bir tur yatırım aldıklarını belirten Revel Games Kurucu Ortağı ve CEO'su Ayşe İnal, "Singapurlu Garena, Sandbox'un kurucuları Arthur Madrid ve Sebastien Borget ile birlikte birçok melek yatırımcının olduğu erken aşama yatırım turu kapattık" diyor.

İlk oyunlarını yaptıklarını ve önümüzdeki dönem için en önemli planlarının ekiplerini büyütmek oluğunu söyleyen İnal şunları ekliyor: "Hem oyunu üretip hem de pazarlamasını kendiniz yapacaksanız stüdyoyu büyütmek için yatırıma ihtiyacınız oluyor.

O nedenle bizim aldığımız bu yatırım önemli idi. Garena gibi oyun alanında önemli ve büyük bir şirketin VC kolundan yatırım almak bizim için çok verimli ve öğretici oluyor.

Ayrıca Sandbox gibi Web3 oyunlar için önemli bilgi birikimi olan bir şirketin kurucularından yatırım almak hem vizyon hem de birikim anlamında çok kritik. Bünyemizdeki birçok melek yatırımcı ise bize çok destek veriyor."

UPPY İLE DÜNYAYA AÇILIYOR


2018 yılından itibaren çocukların dijital dünyadaki güvenliği ve dijital ile çocuk kelimelerinin birleştiği her alanda çalışan bir kidtech haline dönüşen Düşyeri ise, Ayşe Şule Bilgiç tarafından kuruldu.

2018'in başında tamamı meleklerden oluşan bir yatırım turu gerçekleştiren şirket, aldığı yatırım ile bu yıl lansmanı yapılan 'Uppy' adlı dijital ürünü geliştirildi.

Dört yılda global ölçekte yarışabilecek ürünlere ve alt yapıya sahip bir Kidtech Company haline geldiklerinin altını çizen Ayşe Şule Bilgiç, "Ürün hazır olduğunda pazarlama için paraya ihtiyaç duyduğumuz için seri A yatırımı öncesi bir köprü yatırım turuna çıktık. 2022 Mart ayında da 35 milyon dolar değerleme ile 3,7 milyon dolar köprü yatırım aldık" diyor.

Aldıkları köprü yatırımın büyük kısmını Türkiye ve globaldeki pazarlama faaliyetlerine ayırdıklarından söz eden Bilgiç, "Dünya açılımımız Uppy ile başlayacak ama yolda yaratımı devam eden diğer ürünlerimizle devam edecek" diye ekliyor.

30'DAN FAZLA ÜLKEYE GİRDİ


2014 yılında Prof. Dr. Aytül Erçil ve Ceyhun Burak Akgul tarafından kurulan Vispera da son dönemde çektiği yatırımla adından söz ettiren start up'lardan.

Şirket; görüntü işleme / makina öğrenmesi teknolojilerini kullanarak raflardaki, promosyon alanlarındaki, soğutucu dolaplarındaki, kasa önündeki ürünlerin sayısı, stock-out'ların tespiti, ürün, kategori, mağaza, rakip bazında önyüz sayısı/skoru, standart planogram uyumluluğu skorları, doğru etiketin doğru ürünün önünde olup olmadığının kontrolü, mağaza ve mağaza personeli performans değerlendirmesi, belli zaman aralığı ve mağaza gruplamaları bazında performans kriterlerinin trend analizi gibi çıktılar üretiyor.

Bugüne kadar Keiretsu melek yatırım ağı üyeleri, Keiretsu Capital, Actus Logo ventures, Hayat S.A., Finberg, Koc Holding, Inventram, Esors capital, Cabo Capital gibi kurumlardan 11 milyon dolar civarında yatırım aldıklarını belirten Aytül Erçil, aldıkları yatırımları özellikle ABD ve Avrupa'da satış ekipleri kurmak, müşteri destek ve ürün geliştirme ekiplerini genişletmek, pazarlama faaliyetlerini artırmak için kullandıklarını söylüyor.

