Çinli ortakla birlikte global şirket olacak

14 Kasım 2017
Telekom sektöründe 50 yılı dolduran Netaş’ta Çinli ZTE’ye 101,3 milyon dolara satılmasıyla birlikte yeni dönemin yol haritası çiziliyor. ZTE, Türkiye’yi bulunduğu coğrafyada ‘hub’ yani merkez olarak konumlamayı planlıyor. Netaş da global bir şirket olmak istiyor.

GÖZDE YENİOVA
gyeniova@ekonomist.com.tr

Şu an yüzde 20 olan ihracat oranını ZTE ile artırmayı planlayan Netaş, beş yılda cirosunu 1 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor. Yakın zamanda Netaş’ın, One Equity Partners’ın yönettiği portföy şirketi OEP Turkey Tech B.V.’ye ait yüzde 48,04 hissesi 101,3 milyon dolar karşılığında ZTE’ye satılmıştı.

Geçen yıl duyurulan ve bu yılın ağustos ayında gerçekleşen satın alma sonrası, Netaş’ta Çinli telekom donanımları ve sistemleri sağlayıcısı ZTE’nin dönemi başladı. Netaş, 16 milyar doların üzerinde satışa sahip ZTE’nin küresel gücünü şirkete kazandırmak için çalışmalarına devam ediyor.

ORTAKLA YENİ DÖNEM
2017 yılını olumlu geçiren Netaş, yılın dokuz aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 5 artışla 688 milyon TL satış geliri sağladı. Uluslararası segmentteki satış gelirlerini ise yüzde 238’lik artışla 163 milyon TL’ye yükseltti. Netaş’ın büyümesinde kurumsal segmentten elde edilen gelirlerin de önemli etkisi oldu. 34 milyon TL Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) elde eden şirket, işletme faaliyetlerinden 54 milyon TL nakit yarattı.

Büyümesini Çinli ortakla sürdürmeyi planlayan Netaş, bunun için özellikle yurtdışı atılımlarını hızlandırarak cirosunu artırmayı planlıyor. Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, bu satın alma işleminin son yıllarda Türkiye’ye teknoloji geliştirme amaçlı yapılmış en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşıdığını söylüyor. Altay, “Şu an yüzde 20 olan ihracatımızı Çinli ortağımızla yapacağımız işbirlikleriyle daha da artıracağız. Beş yılda 1 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyoruz” diyor. Netaş, son üç yılda 530 milyon TL ihracat yaptı.

TÜRKİYE ‘HUB’ OLACAK
C. Müjdat Altay’ın ifade ettiğine göre, ZTE, bu coğrafyada Türkiye’yi ‘hub’ yani merkez olarak konumlamayı planlıyor. Netaş da yurtdışındaki faaliyetlerini artırarak global bir şirket olmak istiyor. Bu ortaklığın da bunu sağlamasını umuyor.

Altay, buradaki yol haritasını ise şöyle ifade ediyor: “Çin Batı’ya açılmak ve Türkiye de teknoloji ihraç etmek istiyorsa, bu ortaklığın temelinde de bu olacak. Bizim amacımız Türkiye’nin hub olması ve buradan bütün EMEA bölgesine ve Çin’in ihtiyaçlarına cevap vermek. Burada AR-GE’mizi büyüterek, mükemmeliyet merkezleri yaratıp güçlü altyapıyı yerleştirerek Türkiye’ye teknolojiyi kazandırmak istiyoruz.”

YENİ DÖNEMİN GÜNDEMİ
Rakamsal performansın yansımalarını bu dönemde henüz görmeyen Netaş, olumlu etkileri önümüzdeki yıl almayı bekliyor. Yeni dönemde öne çıkacak konular, ZTE’nin GSM-R mükemmeliyet merkezi, 4,5/5G başta olmak üzere mobil genişbant teknolojilerinde ürün ve AR-GE işbirliği, EMEA bölgesi ZTE ürünleri için onarım ve bakım hizmetleri olacak. Ayrıca ZTE’nin Afrika’daki satışlarının Netaş üzerinden yapılması ve Netaş Akademi üzerinden ZTE’nin EMEA bölgesi müşteri ve çalışan ürün eğitimlerinin gerçekleştirilmesi de planlar arasında yer alıyor.

“CİRONUN YÜZDE 10’U AR-GE’YE GİDİYOR”
AR-GE'nin her zaman para kazandıkları ve sıkıştıkları anda kendilerini kurtaran bir alan olduğunu belirten C. Müjdat Altay, bu alandaki gelişmeleri şöyle anlatıyor: "Netaş, AR-GE'ye yılda 30 milyon dolar ayırıyor. Bu da cironun yüzde 9-10'una denk geliyor. 800'den fazla AR-GE mühendisimizle son 10 yılda 500 milyon dolarlık yazılım ihracatı sağladık. 20'den fazla yeni ürün ve çözüm sunuyoruz. Son üç yıldaki patent sayımız 220 oldu."