CloudTalk iki ülkeye daha açılıyor

23 Mart 2020
Türkiye'yi bulut bilişimin merkezi yapmayı hedefleyen CloudTalk organizasyonu çıkış noktası olan İstanbul'un ardından bu yıl Fas ve Lübnan'a da taşınacak.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

Pazar büyüklüğü 45 milyar TL’ye dayanan bilgi teknolojileri sektörünün en hızlı büyüyen ayaklarından biri olan bulut bilişimde dünya devleri İstanbul’a geliyor.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek CloudTalk etkinliği globalden güçlü şirketlerin katılımıyla 21 Nisan’da İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

15 ülkeden 400’ü global olmak üzere 2 binin üzerinde katılımcı beklenen organizasyonda Microsoft, Google Cloud, Amazon Web Services, IBM, Veeam, DE-CIX gibi dünyanın önde gelen cloud servis sağlayıcıların yanı sıra BulutBroker, Bulutistan, Logosoft gibi firmalar yer alacak.

İstanbul’un ardından ekim ayında Fas, kasımda ise Lübnan’a bu etkinliği taşıyacaklarını anlatan CloudTalk Global Kurucusu Burkay Yapağcıoğlu, ana hedeflerinin İstanbul’u bulut bilişimde merkez yapmak olduğunu söylüyor.

HEDEF GLOBAL OLMAK

CloudTalk Global-2020, sadece Türkiye için değil; Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Belarus, Bosna Hersek, Arnavutluk gibi pek çok bölge ülkesi için de büyük bir fırsat.

CloudTalk’ın bölgede bulut odaklı ilk ve tek etkinlik olduğunu ve Avrasya’nın en büyük cloud teknolojileri organizasyonu olduğunu belirten Yapağcıoğlu, Fas ve Lübnan'ın ardından önümüzdeki yıl farklı ülkelerde de bu organizasyonu gerçekleştirmek istediklerini söylüyor.

İstanbul'da yapılacak konferansa katılacak ABD ve Batı Avrupa merkezli teknoloji şirketlerine Türkiye’nin bulut bilişimde bölgenin ihtiyaçlarını anlayan, maliyet avantajı ve AR-GE kabiliyetiyle global rakipleri arasındaki farkları hızla kapattığına dikkat çekmek istediklerini aktaran Yapağcıoğlu,

SEKTÖR 50 MİLYAR TL’YE KOŞUYOR
Türkiye’deki şirketlerin yüzde 34’ü bulut bilişim servislerini kullanıyor. Türkiye’de bilişim sektörü her geçen yıl ciddi bir büyüme kaydediyor. 2014 yılında 22,1 Milyar TL olan bilgi teknolojileri sektörünün pazar büyüklüğü, bugün 45 milyar TL’yi aştı.

Son 5 yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösteren sektörde donanım harcamaları 17,1 milyar TL, yazılım harcamaları ise 18,3 milyar TL ve hizmet harcamaları 9,4 Milyar TL olarak öne çıkıyor. Teknokent sayısı bugün 81'e, çalışan sayısı ise 51 bin 574'e yükseldi. Bilgi teknolojileri ihracatı ise 1 milyar dolar seviyesinde.

İSTANBUL MERKEZ OLABİLİR
Burkay Yapağcıoğlu, konferansa üst düzey IT yöneticileri, IT danışmanları, network yöneticileri, sistem yöneticileri, veri merkezi uzmanları, bulut mimarları, güvenlik yöneticileri, geliştiriciler ve ürün yöneticilerinin katılacağını aktarıyor.

Konferansta bulut teknolojilerinin tüm sektörlere etkisi ve özellikle uluslararası projelerde bulutun sağladığı verinin öneminin ele alınacağını kaydeden Yapağcıoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Singapur bugün nasıl bir finans merkezi olduysa, Dubai bugün IT etkinlerinin merkezi konumuna nasıl geldiyse, İstanbul’u da bulut bilişimin merkezi yapabilir miyiz? diye düşündük.

Düzenlediğimiz organizasyonun gelirlerinde global katılımcıların payı yüzde 70 civarında. Bu da gösteriyor ki globalleşme potansiyeli yüksek bir organizasyon.”