Deprem bölgesinde 4 tesis kuruyoruz

Yurtdışında büyümek üzere de yeni girişimler yapacaklarını ve Amerika’da antrepo kuracaklarını belirten Altın Ateş Grubu CEO’su Burak Ateş, grubun yeni dönem büyüme hedeflerini anlattı.

04 Aralık 2023

Bu yılı 1 milyar dolar ciro ile kapatmaya hazırlanan Altın Ateş Grubu, deprem bölgesinde hazır beton işine giriyor. Kahramanmaraş'ta ilk hazır beton tesisini kurduklarını aktaran Altın Ateş Grubu CEO'su Burak Ateş, "Bölgede 4 hazır beton santrali kuracağız" diyor.

26 Kasım - 09 Aralık 2023 tarihli sayıdan

Tarımsal ürünler, gıda ve gübre gibi alanlarda uluslararası ticaretle büyüme adımlarını hızlandıran Altın Ateş Grubu, hazır beton işine de giriyor. Bu yılı 1 milyar dolar ciro ile kapatmayı hedefleyen grup, deprem sonrası bölgede artan hazır beton ihtiyacını yerinde karşılamak üzere dört santral kurmayı planlıyor. 

Yurtdışında büyümek üzere de yeni girişimler yapacaklarını ve Amerika'da antrepo kuracaklarını belirten Altın Ateş Grubu CEO'su Burak Ateş, grubun yeni dönem büyüme hedeflerini anlattı.

Altın Ateş Grubu'nun son yıllarda hızlı çıkış yaptığı görülüyor.

Grubun 10 yılda geldiği noktayı kısaca anlatır mısınız?

Babam Uğur Ateş, dayımla birlikte 1989 yılında taahhüt ve konut projeleri yapmak üzere şirket kuruyorlar. Ardından sigorta ve gıda şirketi kuruluyor. 2002 yılında gübre sektörüne giriyorlar.

Fakat babam yurtdışına odaklanmak istiyor ve işlerini ayırma kararı veriyorlar. Ben de 2010 yılında mezun olunca kalabalık olduğu için aile şirketinde çalışmak istemiyordum. Gebze'de aileden bağımsız, kendi şirketimi kurmuştum. Babam 2013 yılında dayımla ortaklıktan ayrılma kararının ardından birlikte çalışmamızı istedi. Babam, ben ve ablam ortaklı olarak aile şirketine dönüştürdük. 

2014'ten itibaren grup şirketlerimize gübre, tarım ürünleri, plastik ham madde ve petrokimyasal ürünler eklenmiş oldu. Bugün Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 25'ini Amerika ve Meksika gibi ülkelere biz tedarik ediyoruz. 

O zaman 9 milyon dolar şirketin ödenmiş sermayesi vardı. Bugün 140 milyon dolar ödenmiş sermayesi var. 10 yılda 10 katın üstünde büyüdük. Capital 500 ve İSO 500 listelerinde ilk 100'de yerimizi aldık.

“10 MİLYON DOLARA MERKEZ OFİSİ İNŞA EDİYORUZ”

“Grubumuzun bütün şirketlerini tek çatıda toplayacak bir merkez ofis yatırımımız da sürüyor. Çamlıca'da altı katlı ve 3 bin metrekarelik bir plaza inşa ediyoruz. Şirketin merkez ofisini buraya taşıyacağız. 

Tahmini 100 kişilik bir ekip burada çalışabilecek. Burası 10 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek. 20 elektrikli araç aldık bu ofis merkezimizde de elektrikli şarj istasyonları da olacak. Sanırım 2024'ün ikinci yarısında buraya taşınmış olacağız.”

2023 yılı cirosal açıdan nasıl kapanacak?

Biz artık uluslararası ticaret şirketi boyutundayız ve şu anda 80 farklı ülkede ticaretimiz var. Geçen yıl 700 milyon dolar ciro elde ettik. Bu yıl ise 1 milyar dolar ciro öngörüyoruz. Bu sene global piyasalar ve Türkiye'deki talep düşüşü ve yavaşlama ile zorlu geçiyor. Deprem ve seçim, ardından ihracattaki zorlu süreç piyasaları yavaşlatırken, biz yurtdışına odaklanmaya karar verdik. Gelirlerimizin üçte ikisi yurtdışından zaten. 

Avrupa'da temsilcisi olduğumuz bazı markalar var. Mesela Fransa'da bazı kimya tesislerinin mallarını pazarlıyoruz. Bunun dışında Dubai, Türkmenistan, Rusya ve Ukrayna'da ofislerimiz var. Türkiye'den makarnalık buğdayı İtalya'ya satıyoruz. Brezilya'dan belli ürünleri başka pazarlara taşıyoruz. 

Sözünü ettiğim gibi şu anda Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Uzak Doğu ülkeleriyle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde global pazarda kendi sektörlerimizde pazar payımızı daha da artırarak global bir marka olmayı planlıyoruz.

