Doğanlar enerji, mobilya ve inşaatta atakta

Biotrend ile 300 milyon dolarlık kimyasal ileri dönüşüm tesis yatırımına başlayacak olan Doğanlar Holding, mobilyada ise İtalyan markalarla iş birliği için görüşme halinde. İnşaatta büyümeyi de odağa koyan Doğanlar Holding, halka arz için ise 2025'i bekliyor.

28 Mayıs 2024

12-25 Mayıs 2024 tarihli sayıdan

Doğanlar Holding; toplam 28 şirketiyle mobilya, enerji, inşaat ve perakende sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Enerjide Biotrend, inşaatta Doğyap, perakendede Troypark, mobilyada Doğtaş, Kelebek Mobilya, Kelebek Mut-fak-Banyo, Lova Yatak, RuumStore ve Biga Home markalarıyla Türkiye'de ve yurtdışında yatırımlarına devam eden holding, Türkiye'nin en büyük 100 grubu arasında bulunuyor.

Önceki hafta Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan'ın ev sahipliğinde, holdingin halka açık şirketlerinden Biotrend'in Çanakkale/ Ezine'deki ve Doğanlar Mobilya Grubu markalarından Doğtaş'ın Çanakkale/ Biga'daki tesislerini ziyaret ettik. Davut Doğan'dan yeni dönem yatırım planları hakkında bilgiler aldık.

DOKUZ AYDA 1,2 MİLYAR TL CİRO

2023'ün dokuz ayında yıllık yüzde 55 büyümeyle 1 milyar 275 milyon TL satış geliri elde eden Biotrend Enerji'nin net kârı yüzde 322 artışla 354 milyon TL'ye yükseldi. 2022'de ilk kez karbon ticaretine başlayan Biotrend, 2023 dokuz ayda 47 milyon TL, yani satışlarının yüzde 4'ü oranında karbon emisyon sertifika hakkı satış geliri elde etti. 

Karbon ticaretine başlandığı günden bu yana elde edilen karbon emisyon sertifika hakkı satış geliri 7,3 milyon dolara ulaştı. Dokuz aylık finansalların ardından şirket, 2023 yıl sonu ciro hedefini 1,9-2,2 milyar TL olarak belirlemişti. Sonuçlar bu bantta gelirse 2022'ye göre yaklaşık yüzde 60-80'lik büyüme yakalanmış olacak.

TOPLAM LİSANS KAPASİTESİ 180 MWE

Yaklaşık 300 milyon dolarlık piyasa değerine sahip olan Biotrend; toplam beş bölgede, dokuz ildeki 17 tesiste çöpleri elektriğe dönüştürerek yüz binlerce hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor. Tesislerin toplam lisans kapasitesi 180 Mwe, kurulu gücü de yaklaşık 114 Mwe.

Ezine'de ziyaret ettiğimiz tesis ise hayvansal ve tarımsal atıkların yakılarak enerji üretildiği, biyokütle yakma santrali. Toplam 38 milyon Euro yatırımın yapıldığı bu tesisin lisansı 30 Mwe, kurulu gücü 18,8 Mwe civarında. Yılda 50 bin ton karbon salımını engelleyen, böylece 60 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan tesiste ikinci faz için yatırım planları da mevcut.

300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Doğanlar Holding, bugüne kadar Biotrend'e toplam 300 milyon dolarlık yatırım yaptı. Davut Doğan; bu yıl 9,1 milyar TL'lik yani yaklaşık 300 milyon dolarlık tek seferlik bir yatırıma daha başlayacaklarını ve enerjiye yapılan toplam yatırımın 600 milyon dolara çıkacağını kaydetti. 

Bu yatırımın grubun tek kalemde yapacağı en büyük yatırım olduğuna dikkat çeken Doğan; şu bilgileri verdi: "Teknolojik, ekonomik ya da ekolojik nedenlerle mekanik olarak geri dönüştürülemeyen plastiklerin sürdürülebilir ham madde olarak döngüsel ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. 

Bu doğrultuda, az sayıda endüstriyel uygulamada yenilikçi plastik kirliliği çözümü olan kimyasal ileri dönüşüm tesis yatırımına başlıyoruz. İzmir/Aliağa'da yer alacak nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretim tesisi yatırımına, devletten 'Süper Proje Teşviki' desteği de aldık. Honeywell ortaklığındaki yatırımın tamamlanmasıyla tesiste yıllık 55 bin ton piroliz yağı üretmeyi planlıyoruz."

FVAÖK'Ü ÜÇE KATLAYACAK

İnşasına bu yıl başlanacak tesisin 2027 ilk çeyrekte hizmet girmesi planlanıyor. Bu yatırımla naftanın muadili olabilecek bir yağ üretmek üzere yola çıkan Biotrend Enerji; yüzde 100 cari açığa katkı sunacak, tamamen ihracata yönelik bu ürünü görücüye çıkardı bile. Ürüne şu anda mevcut kapasitenin iki katı kadar talep geldiği, genelde Avrupa bazlı şirketlerle bağlayıcı olmayan anlaşmalar yapıldığı belirtilirken projenin şirket cirosunu ikiye, FVAÖK'ünü üç katına çıkaracağı da öngörülüyor.

