TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Aşağı hareketlerde ise 3,00 seviyesinin altı öngörülmüyor. Reel sektörün kur riski ise bankacılar tarafından yönetilebilir bulunuyor. Son dönemde döviz kurlarında yaşanan hareketlilik piyasaların en önemli konusu halinde geldi.
Dolar/TL yeni rekor olarak 3,16 seviyelerini zorlarken, Euro/TL 3,50 seviyelerine geldi. Yine geçen hafta İngiltere’den gelen Brexit’in mahkeme tarafından iptal edildiği yönündeki haberler, İngiliz Sterlini’nde son dönemde yaşanan kayıpların bir miktar geri alınmasını sağladı.
Geçen hafta faizde değişiklik yapmayan FED’in aralık ayında faiz artıracağı beklentisi iyice kuvvetlendi.
Bu hafta neticelenecek olan ABD Başkanlık seçimlerinin sonuçları da FED’in politika tahminleri için önem taşıyor.
Bunun yanında AB’de bankacılık sistemine dair kaygılar, jeopolitik gelişmeler, içerde siyasi tansiyon, MB’nin faizde sadeleşme adımları gibi faktörler, dolar/TL’nin 3,16 seviyelerini zorlaması sonucunu beraberinde getiriyor.
Dolar Endeksi’nin de teknik olarak 100 seviyelerini zorlama eğilimi, kurla ilgili yukarı yönlü beklentileri artıyor.
Peki bundan sonra ne olacak? Kurda yeni hedef seviyeler neresi? Hangi gelişmeler kur üzerinde etkili olacak? Kurdaki artış, döviz açık pozisyonu olan reel sektörü nasıl etkileyecek? Bu soruların yanıtlarını uzmanlara sorduk.
RÜZGAR DOLARDAN YANA
Dolar/TL tarihi rekorlarını yenilemeye devam ediyor. Bir süre doların güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı görsek de TL kendi sınıfı içerisinde negatif ayrışan para birimleri arasında yerini koruyor.
Global endişelerin yanında TL’nin siyasi ve jeopolitik risklerden olumsuz etkilendiğini söyleyen AHL Forex Araştırma Uzmanı Vahap Taşkan, "Kasım ayı başında Dolar Endeksi’ndeki gevşemeye rağmen kur yeni rekorları test ediyor. Teknik tarafa bakıldığında opsi-yon hareketleri dolar/TL’deki yükselişin temelli olduğunu gösteriyor” diyor.
Opsiyonların genel olarak kümelendiği yer 3,09 - 3,10 bölgesinde. Bu da daha önce destek olarak takip edilen 3,07’yi, 3,10 seviyesine çekmiş durumda. Kalıcı bir geri çekilme için şu anda erken olduğunu anlatan Vahap Taşkan şunları söylüyor:
“2017 başlarında muhtemelen FED’i konuşmayacağız. Ancak jeopolitik riskler ve siyesi faktörler, nedeniyle TL zayıf kalmaya devam edecek. FED’in faiz artırımı sonrası küresel piyasalardaki rahatlama içeride de olumlu fiyatlama yaratabilir. Ancak büyük resim dolar lehine görünümün devam ettiğine işaret ediyor.”
ABD SEÇİMLERİ
Piyasalar açısından bu hafta sonuçlanacak ABD başkanlık seçimleri yakından izlenecek bir başlık olarak öne çıkıyor. Clinton'a daha sıcak bakan ve kazanması durumunda FED dahil ekonomi ve siyasi sürecin aynen devam edeceği beklentisi içinde olan piyasalar, özellikle FED, ABD ekonomisi, ABD borsalarının balon ihtimali ve silahlanmaya hız verme konusunda marjinal söylemleri sebebiyle Trump'a mesafeli bakıyor.
Destek Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Yılmaz, Clinton’un seçilmesi durumunda, durumun daha öngörülebilir olduğunu söylüyor. Buna göre piyasalar yılsonunda 0,25’lik artış, 2017’de ise bir veya iki faiz artışı olabilir. Tuna Yılmaz hatta piyasaların Aralık ayı toplantısında açıklanması beklenen faiz artışını büyük oranda satın aldığını da kaydediyor.
TRUMP KAZANIRSA?
Diğer yandan son dönemde Trump lehine gelişmelere dikkat çeken Tuna Yılmaz, Bu dunumda dolarda ve endekslerde değer kaybı, altın, gümüş gibi güvenli liman görevine soyunan kıymetli metallerde de artış olabileceği yorumunu yapıyor.
Tuna Yılmaz, bu gelişme ve beklentiler ışığında yıl sonu dolar/TL kuru için 3,00 alt bant ve 3,15 üst bant olmak kaydıyla aralık veriyor. ABD başkanlık seçimlerinden sonra resmin daha netleşeceğini söyleyen Yılmaz, “Trump’ ın kazanması halinde, dolar/TL’den ziyade Euro/TL tarafında değerlenmenin daha fazla olabileceği son günlerdeki hareketle de görülmüş oldu” diyor.
BREXİT HESAPLARI
Geçen haftanın döviz piyasasında dikkat çeken bir diğer konusu İngiliz Sterlini oldu. Hatırlanacağı üzere İngiltere 23 Haziran referandumunda AB üyeliğine ‘hayır’ dedi ve Ster-lin/TL’de 4,27’den 3,75’lere kadar sert düşüşler oldu.
Geçen hafta ise İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin "Brexit sadece referandum sonucuna dayanarak parlamentoya sormadan gerçekleşemez" kararının ardından Sterlin/TL 3,90 seviyelerin doğru sert sert şekilde yükseldi. Bundan sonra İngiliz Hükümeti, kararı temyize götürecek.
Aralık başında görülecek olan temyiz duruşmasında çıkacak olan karar, Brexit sürecinin nasıl işleyeceğini belirleyecek. Bu noktada paritede yükselişin devamı için 3,83-3,84 seviyeleri izlenecek. Bu seviyenin üzeri korunduğu sürece uzmanlar 3,90 ve üzerinin görülebileceği kanaatinde.