ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr
Saat sektöründe 40 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Turgut Ailesi’nin 2001 krizinden sonra iş çeşitlenmesine gitmek amacıyla kurduğu Mega Metal, şirketin ikinci kuşak yöneticisi Cüneyt Ali Turgut’un girişimleriyle 16 yılda önemli bir noktaya ulaştı.
Fason üretim yaptırarak sektöre giriş yapan ve dört yıl kadar faaliyetlerini böyle sürdüren şirket, 2005 yılında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde bir bakır tel tesisi kiralayarak üretime geçti. Şirketin asıl büyümesi ise 2008 yılında bu tesisin satın alınmasıyla gerçekleşti. Bunun ardından ihracat ayağına ağırlık veren Mega Metal, bugün üretiminin yüzde 55’ini AB ülkelerine ve ABD’ye ihraç ediyor.
Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, geçen yıl başladıkları yatırım hamlelerinin 2018 yılında da süreceğini söylüyor. Turgut, son iki yıldır 20 milyon Euro’luk yatırım hayata geçirdiklerini, önümüzdeki yıl da 15 milyon Euro’luk yatırım yapacaklarını belirtiyor.
Önümüzdeki iki yıl içinde ABD ve AB’de depolama ve ardından da üretime yönelik yatırım yapmayı planladıklarını da anlatan Turgut, sözlerine şöyle devam ediyor: “ISO 500 listesinde her yıl yükseliyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin en pahalı ihracat yapan şirketlerindeniz. Bu yılı yüzde 25 büyüyerek 750 milyon TL ciro ile kapatacağız. 2018 ciro hedefimiz ise 900 milyon TL. 2019 yılında da 1 milyar TL barajını aşmayı planlıyoruz.”
"BAKIR, SANAYİNİN BAROMETRESİ"
Şu anda ince tel sektöründe Avrupa'nın önde gelen şirketlerinden biri konumuna geldiklerini belirten Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt AliTurgut, şu değerlendirmede bulunuyor: "Bizim dışımızda, boşlukları görüp değerlendiren Avrupa'da ikinci bir şirket yok.
Bu nedenle diğer şirketlerle farkımızı hızla açıyoruz. Bulunduğumuz segmentte Çin'de büyük bir kapasite var. Bakır, sanayinin barometresi. Öyle ki eğer dünyada bakır talebi yoğunsa, sanayi üretimi artıyor demektir. Son bir yıldır bakıra talep var ve buna bağlı olarak bakır fiyatları da yüzde 40 artmış durumda."
BUTİK ÜRETİCİ
Mega Metal, ağırlıklı olarak teknoloji alanına hitap eden ince bakır tel üretimi yapıyor. Öyle ki saç teli 0- 10 mm çapında iken Mega Metal, bunun da altında, 0.05 mm çapında, gözün bile zor görebileceği kadar incelikte bakır tel üretiyor. Cüneyt Ali Turgut, bunun çok ileri teknoloji, çok ciddi kalite standardı gerektiren bir üretim olduğuna vurgu yapıyor.
Turgut, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer bakır tel üreticilerinin kendilerinden farklı olarak daha kalın ve enerji sektörüne yönelik üretim yaptıklarını söylüyor. Mega Metal’in bu anlamda ‘butik’ bir üretici olduğunun altını çizen Turgut, “Bizim ürünlerimiz teknoloji içeren beyaz eşya, otomobil, bilgisayar, data sinyalizasyon, görüntüleme, robotik sağlık cihazları ve uzay cihazları gibi alanlarda kullanılan çok kaliteli bakır teller” diyor.
İTALYA’DA DEPO KURDU
Şirketin üretim üssünü Kayseri oluşturuyor. Üretim tesisi Kayseri OSB’de bulunuyor ve burada yeni yatırımlar yapmaya da devam ediyor. Bunun yanında Avrupa ve ABD’de şirket satın almalarıyla da ilgileniyor.
Cüneyt Ali Turgut, bu konuda şunları anlatıyor: “İki yıldır satın almaya yönelik araştırmalarımız sürüyor. İtalya’da gümrüksüz bir sahada depomuz var. Bu yıl orada bir şirket kurduk. Şimdilik orada lojistik amaçlı faaliyet gösteriyoruz. Belli stratejik ürünleri stoklayıp dağıtımını yapmayı düşünüyoruz. İki yıl içinde ise ABD’de yatırım yapmayı planlıyoruz. Çalıştığımız şirketler büyük gruplar. Değişik ülkelerde fabrikaları var ve biz de o fabrikalara tedarik sağlıyoruz.”
RENAULT’UN TEDARİKÇİSİ
Bu yılı 30 bin tonluk üretimle tamamlamaya hazırlanan şirketin 2018 yılı hedefi ise 40 bin tonluk üretim yapmak. Bugün üretiminin yüzde 55’ini ihraç eden Mega Metçıkarmayı hedefliyor. Mega Metal’in hedef pazarları yüksek teknolojinin üretildiği ülkeler. O nedenle de AB ve ABD pazarına odaklanmış bulunuyor.
Bulundukları pazarlarda sürekli olmayı amaçladıklarının altını çizen Cüneyt Ali Turgut, üretim miktarının artmasına değil katma değerli üretimin artmasına önem verdiklerini vurguluyor. Turgut, sözlerine şunları ekliyor: “Nexsans, Neoni, Prysmian gibi dünyanın en büyük gruplarına ürün veriyoruz. Büyük projelerde ürünlerimiz kullanılıyor.
Örneğin büyük müşterilerimizden olan Renault'un yeni çıkan elektrikli otomobilinde bizim kablolarımız kullanılıyor. Renault, kablolarının Mega Metal ürünü olduğunu ilan etmiş durumda. 20 yıllık bir sözleşme yaptık. Öte yandan Fransa’da Nexsans bir kamu şirketi. Fransa'daki hızlı tren hatlarının kablolamasını ve sinyalizasyonunu yapıyor. Paris ve Lyon arasındaki hattın kablolarının bütün bakırlarını biz veriyoruz.”
AKADEMİ KURUYOR
Mega Metal bünyesinde 400 kişi çalışıyor. İstanbul'da ise finans, dış ticaret gibi işlemleri yürüten yaklaşık 60 kişilik bir ekip görev yapıyor. 2018 yılında yaklaşık 100 kişiyi daha bünyelerine dahil edeceklerini dile getiren Cüneyt AliTurgut, insan kaynağına önem verdiklerini ve buna yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade ediyor. Turgut, bu konuda şunları söylüyor: "Mega Akademi adı altında bir çalışma yapıyoruz.
Deneyimli eğitimciler eşliğinde 20'ye yakın üniversite öğrencisi seçip onlara yaklaşık altı aylık bir eğitim vereceğiz. Ayrıca şirketimizde pratik yapmalarını sağladıktan sonra onları şirket bünyesine kazandırmayı hedefliyoruz. Öte yandan AR-GE'ye yönelik çalışmalarımıza da hız verdik. Erciyes Üniversitesi Teknopark ve İstanbul'da İTÜ Teknopark ile görüşüp, bu teknoparkların içinde bir mühendislik grubu kurarak çalışma yapmayı planlıyoruz."