İsrail, Almanya, ABD, Hindistan, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan gibi ülkelerin de içinde olduğu 30'dan fazla ülkede hizmet verdiklerini dile getiren Erçil, şöyle devam ediyor: "2020'de Hollanda'da Vispera BV, 2021'de ABD'de Vispera Corp ve 2022'de İngiltere'de Vispera Ltd. şirketlerini kurduk.

Bu şirketler, koymuş olduğumuz küresel bir teknoloji şirketi olma hedefimize bizi daha da yaklaştırıyor."

ESENLİK DANIŞMANLIĞI YAPIYORLAR


2013 yılında kurulan Wellbees'in de kurucu ortakları arasında kadınlar var. Yeni nesil bir çalışan esenliği platformu olan Wellbees, çalışanların gerek mesleki gerekse kişisel hayatlarında iyi olmaları için çalışıyor, kuvvetli yapay zeka algoritması ile her bireye ayrı bir kişisel mutluluk yolculuğu sunmayı hedefliyor.

18 ülkedeki 45 kurumsal müşteri üzerinden 100 bini aşkın çalışana sekiz dilde esenlik sunuyor. Bir 'veri bilimi takımı' kurduklarından da bahseden Wellbees Kurucu Ortağı Seçil Gürcüoğlu Mercan ise, "Bu sayede bireylere 'mutluluğun formülü'nü sunacağız.

Bir yıl içinde 100 şirkete ulaşarak, bir milyon insana dokunma hedefimiz var. Bunu sağladıktan 12-18 ay sonra yeni bir yatırım turuna çıkmayı planlıyoruz. O tur için 10 milyon dolar baremini hedefledik. Bu yatırımla da yakın coğrafyalarda ürünümüzü daha da yaygınlaştırırken, ofis açtığımız ABD'de de yerimizi sağlamlaştırmak istiyoruz" diye anlatıyor.

İHRACAT HEDEFİNİ BÜYÜTTÜ


Türkiye'de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye'de ilk kez 'sözleşmeli arıcılık' modeli ile üretmek adına 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent'te kurulan BEE'O Propolis'in de kurucuları arasında kadınlar var.

Propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal, arı ürünleri içeren yüzde 100 doğal karışımlar, tabletler, damlalar, spreyler, shotlar ve cilt bakım ürünleri ürettiklerini söyleyen BEE'O Kurucu Ortağı Aslı Elif Tanuğur, "550 bin arı kovanımız, 10 bin 500 metrekarelik tesisimiz ve 180'i aşkın uzman kadromuz ile Türkiye'nin en büyük propolis üreticisiyiz" diyor.

Bugüne kadar üç tur yatırım aldıklarını söyleyen Tanuğur, "Son aldığımız yatırım ile fabrika ve makine tesisat yatırımları yaptık. ABD pazarını büyüttük ve Avrupa satışlarımızın ivme kazanması için Hollanda'da Bee & You BV.'yi kurduk" diye ekliyor.

Ürünlerini kalite standartları yüksek olan Japonya ve Güney Kore'ye ihraç etmeye başladıklarını ifade eden BEE'O Kurucu Ortağı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ise şunlar anlatıyor: "Şu anda 25 ülkeye ihracat yapıyoruz.

2022 yılında gıda sektöründeki yatırımlara ek olarak kozmetik sektöründe de yatırım yaparak güneş kremi, güneş sonrası losyon, antiaging serum ve kremler, roll on ürünlerimizin üretim ve satışına başladık. Cilt bakım alanındaki ürünlerimize yenilerini ekleyerek ürün portföyümüzü genişletmeyi planlıyoruz."

İKYA KATMA DEĞER KATTI


2014 yılında kurulan yeni nesil bir insan kaynakları yazılımı Kolay IK'nın da kurucu ortakları arasında da bir kadın bulunuyor. Şirket, bir çalışanın işe başladığı ilk günden işten ayrıldığı güne kadar geçen zamanda, kendisiyle ilgili tutulması gereken tüm bilgileri, süreçleri ve belgeleri kolay ve anlaşılır bir arayüzde yönetmelerini sağlıyor.

