Dolar bazında en ucuz 20 hisse

05 Temmuz 2018
TL, 2018 başından bu yana dolar karşısında sert değer kaybetti. BİST-100 de dolar bazında 20.000'in altını test etti. Biz de dolar bazında en ucuz kalan 20 hisseyi araştırdık. Uzmanlar, bu hisselerin prim olanağı sunduğunu ve alımlarda dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

CEREN ORAL
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar, geçen haftaya iki aydan fazla bir süredir içinde bulunduğu seçim belirsizliğini geride bırakarak başladı. Erken seçim kararının alındığı 18 Nisan'dan bu yana piyasalarda dalgalanmalar sürüyordu.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.


2018'e 117.524'ten başlayan BİST-100 Endeksi, 18 Nisan'da kapanışını 112.099'dan yapmıştı. Bu tarihten sonra ise bir daha 110.000'in üzerini göremedi. 28 Mayıs'ta 106.525'e çıkan endeks, 18 Haziran'da 93.043'e kadar çekildi. Geçen haftaya ise 95.852'den başlayan BİST-100, haftayı 96.520'den kapattı.

DOLAR BAZLI DEĞERLER
BİST-100'ün gelişmekte olan piyasalara göre yüzde 41 iskontoya sahip olması da dikkat çekiyor. Ayrıca endeks, önceki hafta dolar bazında 19.400'ü test ederek Nisan 2009'dan bu yana ilk kez 20.000'in altına geri çekildi.

Geçen hafta ise seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yurtdışı gelişmelerin etkisiyle 21.300'lere yükseldi. Ancak bu oranın da önceki dönemlere göre düşük olduğu kaydediliyor.

Bu noktada BİST-100'ün dolar bazında ucuz kalması dikkat çekiyor. Bu nedenle hem BİST-100'deki hem de döviz kurlarındaki hareketler, yatırımcıların radarında olan en önemli kriterlerin başında geliyor.

BİST-100'de yabancı yatırımcı oranının yüzde 64 olması, yatırımcıların hisse alırken dolardaki ve TL'deki değişimleri dikkate almak durumunda olmasının en önemli nedenini oluşturuyor. TL'nin ve doların birbirleri karşısındaki değer değişimleri yatırımcıların hisse alırken veya elden çıkarırken kararlarına direkt etki ediyor.
Portföyünde hisseye yer veren yatırımcılar için dolardaki yükseliş, dolar bazında en ucuz kalan hisselerin hangileri olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

KAYIP BÜYÜK!
Peki, bir hissenin dolar bazında ucuz kalması ne demek? TL'nin dolara karşı değer kaybetmesi, eldeki dolar ile TL bazında daha çok veya daha ucuza hisse alınabileceği anlamına geliyor. Ancak bu avantaj hisseyi elden çıkarırken tersine dönüyor.

Biz de buradan yola çıkarak yılbaşından 28 Haziran kapanışına kadarki süreçte dolar bazında en ucuz kalan 20 BİST-100 Endeksi hissesini araştırdık. Tablomuzda bu hisseleri görebilirsiniz.

2018'e 3,77 TL'den başlayan dolar kurunun 23 Mayıs'ta 4,92'ye kadar yükselerek rekor kırdığını, 28 Haziran'da ise 4,59 TL'den kapandığını hatırlatalım. Bu da dolar kurunun 2 Ocak-28 Haziran arasında yüzde 21,8'lik değer kazandığını gösteriyor.

Bu durumda TL'nin değer kaybı ise yüzde 17,8 oluyor. Burada TL'nin değer kaybının 1 TL ile alınabilecek dolar üzerinden hesaplandığını belirtelim. 1 TL ile 2018'in başında 0,2653 dolar alınabilirken 28 Haziran'da 0,2179 dolar alınabiliyor.

Tabloda yer alan hisselerin değer kaybının ise çok daha yüksek olduğu görülüyor. İlk 20'de yer alan hisselerdeki değer kaybı yüzde 42'nin üzerinde. İlk sırada yer alan Doğtaş Kelebek Mobilya, aynı süreçte yüzde 65'in üzerinde değer kaybetti.

Sanayi sektörünün öne çıkan hisselerinden Petkim'in kaybı yüzde 48,3 iken, önemli banka hisselerinden Halkbank'ın kaybı ise yüzde 45,4 düzeyinde bulunuyor.