Yeni bir pazara girecek misiniz?

Şimdilerde Amerika'da bir ofis açmayı düşünüyoruz. Ticaretini yaptığımız tarım ürünleri için orada da depolarımızı kurarak, kendi ofisimiz üzerinden satış yapmak üzere çalışıyoruz. Tabii piyasalar çok yavaş. Seçim, talep düşüşü, enflasyon çok etkiledi. Fakat satışlarımız son aylarda hızlandı diyebilirim. Amerika'daki depomuzla daha da hızlanacağız. Houston'da açacağız büyük ihtimalle ofisimizi ve 2024'te süreç tamamlanmış olur.

Uluslararası ticarette bu zorlu süreçte siz nasıl ilerliyorsunuz? Yurtdışında büyüme stratejiniz nedir?

Türkiye ekonomisinde çok kısa vadede bir toparlanma zor görünüyor. Açıkçası iki yıl kadar toparlanma beklemiyorum. Bu nedenle de yurtdışı yatırımlara ağırlık vermek istiyoruz. Bugün Türkiye'de yatırımcı çok mutlu değil, çalışan da mutlu değil. Hükümetin de sıkı para politikasını sürdüreceğini düşünüyorum. Talebi kısarak enflasyonu düşürmek istiyorlar. Seçim öncesi birkaç ay belki piyasayı açarlar ama yerel seçimden sonra dört yıl boyunca seçim olmayacak ve sıkılaşma sürecek.

Biz de şirket olarak risk sevmiyoruz. Kur riski almayız, tedarik riski almayız. Ticaretini yaptığımız ürün ve malları dolarla alıp dolarla satıyoruz. Dediğim gibi satışlarda cironun üçte biri Türkiye'den geliyor. Fakat burada da yarısı zaten döviz satılıyor. Riski küçülterek ilerliyoruz. Yurtdışında büyüme stratejimizde sözünü ettiğim Amerika'nın yanı sıra Afrika ve Orta Asya pazarları öne çıkıyor. 

Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan'dayız. Afrika'da da ortaklık planlıyoruz. Bunun için görüşmelerimiz sürüyor. Gübre ve tarım ürünlerinde paketleme ve satışı konusunda tesis yatırımı için ortaklık girişimlerimiz sürüyor. Nijerya'da lokal bir şirketle ortaklık planlıyoruz.

Grubun 2024 yatırım gündeminden de söz eder misiniz?

İskenderun'da mülkleri bize ait altı tane tesisimiz var. Gübre paketleme tesisi ve antrepolarımız toplam 100 bin metrekare ve 750 bin ton kapasiteli. Ambarlı, Gebze, İzmir, Mersin'de ise kiralık antrepolarımız var. Mülkleri bize ait tesislerimizde GES yatırımını devreye aldık. Bu işe 6 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. 

10 milyon dolar hazır beton tesisi yatırımımız sürüyor. 15 milyon dolarda antrepo yatırımı yaptık. Bu yıl toplam 30 milyon dolarlık yatırım yapmış olduk. Fakat gelecek yıl özellikle hazır beton tarafında önemli yatırımlarımız olacak.

Hazır beton sektöründe nasıl bir yatırım programı var?

Deprem sonrası bölgemizde ciddi bir hazır beton talebi oluştu. Kahramanmaraş'ta Türkoğlu bölgesinde arsa satın aldık. Bizde bir süre önce Kahramanmaraş'ta beton santrali yatırımını devreye aldık. 

Santral kurulumu hala devam ediyor, yıl sonuna kadar bu tesis tamamlanmış olacak ve ilk betonu dökeceğiz. Yaklaşık 300 milyon TL yatırımla hayata geçen bu yatırımımıza üç tane daha hazır beton tesisi ekleyerek devam edeceğiz. 

2024 yılında Hatay ve Gaziantep'te de hazır beton tesisi yatırımımız başlayacak. Aslen Gaziantepliyiz. Ama babam Hatay İskenderun'a yerleşmiş. Şirketini de burada kurmuş. 

En büyük demir-çelik tesisleri, kömür ticareti, gübre ticareti orada oluyor. İskenderun en çok limana ev sahipliği yapan ve ticaretin döndüğü en büyük illerden biri. Deprem bölgelerinde oluşan beton ihtiyacı nedeniyle de bu işe girmiş olduk.

Toplamda bu işe ne kadar yatırım yapmayı planlıyorsunuz?

300 milyon TL yatırım yaptık. Bölgede ciddi beton ve çimento talebi var. Toplamda dört tesis için 1 milyar 200 milyon TL yatırım planlıyoruz. Ocak ayında da ikinciyi açacağız. 

Sonra Antep ve Hatay'da yine tesis kuracağız. Limanın etrafında yine bir antrepoyu satın almak istiyoruz. Hassa tüneli yapılıyor ve bölge için bu lojistik imkanların artması açısından çok önemli. O nedenle buraya yatırımlar daha da hızlanacaktır.