Bugüne kadar beş tur yatırım aldıklarını belirten Kolay İK Kurucu Ortağı Gizem Sevinç, yatırımcıları arasında Galata Business Angels, KWORKS, EGİAD Melekler, Monkfish, 500 Startups İstanbul, İş Bankası iştiraki Maxis, Eksim Ventures, Gözde Tech Ventures, Aktif Ventures Mindvest Fonu gibi hem yerel hem de global yatırımcılar olduğunu söylüyor.

Bugüne kadar aldıkları yatırımları daha çok büyümeye ve daha çok şirketin problemini çözmeye harcadıklarını dile getiren Sevinç, şöyle devam ediyor: "Bugün sadece Türkiye pazarında değil, global pazarda da adından söz ettiren, 3 bin 500'den fazla şirket ve 260 binden fazla çalışana hizmet veren başarılı bir girişimiz.

Yakın zamanda açıklayacağımız yeni çözümlerimizle birlikte çok daha fazla sayıdaki şirketin çok daha fazla sorununu ileri teknoloji yardımı ile çözmeyi hedefliyoruz."

DÜNYA DEVLERİYLE ÇALIŞIYOR


Markaların ulaşmak istediği tüketiciler ile etkileşim sağlayabileceği, uçtan uca bir pazar araştırması ve tüketici içgörüsü elde etme platformu olan Bolt Insight'ın ise kurucu ortağı Melek Özsoy.

Sistemlerinin 120'den fazla ülkede aktif olduğunu ve bugüne kadar 80'den fazla ülkede araştırma yaptıklarını da belirten Özsoy, "Tohum öncesi ve tohum yatırımlar olmak üzere şu ana kadar iki tur yatırım aldık.

Tohum öncesi yatırımı, profesyonel bir yatırımcıdan almamıza rağmen gelişme süreci bireysel ağımız üzerinden oldu. 2020 Ocak ayında yatırımın gelmesiyle birlikte ürün geliştirmeye devam ederken İngiltere ve Türkiye'de iş geliştirme ve pazarlama faaliyetlerini başlattık" diyor.

2021 ilk yarısında bir önceki döneme kıyasla beş kat büyüme gibi bir ivme yakalayınca tohum yatırıma karar verdik ve yatırımcı aramaya başladıklarını anlatan Özsoy, 212 VC ile anlaştıklarını ve yatırım alma sürecini başlattıklarını anlatıyor.

Aldığı yatırımı ürün ve iş geliştirme süreçlerini hızlandırmak adına değerlendiren şirket, İngiltere pazarındaki varlığını temel alıp diğer pazarlardaki geliştirmeleri de bunun etrafında örecek.

AB VE ABD'DE BÜYÜME HEDEFLİYOR


Lojistik sektörüne değer katacak, uygulanabilir teknolojiler geliştirmek amacıyla 2015 yılında kurulan Optiyol'un kurucu ortağı Tuba Gözbaşı, şirketin çıkış noktalarını; lojistik sektörünün gerçek ihtiyaçları, iyi uygulama örnekleri ve lojistik teknolojisi alanındaki en güncel gelişmeler olarak sıralıyor.

Aldıkları yatırımları ekiplerini büyütmeye ve farklı pazarlara açılmak için yaptıkları iş geliştirme ve pazarlama giderleri için harcadıklarını ifade eden Gözbaşı, "Önümüzdeki döneme ilişkin planlarımız Türkiye'deki büyümemize devam ederken, halihazırda ilk müşterilerimizi edindiğimiz ABD ve Avrupa'da hızlı bir büyüme yakalamak. İşlerimizi büyütürken yollarımız özellikle kadın girişimcilere yatırım yapan fonlarla kesişti.

Emine Sabancı Kamışlı ve Ahu Büyük-kuşoğlu Serter'in destekleri bizim için oldukça değerli" diye ekliyor.

INSIDER KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU HANDE ÇİLİNGİR “HALKA ARZA ODAKLANACAĞIZ”


11 yıl önce Demet Mutlu öncülüğünde genç girişimciler tarafından kurulan Trendyol en çok yatırım çeken start up. Trendyol, bugün 10 milyar dolara yaklaşan değerlemesiyle Türkiye’nin büyük holdinglerini, bankalarını, sanayi devlerini geride bıraktı. Trendyol, kurulduktan sadece birkaç ay sonra Temmuz 2010’da ilk yatırımlarını aldı. Şirketin kaderi 2018 ortalarında değişti.