GES İÇİN 4,2 MİLYON DOLAR BÜTÇE

Doğanlar Holding'in 'amiral gemisi' mobilyada da önemli projeler var. 2023'te cirosunu yüzde 80 büyümeyle 3,8 milyar TL'den yaklaşık 6,9 milyar TL'ye taşıyan Doğanlar Mobilya Grubu'nun 'ihracat yılı' olarak ilan ettiği 2024'te hedefi; yüzde 70 büyümeyle yaklaşık 11,2 milyar TL ciroya ulaşmak. 2024'ün dört aylık sonuçlarına göre yüzde 81 büyüyen ve toplam 735 satış noktasına ulaşan grup, yoluna hedeflerin üzerinde büyümeyle devam ediyor.

Doğanlar Mobilya Grubu, 2024'te konsolide bütçesinin yaklaşık yüzde 5'ini de yatırımlara ayıracak. Planlanan yatırım alanları arasında sürdürülebilirlik, dijitalleşme, kapasite artışları, AR-GE ve inovasyon var. Doğtaş'ın Biga'daki tesisi ile Kelebek Mobilya'nın Düzce'deki tesisleri için planlanan, toplamda 9.542 kWp gücünde elektrik üretecek GES yatırımları için de toplamda 4,2 milyon dolarlık bütçe ayrıldı.

Bu arada Doğanlar Mobilya Grubu'nun bir gözü de TMSF'nin satışa çıkarması beklenen Erciyas Anadolu Holding şirketlerinde. Bu markalarından biri için ihaleye girmek istediklerini belirten Davut Doğan; "Hangi şirketin bilançosu iyiyse ve bizim için uygunsa onu seçeceğiz" diye konuştu.

"PİYASA DEĞERİMİZ DÜŞÜK KALDI"

Doğanlar Mobilya'nın güncel piyasa değeri 5,1 milyar TL seviyelerinde bulunuyor. Bunun Kelebek'in grup bünyesine katılmadığı, yaklaşık 13 yıl önceyle aynı olduğuna değinen Davut Doğan; asıl değerin en az iki-üç kat fazlası olduğuna inandıklarını ve kısa sürede bu değerlere ulaşacaklarını vurguladı. 

1 Ağustos 1990'tan bu yana borsada işlem gören Doğanlar Mobilya Grubu, tarihinde ilk kez bu yıl temettü de dağıtacak. Hedef, bunu her yıl devam ettirmek ve temettü geleneği olan bir şirket haline gelmek.

"İTALYAN ŞİRKETLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

Grup, mobilyada yeni iş birliklerine ve satın almalara da göz kırpıyor. 16-21 Nisan'daki Milano Mobilya Fuarı'nda iki İtalyan şirketten gelen taleple bu şirketlerle kontakta olduklarını söyleyen Davut Doğan; olası iş birliğiyle ilgili şu detayları paylaştı: "İtalya'da kendi tesisinde üretim yapan ve Avrupa'ya ihracat gerçekleştiren bir markayla görüşmeler sürüyor. 

Yıl sonuna kadar tamamlanmasını beklediğimiz bu süreç sonucunda şartlara göre satın alma da düşünebiliriz. Bu şirketin Avrupa'daki marka gücünü, güçlü üretim kapasitemizle birleştirebiliriz. Çünkü global pazarda katma değerli mobilya satamıyoruz. Olası iş birliği, bu açıdan da önemli ve hatta Türkiye mobilya sektörü için de öncü bir hareket olabilir."

"DOĞANLAR HOLDİNGİN HALKA ARZINA HAZIRLANIYORUZ”
"Doğanlar Holding'in halka arzı için ön hazırlık dönemindeyiz, aracı kurum görüşmelerimiz sürüyor. 2025 yılı içinde piyasa şartları da uygun olduğunda halka arzı gerçekleştireceğiz. 

Ayrıca bir yatırım holdingi olduğumuz için farklı sektör arayışlarımız da her zaman var. Örneğin; son dönemde yurtdışında enerji şirketi satın almak, yurtiçinde fintech alanına girmek gibi teklifler önümüze geliyor, bunları değerlendiriyoruz. Ancak bu yıl için önceliğimiz inşaat olacak.”

“150 MİLYON DOLARLIK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNE BAŞLAYACAĞIZ”
"İstanbul/Yenibosna’da yaklaşık 10 yıldır uğraştığımız bir kentsel dönüşüm projesinde üçüncü çeyrekte temel atmayı ve projeyi iki yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. 150 milyon dolar yani yaklaşık 5 milyar TL değerindeki bu projede 300 konut yer alıyor. 

Türkiye'de ciddi kentsel dönüşüm projelerine imza atmayı hedefliyoruz. Mobilya yatırımlarımızı sürdürdüğümüz Senegal'de de AVM+otelden oluşan bir proje için yeni bir arsa satın aldık. Orada inşaatta da aktif olacağız. Gelirlerimizde inşaatın payını önemli oranlarda artıracağız.”