Elektrikli araçlar için akü üretimini artıracak

13 Ocak 2021
Yiğit Akü İcra Kurulu Başkanı Mahmut Yiğit, elektrikli araçlar için lityum iyon bataryaları üretimine odaklandıklarını söylüyor. Yiğit, "Bu alanda deneme ve lokal üretimi tamamladık. Farklı segmentlerde üretime başlayacağız" diyor.

ARAM EKİN DURAN eduran@ekonomist.com.tr

10 Ocak 2021 tarihli sayıdan

Başkent Ankara'da 1976 yılında kurulan Yiğit Akü, yıllık 7 milyon adetlik üretim kapasitesi ile beş kıtada 100'e yakın ülkeye ihracat yapan küresel bir marka haline geldi. Cirolarının yüzde 70'ini ihracattan elde ettiklerini vurgulayan Yiğit Akü İcra Kurulu Başkanı Mahmut Yiğit, "Son dört yılda akü ihracatında Türkiye'de lider konumdayız" diyor.

AR-GE ve inovasyon yatırımları ile lityum iyon bataryaları üzerine olan çalışmalarını her geçen gün artırdıklarını vurgulayan Mahmut Yiğit, "Bu alanda deneme ve lokal üretim çalışmalarını tamamladık, farklı segmentlerde üretime başlayacağız" diye konuşuyor.

Şirketin ihracattaki en büyük payı 2020 yılı itibarıyla araç akülerine ait. Mahmut Yiğit, planladıkları yatırımlar ile birlikte sırası ile endüstriyel akü grubu ve ileri teknoloji bataryalar grubu ürünlerinin de önümüzdeki beş yıl içinde eş değer ihracat rakamlarına ulaşmasını hedeflediklerini kaydediyor.

YENİ FABRİKA KURACAK


Yiğit Akü, Sincan Organize Sanayi Bölgesi içerisinde üç farklı yerleşkede üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Toplamda 7 milyon adet üretim kapasitesine sahip olan şirket, 2021 yılı içinde yaklaşık beş yüz bin adetlik ilave yatırım ile kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Aynı zamanda 2021 yılı içinde Ankara' da yeni bir akü üretim fabrikasının temellerini atma planları olduğunu dile getiren Mahmut Yiğit, "Eskişehir'de halen var olan geri dönüşüm tesislerinin yanında yine 2021 yılı içinde Türkiye'nin en büyük metal geri dönüşüm ve işleme tesisini Bilecik Bozüyük de devreye alacağız" şeklinde konuşuyor.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 96,8


Yaklaşık bin 500 çalışanı bulunan Yiğit Akü'nün ürettiği ürünlerdeki yerlilik oranının yüzde 96,8 gibi çok yüksek bir seviyede olduğunun altını çizen Mahmut Yiğit, "Özellikle akümülatör imalatında 40 yılı aşan bir tecrübe ile yerlilik oranlarımızı çok üst seviyelere taşımış bulunuyoruz. Amacımız ileri teknoloji bataryalar içinde gelecekte bu değerlere ulaşabilmek" diyor.

"12 SAATLİK ŞARJ SÜRESİNİ İKİ SAATE DÜŞÜRDÜK"


"Artan ihracat rakamlarımızda pazara hızla uyum sağlayabilmemiz ve benzersiz ürün ve hizmetler sunabilmemize yönelik anlayış ve strateji yatıyor. Örneğin iş makinaları kiralama sektöründe daha kısa şarj süreleri ve araçların daha fazla sahada kalmalarını sağlayacak yeni teknoloji bataryaların geliştirilmesi gibi.

Üretmiş olduğumuz lityum piller sayesinde 12 saat süren şarj sürelerini iki saate kadar düşürebiliyoruz. Benzer bir biçimde sadece Amerika pazarında üretilen kamyon marka ve modelleri için geliştirilen aküler bu pazara girişimizi ve büyümemizi hızlandıran önemli ürünler arasında."