Dünya devi Alibaba; Tiger’ın yüzde 54, Kleiner Perkins’in yüzde 14, EBRD’nin yüzde 4,8, Maide ve Emre Kurttepeli’nin yüzde 1,6 hissesini satın aldı. Şirketi toplam 1 milyar dolar üzerinden değerleyen Alibaba, yüzde 75’e yakın hisse için 750 milyon dolar ödedi.

Alibaba’nın sektördeki tecrübesi ve sınırsız mali gücüyle Trendyol temposunu artırdı. Son yatırımın ardından şirketin yüzde 86,5’i Alibaba’nın olurken, Demet Mutlu’nun yüzde 6,96, Evren Üçok’un yüzde 5,55, Begüm Tekin’in yüzde 0,78, Zeki Güçlü Kaya’nın yüzde 0,21 hissesi bulunuyor.
Kişiye özel web sitesi ve uygulama deneyimleri sunan Insider da yüksek yatırım oranıyla dikkat çeken start up’lardan biri.

Temelleri 2012 yılında Hande Çilingir, Serhat Soyuerel, Arda Köterin, Okan Yedibela, Mehmet Sinan Toktay ve Muharrem Derinkök tarafından atılan şirket bugüne kadar çeşitli sektörlerden binden fazla marka tarafından tercih edilmiş bulunuyor. Insider’ın başlıca müşterileri arasında; Toyota, UNIQLO, Singapore Airlines, Media Markt, Lenovo, Garanti, New Balance, AVIS, BBVA, GAP, Loreal, Virgin Airlines, Dominos, McDonalds, Newsweek ve CNN yer alıyor.

Unicorn olan bir şirket olarak büyümelerini hızlandıracak, büyüme stratejilerine yardımcı olacak yatırımları almayı hedeflediklerini söyleyen Insider Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir, “Son olarak, QIA liderliğindeki Seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım alarak 1.22 milyar dolar değerleme ile Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’u olduk” diyor.

B2B teknoloji şirketlerinin, B2C’ye göre çok daha az kaynakla yüksek katma değer yaratabilme potansiyeli olduğunu gösteren şirket, son üç yılda üç kat büyüdü. Yüzde 100 Türk mühendislerinin ürettiği bir teknolojiyi, 28 ülkeye ihraç eden Insider, aynı zamanda dünyada bir kadın tarafından yönetilen birkaç SaaS firmasından biri oldu.

Büyümeye odaklandıklarını belirten Çilingir, “Asya, Avrupa, Avustralya ve Güney Amerika’daki hızlı büyümemizin ardından aynı ivmeyi ABD pazarına da taşımayı hedefliyoruz. Olduğumuz noktada, Samsung, GAP, MAC ve Santander gibi önde gelen global markaların güvenilir yazılım ortağıyız.

Yeni pazarlarda daha geniş kitlelere ulaşmayı ve dünya çapında pazarlama uzmanlarının bir numaralı platform seçimi olmayı hedefliyoruz” diyor.

Seri D yatırımını global düzeyde yayılmayı hızlandırmak, yapay zeka tabanlı teknolojiyi güçlendirmek ve global satış ve pazarlama yatırımlarını artırmak için kullanacaklarını vurgulayan Çilingir, “Insider’ın bir sonraki adımı için halka arza odaklanmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

RS RESEARCH KURUCU ORTAĞI & CSO PROF. DR. RANA SANYAL “15 MİLYON DOLARLIK KAYNAK YARATTIK”


Çalışmaları için bugüne kadar yarattıkları kaynağın, ulusal ve uluslararası hibeler ile birlikte 15 milyon doların üstünde olduğunu söyleyen Rana Sanyal, “Biyoteknoloji alanında yatırımlar uzun soluklu ve yüksek riskli olduğu kadar yüksek getirisi ile de biliniyor.

Bu alana duyulan ilgi pandeminin de etkisi ile giderek artıyor. 2021 yılında Türkiye’de start-up’lara yapılan yatırımlar arasında bir derin teknoloji şirketi olarak ilk 10’da yer almamız bunun bir göstergesi” diyor.

