ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Ege Bölgesi’nin en büyük kenti olan İzmir, bölgenin ticaret merkezi konumunda. Hammadde kaynaklarına yakınlık, nitelikli işgücü ve ulaşım imkanları kentte sanayinin gelişmesine olanak veriyor. İzmir’de gıda, içki, tütün, yem sanayi, petrokimya, demir-çelik, ayakkabı ve otomotiv yan sanayiinin yanı sıra tekstil ve konfeksiyon sektörleri de öne çıkıyor.
Kentte ihracat ayağı güçlü birçok tekstil şirketi var. Farbe Tekstil de bunlardan biri. Temelleri 1997 yılında atılan şirket, fasonculukla başlayan üretim yolculuğunu bugün dünya markalarına kendi tasarımı olan ürünler satarak sürdürüyor.
Farbe Tekstil, bugün üretiminin tamamını, Danimarka, İspanya, İsveç, Hollanda ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu sekiz ülkeye ihraç ediyor. Dünyaca ünlü Mango, Inditex ve Jack and Jones markalarının tedarikçisi olduklarını söyleyen Farbe Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, geçen yılki cirolarının 100 milyon TL olduğunu, bu yıl ise 130 milyon TL ciro hedeflediklerini belirtiyor.
Ekonomi Bakanlığı’nın uyguladığı Tasarım Destek Tebliği’ne uygun bulunan ilk şirket olduklarını belirten Kızılgüneşler, bu konuda şunları söylüyor: “Ünlü markalara tasarım satıyoruz. Onlar için koleksiyonlar hazırlıyoruz. Şu anda üretimimizin yüzde 60’lık kısmını kendi tasarımlarımız oluşturuyor. Tasarıma yatırıma devam edip bu oranı arttırmak istiyoruz. Bunu yaptığımız takdirde müşterilerimizin bize olan bağlılığının artacağına ve hedefimizi gerçekleştireceğimize inanıyoruz."
2005’TE SIÇRAMA YAŞADI
1997 yılında kurulan Farbe Tekstil, o dönemde Türkiye Halk Bankası’nın genç girişimcilere verdiği krediyle faaliyete geçirildi. Şirket, İzmir’in Karabağ-lar ilçesinde 300 metrekarelik küçük bir atölyede 12 eski dikiş makinesi, bir kesim masası ve iki ütü ile üretime başladı. İhracatçı firmalara fason üretim yaparak başlayan üretim macerası, bir yıl sonra direkt ihracatçı firma olarak devam etti.
2002 yılında doğru bir müşteriyle tanışmalarının işlerinin seyrini değiştirdiğini belirten Emre Kızılgüneşler, gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Jack and Jones şirketiyle doğru partnerlik yaratarak bugüne kadar birlikte büyüdük.
Halen bu müşterimizin örme konfeksiyonda Türkiye’deki en büyük üreticisi konumundayız. İlk sıçramamız 2005 yılında tasarım odaklı çalışmaya başlamamızla oldu. İlk tasarımcımızı işe aldık ve bu bizim gelişimimizi çok etkiledi. Türkiye’de büyük markalara üretim yapan bizim gibi üreticiler arasında ilk tasarım farkını başlatan şirketlerden biri olduğumuzu söyleyebilirim."
İNGİLTERE’DE SHOWROOM
İzmir’de 6 bin, Batman’da 3 bin 500 ve Muş’ta 2 bin metrekarelik üretim tesisleri bulunan Farbe Tekstil’in İzmir ve Batman’da ayrıca parça baskı tesisleri de var. Şirketin İzmir’de 150 çalışanı bulunuyor. Batman ve Muş ta yerel ortaklarla beraber çalışan sayısı 600’e çıkıyor. Bu yıl istihdamda yüzde 10’luk aıtış planlanıyor. Farbe Tekstil, önümüzdeki dönemde halihazırda üretim yaptığı müşterilerden daha fazla pay almayı hedefliyor.
Kadın ve erkeklere yönelik örme kumaştan ürünler tasarlayıp satan şirketin Barselona’da showroom ve pazarlama faaliyeti de bulunuyor. Şirket önümüzdeki dönemde İngiltere ve Danimarka’da da benzer operasyonlar yapmayı planlıyor.
Emre Kızılgüneşler, bu konuda şunları söylüyor: ‘Yurtdışında üretimimiz yok, yapmayı da düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye’nin bu sektörde doğru planlama ve hamlelerle daha uzun yıllar üretim gücünü koruyacağı düşüncesindeyiz. Bu coğrafyada tekstil altyapısı Türkiye’den daha güçlü bir ülke yok. Bunun yanında özellikle son 10 yılda markalaşma ve mağazalaşmaya yapılan yatırımlarla Türkiye’den global oyuncu olarak 2-3 markanın çıkmasını bekliyorum. Bu işaretleri veren markalar var."
ALTINCI BÖLGE’YE YATIRIM
Üretiminin tamamını ihraç eden Farbe Tekstil, Jack and Jones, Inditex ve Mango gibi firmaların tedarikçisi konumunda. Danimarka, İspanya, İsveç, Hollanda ve Almanya’nın başı çektiği sekiz ülkeye ihracat yapan şirket geçen yıl 27 milyon Euro’luk ihracat gerçekleştirdi. Farbe Tekstil’in bu yılki ihracat hedefi ise 32 milyon Euro. 2016’da 100 milyon TL ciroya ulaşan şirketin 2017 ciro hedefi ise 130 milyon TL.
Bu amaçla hedef pazarları olan ABD ve İngiltere’ye yönelik çalışmalarına hız verdiklerine belirten Emre Kızılgüneşler, şunları anlatıyor: “Batman yatırımımızı 2014, Muş yatırımızı ise 2016’da devreye aldık.
Yurtiçinde de yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Altıncı Bölge’de yatırıma devam etmek niyetindeyiz. Doğu illerinin ekonomik yatırımlara ihtiyacı var. Batı’daki bölgelere göre az da olsa bir fiyat avantajı söz konusu. Artık Batı’da eleman bulmak sıkıntı olmaya başladı. Genç nesil sanayi yerine hizmet sektörlerine kayıyor. Doğu’da bunu az yaşıyoruz. Zorluklar ise aynı ülkede yaşasak da kültürel farklarımız ve üretimle ilgili nakliye maliyetleri."
AYDA 500 TASARIM
Farbe Tekstil’in altı kişiden oluşan bir tasarım ekibi var. Tüm yurtdışı fuarları takip eden ve modanın trendlerini belirleyen web sitelerine abonelikleri bulunan Farbe Tekstil, her ay yeni bir koleksiyon hazırlıyor. Emre Kızılgüneşler, aylık çizim anlamında 500 tasarım, ürüne dönüştürme olarak ise ortalama 250 adetlik üretimleri olduğunu ifade ediyor.
Kızılgüneşler, “Bu üretim şekli ciddi anlamda numune üretim gücü ve hızı gerektiriyor. Açıkçası yatırım ve geliştirmelerimizin birçoğunu bu alanda yapıyoruz. Ünlü markaların tedarikçisi olmayı başarımızı sürdürülebilir kılarak yakaladık. Kendimizi geliştirdikçe müşterimizin de güvenini kazandık” diyor.