TALİP YILMAZ
tyilmaz@ekonomist.com.tr
Türkiye'de 50'nci yılını kutlayan Olmuksan IP, altı fabrikada, kutu üretiminde 300 bin ton, oluklu mukavva levha üretiminde 330 bin ton kapasitesiyle, binin üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Şirket, ağırlıklı olarak otomotiv yedek parça, makine parçaları ve kimya gibi ağır iş ambalajları kullanan sektörler ile yaş meyve-sebze, beyaz et, et ürünleri ve gıda sektörlerine çalışıyor.
Türkiye pazarındaki büyümesini sürdürmek isteyen Olmuksan IP, önce 32,6 milyon TL olan sermayesini 49,5 milyon TL artırarak 82,1 milyon TL'ye çıkardı. Finansal borçlarını azaltan ve öz sermayesini güçlendiren şirket, bu yıl içinde özellikle gıda, sanayi segmentlerine ve ihracat kanallarına hizmet vermek üzere bazı yatırımlar planlanıyor. Bu yıl yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım gündeme gelecek ve Olmuksan IP, kapasite ve ciro olarak büyümesini sürdürecek.
BÜYÜME DEVAM EDİYOR
Türkiye'de oluklu mukavva tüketimi yaklaşık olarak 25 kg/kişi iken bu rakam Avrupa'da 45 kg/ kişi. Bu veriler Türkiye'de oluklu mukavva tüketim potansiyelini ortaya koyması açısından önemli. Sektörde ciddi bir büyüme trendi de var. Bu trend yeni müşteri ve tüketici ihtiyaçlarından ve ihracattaki artıştan ortaya çıkıyor. Sektör son 10 yılda yaklaşık yüzde 110 civarında büyürken aynı dönemde ekonomi yüzde 50 civarında büyüdü.
Olmuksan IP Genel Müdürü Ergun Hepvar, kendilerinin de 10 yılda sektöre benzer şekilde Türkiye büyümesinin üzerinde bir büyüme yakaladığını söylüyor. Hepvar "Kapasitemizin yüzde 90'ını kullanarak kapasite limitlerimize dayandık. Yeni yatırımla birlikte kapasite 360 bin tona çıkarken, ürün segmenti de güçlendirilecek.
Bu yatırımların da etkisiyle şirketin büyüme trendi de devam edecek" diyor. Ergun Hepvar'ın verdiği bilgiye göre, 2016 yılında 600 milyon TL olan ciro geçen yıl 848,2 milyon TL'ye çıktı. Hepvar, bu yıl için hedeflerinin 1 milyar TL'nin üzerinde ciroya ulaşmak olduğunu ifade ediyor.
KUR ARTIŞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Sektör rekabetin de etkisiyle düşük kâr marjlarıyla çalışıyor. Bunun yanında son dönemde döviz kurlarında yaşanan hareketlilik de sektörü zorluyor. Çünkü oluklu mukavva üretiminin ana girdisi olan kâğıdın bir bölümü yurtdışından temin ediliyor.
Ergun Hepvar, "Bu dalgalanmanın satış fiyatlarına yansıması, kâğıdın temin edildiği ülkeye ve şartlara bağlı olarak değişiyor. Siparişi verilen bir kâğıdın Türkiye'ye gelişi ve üretimde kullanılarak satışa dönüştürülmesi ortalama üç ayı buluyor. Dolayısıyla kurdaki dalgalanmanın da müşteriye yansıtılması, bu süreçten etkileniyor" diyor.
AR-GE MERKEZİ KURDU
50'nci yılını kutlayan Olmuksan IP, bu yıl ayrı bir dönüm noktası olarak AR-GE merkezini de hayata geçirdi. Ergun Hepvar, "Bu girişim inovatif yanımızı göstermemiz ve imajımızı tazelememiz anlamında da ciddi destek yaratacak bir girişim olacak" diyor.
AR-GE konusunda Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile çalışmalar yürütülüyor. Hepvar, mukavvada sürdürülebilirlik, mukavemetinin artırılması yönünde çalışmaların sürdüğünü söylüyor.