STARTUPS WATCH KURUCUSU SERKAN ÜNSAL “SON İKİ YILDA ÜST LİGE ÇIKTIK”


“Son iki yılda girişim ekosistemi olarak farklı bir seviyeye geldik. Artık milyar dolar üzeri toplam yatırımın yapıldığı bir ekosistem olduk ve bir üst lige çıktık. Bunda en büyük etken girişimcilerimizin artık global olmaktan başka bir çareleri olmadığını fark etmeleri oldu.

Global olmayan girişimler, globalleşen bir girişim tarafından satın alınıyor veya rekabete dayanamıyor. O nedenle son iki yılda globalleşme birinci önceliği olan girişimlerimizden güzel haberler aldık ve unicorn’lar, decacorn’lar çıkardık.

Bunda kadın girişimcilerimizin başarısı da oldukça fazla. İlk decacorn’umuz Demet Mutlu’nun kurduğu Trendyol oldu, ilk unicorn SaaS girişimimiz Hande Çilingir’in kurucu ortağı olduğu Insider oldu. Tohum aşamasında en büyük yatırımı alan oyun girişiminin kurucusu Rina Onur Şirinoğlu oldu.

Bu da artık kadın girişimcilerimizin ne kadar güçlü olduğunun en büyük kanıtı. Şimdi ekosistem olarak kadın girişimcilere daha çok destek vermeli ve daha çok Demet Mutlu, daha çok Hande Çilingir, daha çok Rina Onur Şirinoğlu çıkarmak için var gücümüzde çalışmalıyız.”

WELBEES KURUCU ORTAĞI MELIS ABACIOĞLU “YURTDIŞINDA BÜYÜME HEDEFİMİZ VAR”


2021 yılında ilk kez çıktıkları melek yatırım turu neticesinde 2,5 milyon dolar değerlemeyle ilk yatırımlarını aldıklarını, bu yıl mayıs ayında ise tamamladıkları tohum yatırım turunda ise 2,2 milyon dolar yatırım aldıklarını belirten Wellbees Kurucu Ortağı Melis Abacıoğlu, “Son yatırımımız 212 liderliğinde gerçekleşti. Bizim de büyümek istediğimiz bölgeler olan MENA ve İngiltere merkezli girişim sermayesi şirketleri Mindshift Capital, Doha Tech Angels, Asisst Ventures ve Sarus SPV de yatırım turuna katıldı” diye konuşuyor.

ŞİRKET ORTAĞIM BAŞKANI MEHMET BULDURGAN “HER DÖRT YATIRIMDAN BİRİ KADIN GİRİŞİMCİYE”


“Girişimcilikte cinsiyet farklılığından ziyade ekibin uyumluluğu, girişimcilerin konusuna hakimiyetleri ve iş birliklerine açık olmaları çok daha önemli. Ülkemiz ekosistemindeki kadın girişimcilerimizin oldukça güçlü ve gerekli liderlik özelliklerine sahip olduklarını gözlemliyoruz.

Ayrıca kadınlarımızın ekonomiye katkısını çarpan etkisi yaratacağına inanıyoruz. Türkiye’de kadın girişimcilerin özellikle son dönemde aldığı yatırımların önemli ölçüde artış göstermesi bunun bir kanıtı niteliğinde aslında.

Rakamlara baktığımızda 2022 yılının ilk yarısında yaklaşık her dört yatırımdan birinin kadın girişimcilerden oluşuyor. Ayrıca kadın girişimciliğini destekleyen programların, etkinliklerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Daha çok kadının girişimciliğe cesaret etmesi ve potansiyelini keşfetmesi ülkemiz geleceği ve ekosistem adına oldukça önemli bir gelişme.

ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı olarak yatırım portföyümüzde bulunan girişimlerin yaklaşık yüzde 50’ si kadın girişimci kurucu ortaklardan oluşmakta. Youthall,(Elis Yılmaz), Abonesepeti(Müjgan Aydın), SmartCV(Merve Küçükşahin), Varsapp(Zeynep Eliçin ve Hande Sevinç) adlı yatırımlarımızdaki kadın girişimcileri buna örnek olarak verebiliriz.