ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin (TEİAŞ) kurulu güç verilerine göre, 30 Kasım 2018 tarihi itibariyle, Türkiye'nin toplam kurulu gücü 88 bin 347 MW'a ulaştı. 2019'da ise elektrik santrallerinin toplam kurulu gücünün yüzde 5 artışla 94 bin 760 MW'a çıkması bekleniyor. Kurulu güçteki bu artışın da yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım gerektirdiği belirtiliyor.
YENİLENEBİLİRİN PAYI ARTACAK
2019 yılında doğalgaz yakıtlı santrallerin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 29 seviyesine düşeceği, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin toplam elektrik üretimi içindeki payının ise 2018'e göre yüzde 33,3 artış göstereceği tahmin ediliyor. 2019 yılında da yenilenebilir enerji üretim tesislerinin toplam kurulu güçlerinde artış olması bekleniyor.
EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Erkan Baykuş, EY'nin 'Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi'nde 2010'da 27'nci sırada olan Türkiye'nin 2018'de 17'nci sırada yer aldığını ve yenilenebilir enerjide daha fazla yabancı yatırımcı ilgisi çektiğini belirtiyor. Baykuş, "Ülkemiz, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi alanlarında cazip yatırım fırsatları sunuyor" diyor.
SEKTÖRÜN 2019 AJANDASI
Sektörün 2019 ajandasına bakıldığında, 100 maden sahası için ihaleye çıkılması, Akdeniz'de hidrokarbon aramalarına devam edilmesi, Türk Akım Boru Hattı'nın Türkiye topraklarındaki kara kısmının yapımına başlanması, kamuya ait sahalardaki yerli kömür üretiminin arttırılması, YEKA-GES 2 yarışması için başvuruların alınması gibi konular başı çekiyor.
Bunlara ek olarak, kamu kaynaklı günlük doğalgaz üretiminin günlük 1 milyon metreküpe çıkarılması, kömür üretimi yapılmayan kamuya ait dört adet sahanın özel sektöre devrinin tamamlanması konuları da var.
Yurtdışı maden arama ve işletme faaliyetleri kapsamında ise Özbekistan'da iki adet metalik maden sahasının arama ruhsatının alınması ve yatırımcıların işlemlerinde bürokrasiyi azaltacak ve madencilik sektörüne hız kazandıracak elektronik maden (e-maden) projesinin faaliyete geçirilmesi gibi başlıklar dikkat çekiyor.
2019'da üretim santralleri yatırımlarında da 2018'e paralel olarak yavaşlanma bekleniyor. Bundaki en önemli etken ise finansman maliyetlerinin yükselmesi. Bu durum 2019'da devam edecek. Ayrıca 2018'de tam olarak başlayamayan YEKA ihalelerine ilişkin yatırımların da 2019'da hızlanması gündemde.
ÜMİT BİLİRGEN
KPMG TÜRKİYE ENERJİ VE DOĞAL KAYNAKLAR SEKTÖR LİDERİ
“KREDİLERİN YAPILANDIRILMASI GÜNDEMDE”
"2019 yılında Türkiye'deki elektrik talebinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan sanayi segmentindeki daralma elektrik sektörüne negatif olarak yansıyacak.
Ancak dolar bazlı devam eden YEK teşviklerinin de etkisiyle birlikte 2019 yılında yenilenebilir enerji tarafındaki büyümenin devam edeceği öngörülüyor. Sektördeki önemli gündem maddelerinden biri de finansman bulma ve mevcut kredilerin yeniden yapılandırılması olacak."