PRİM OLANAĞI
GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Yerli yatırımcı açısından paramız TL olduğu için hissenin dolar bazında ucuz kalması önemli değil gibi görünebilir. Ancak öyle değil" diyor.

Erkan, yabancı yatırımcının hisse kazancını direkt kendi parasına çevireceği için bu durumun yerli yatırımcıyı daha fazla etkilediğini kaydediyor.

Yatırımcıların hisse alırken hem TL hem de dolar bazlı grafiklere bakmaları halinde prim potansiyellerini daha rahat öngörebileceklerini belirten Erkan, "Çünkü dolar bazında zirvelerde olan bir hissenin fiyatı muhtemelen çok fazla prim yapmaz" diyor.

Enver Erkan, dolar bazında fiyatı ucuz kalan hisselerin daha fazla prim olanağı sunacağını söylüyor. Bu açıdan beğendiği hisseleri ise Doğtaş Kelebek, Göltaş Çimento, Tat Gıda, Netaş, Türk Traktör, Net Holding, Otokar, Gübre Fabrikaları, Migros, Halkbank, Arçelik, Emlak GYO, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası (YKB) olarak sıralıyor.

DAHA DA UCUZLAR MI?
A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, "Yabancı yatırımcı piyasaya elindeki dolarla gelirken bunu TL'ye çevirdiğinde alabileceği hisse senedi sayısına bakar" diyor. Taştan, BİST-100 sabit olsa da doların değer kazanmasının yabancılar açısından alım için daha ucuz hisse senetleri bulunduğu anlamına geldiğini kaydediyor.

Dolar bazında ucuz kalan hisselerde şu anda alım fırsatı bulunduğu görüşünde olan Taştan, mevcut piyasa koşullarında yabancı yatırımcının kafasında ise "Bu hisseler daha da ucuzlar mı?" sorusunun bulunduğunu aktarıyor.

Vahap Taştan, bankacılık sektörünün dolar bazında en ucuz kalan sektör olduğu bilgisini paylaşıyor. Bankalar arasında Garanti'yi, Akbank'ı ve YKB'yi ön planda tutan Taştan, özellikle YKB'nin sermaye artırımıyla da güçlenecek yapısıyla öne çıktığını kaydediyor. Halka arz baskısından çıkmış Aselsan'ı ve yükseliş potansiyelini koruyacağını öngördüğü Çemtaş Çelik'i de beğeniyor.

YATIRIMCILARA ÖNERİLER
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, yatırımcıların hisselerin dolar bazında ucuz kalmasını bir fırsat olarak görebileceği görüşünü paylaşıyor. Akkoyunlu, Aselsan, İş Bankası, YKB, Ulusoy Elektrik, Sabancı Holding, Tekfen, Migros, Zorlu Enerji ve Aksa Akrilik'i bu süreçte önerdiği hisseler arasında gösteriyor.

Ali Kerim Akkoyunlu, dolar bazında ucuz kalan hisselerin yükselişe geçmesi için gereken unsurlara da değiniyor. Akkoyunlu, "Bu hisselerin yükseliş ivmesine girebilmesi için yeni kurulacak hükümetin ekonomik programının, global anlamda Türk varlıklarındaki kredibiliteyi arttırması gerekiyor" diyor.

Akkoyunlu, hükümetin kredibilitesi yüksek ekonomik politika seti açıklayacağını düşündüğünü de sözlerine ekliyor.

YUNUS KAYA ALNUS YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
"ŞİRKETLERİN PİYASA DEĞERİ GERİLİYOR"
"Son dokuz ayda banka endeksi dolar bazında yarı yarıya erirken bazı hisseler yüzde 92'ye yakın değer kaybetti. Borsanın yüzde 64'ü yabancıların elinde olduğundan bu düşüş yabancı yatırımcıları etkiliyor.

Yerli yatırımcının borsaya küsmesi de söz konusu. BİST Tüm, BİST Banka ve BİST 30 endeksleri, 2010'dan bu yana dolar bazında tarihi seviyelerine ulaşamıyor. BİST-100'deki şirketlerin borsada işlem gören kısımlarının piyasa değeri 2018'in başında 67,4 milyar dolardı, 28 Haziran'da ise 47,7 milyar dolara geriledi. Piyasanın ne kadar ucuzladığını buradan da görebiliyoruz."