Dış ticarette mayıs verileri yanıltıcı

05 Haziran 2016
orhankaraca
Mayıs ayındaki 2 işgünü fazlası ihracat ve ithalatı şişirdi. Gümrük ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın (GTB) verilerine göre, Türkiye mayıs ayında 12,1 milyar dolarlık ihracat ve 17,2 milyar dolarlık ithalat yaptı.

DR. ORHAN KARACA
okaraca@ekonomist.com. tr

Böylece 5,1 milyar dolarlık dış ticaret açığı ortaya çıktı. Geçen yıl mayıs ayında ihracat 11 milyar dolar, ithalat 17,9 milyar dolar ve dış ticaret açığı da 6,8 milyar dolardı. Buna göre mayıs ayında ihracat yıllık bazda yüzde 10 artarken, ithalat yüzde 3,8 ve dış ticaret açığı ise yüzde 26,1 düştü.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
hb247İhracat önceki dört ayın ikisinde (ocak ve nisan) çift haneli düşüş göstermiş, ikisinde (şubat ve mart) ise yüzde 1-2 gibi düşük bir artış yaşanmıştı. İthalatta ise önceki dört ayda da düşüş vardı. Mayıs ayı verileri ilk bakışta ihracatta toparlanma olduğu, ithalatta ise düşüşün hız kestiği izlenimini veriyor.

Ancak bu yıl mayıs ayında geçen yıldan 2 gün daha fazla işgünü olduğu için bu izlenim yanıltıcı. Mayıs ayında böyle bir durumla karşılaşacağımızı üç ay önce yazmıştık (bkz. İş günü sayısının göstergelere etkisi, Ekonomist, Sayı 11, 13 Mart 2016). Türkiye'de aylık işgünü farklılıkları özellikle dış ticaret ve sanayi üretimi verilerini çok etkiliyor.

Dış ticaret verilerini işgünü sayılarına bölerek basit bir düzeltme yaparsak, mayıs ayında ihracatta sadece yüzde 0,4 artış çıkarken, ithalattaki düşüş ise yüzde 12,2’ye fırlıyor. Bu da aslında pek de önemli bir değişiklik olmadığı anlamına geliyor.

Mayıs ayındaki 2 günlük işgünü farkı muhtemelen sanayi üretiminde de yanıltıcı bir artışa yol açacak. Temmuz ayında ise tam tersi bir durum yaşanacak. Temmuz ayında geçen yıldan 3 gün daha az işgünü olması, dış ticarette ve sanayi üretiminde yanıltıcı bir düşüş yaratacak.