AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN
asakarya@ekonomist.com.tr
Pandemi nedeniyle rekor büyüme gösteren e-ticaret ekosistemi, farklı sektörleri de hareketlendirdi. Bu sektörlerin başında lojistik geliyor. Şirketler e-ticaretteki büyümeye paralel yeni yatırımlar yapmaya başladı. Sertrans da bu süreçte yeni yatırıma soyunan şirketlerden biri oldu.
Bu yıl içinde e-ticaret tarafında yeni bir tesis yapmaya hazırlanan şirket, yaklaşık 108 milyon TL'lik yatırım ile 70 bin metrekarelik yeni bir tesis açacak. Yılın ikinci yarısında faaliyete geçmesi planlanan tesis, minimum 350 kişiye istihdam yaratacak.
Sertrans Logistics CEO'su Nilgün Keleş, "Yeni yatırım tamamlanınca yaklaşık 170-180 bin metrekare ile Türkiye'nin en büyük e-ticaret lojistiği depolama kapasitesine sahip firmalarının başında, belki de rakiplerimizin yatırım stratejilerine göre birincisi olacağız.
2021 yılı bizim için bir yatırım yılı olacak ve istihdamı da artırmaya devam edeceğiz. 2023'te Türkiye'nin en büyük e-ticaret şirketi olmak gibi bir hedefimiz var" diyor.
E-TİCARETİN PAYI ARTACAK
Uluslararası parsiyel, komple ve multimodal taşımacılık hizmetleri de olan Sertrans'ın cirosunun yüzde 35-40'ı e-ticaret lojistiğinden geliyor. 2023 yılında cirodaki e-ticaret lojistiği ve taşımacılık operasyonu dağılımının yüzde 50-50 olması planlanıyor. Cirosu yaklaşık 90 milyon Euro'ya ulaşan Sertrans, 2021 yılında yüzde 20'lik büyüme hedefliyor.
2020'de yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat taşıması gerçekleştiren Sertrans, iç pazarın yanı sıra yurtdışında da büyüyor. Şirket, 2021 yılının ilk çeyreğinde açmayı hedeflediği Almanya deposu ile Türkiye'deki e-ihracatın büyüme sürecine de destek olmayı hedefliyor.
Almanya'nın uluslararası nakliyelerde bir hub, toplama-dağıtma merkezi olduğunu belirten Keleş, "Hem de önemli bir kısmı, Türkiye'deki şirketlerin Avrupa'daki e-ticaret ve lojistik ihtiyaçlarına yönelik çözüm olacak" diyor.
Almanya deposu ilk etapta yaklaşık 5 bin metrekare büyüklüğünde olacak. 2021'in ikinci yarısında planlanan bir depo yatırımı daha var. Ancak henüz ülke netleşmiş değil.
KADIN ÇALIŞANLAR ÇOĞALACAK
Şirket, İzmir'de açtığı ofisiyle de Ege'nin tamamında hizmet ağını genişletmeyi amaçlıyor. Özellikle Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkelere yönelik bölgenin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.
Lojistik sektöründe kadın yönetici olarak fark yaratan Keleş, kadın istihdamını da artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.
Sertrans olarak sadece sektöründe değil, Türkiye genelinde kadın çalışan oranının en fazla olduğu şirketlerden biri. Toplam bin 500 kişilik ekibin yaklaşık yüzde 40'ını kadın çalışanlar oluşturuyor. 2023 hedefi, minimum yüzde 80 kadın çalışana sahibi olmak.
GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLACAK
Nilgün Keleş aynı zamanda bir melek yatırımcı. Kişisel olarak bu konuya ilgi duyduğunu söyleyen Keleş, "Üç yıl önce Türkiye'de üretilmeyen bir enzimin üretilmesi için bir girişime yatırım yaptım. Şimdi fabrika kuruldu ve üretim başladı.
Zeytin çekirdeğinden ambalaj üretimi yapan bir yatırımım daha var, o da iyi gidiyor" diyor. Keleş, melek yatırımcı vizyonunu şirkete taşımaya hazırlanıyor. Lojistik alanındaki girişimlere destek olmayı hedefleyen Sertrans, bu alana yönelik yaratıcı girişimleri incelemeye başladı.