Çeşme-Alaçatı bölgesi lüks proje üssü oldu

18 Temmuz 2018
İzmirlilerin gözde tatil merkezi olan Çeşme ve Alaçatı, İstanbulluların bölgeyi keşfetmesiyle Türkiye'nin turizm cenneti haline geldi. Son yıllarda lüks taş evlere ev sahipliği yapan bölgede halen üretim ve satış aşamasında 22 proje bulunuyor.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr

Alaçatı, son 6-7 yıldan bu yana Çeşme'nin en popüler ve en pahalı bölgelerinden biri haline gelmiş durumda. Butik oteller cenneti olan bölge, tatil sezonunun kısa olmasına rağmen son yılların en gözde tatil destinasyonu oldu. Bölge, sadece otelleriyle değil karakteristik taş evleriyle de sanatçılardan mankenlere ve işadamlarına kadar ünlü isimlerin yazlık bölgesi haline geldi.

Havası ve sörf yapmaya uygun deniziyle tercih edilen bölge, İzmir'e yakınlığı ile de öne çıkıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu ile birkaç yıl içinde ulaşımının daha da kolaylaşacak olması da bölgenin değerini artıran bir diğer unsur olarak gösteriliyor.

Çeşme-Alaçatı hattında Folkart'tan Suv Yapı'ya, Veryeriler'den Cantürk İnşaat'a kadar villa üreticilerinin üretim ve satış aşamasında toplam 22 villa projesi bulunuyor.

Endeksa.com verilerine göre, Alaçatı'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 200 TL olurken, konut fiyatları ise 780 bin ile 2 milyon TL arasında değişiyor. Bölgede konut yatırımının geri dönüş süresi 48 yıla kadar yükselmiş durumda. Metrekare fiyatları ile İstanbul'un lüks semtlerini aratmayan bölgede geri dönüş süresinin uzunluğu, villa piyasasında fiyatların ne kadar şişkin olduğunun da kanıtı niteliğinde.



HER TİP KONUT VAR
Alaçatı'da 1+1'den 6+1'e kadar farklı konut tipleri yer alıyor. Alaçatı'da ikamet eden kişilerin dağılımına bakıldığında, ilk sırayı İzmir, ikinci sırayı Manisa, üçüncü sırayı Çorum ve dördüncü sırayı İstanbul alıyor. Ancak son dönemde İstanbulluların bölgeye daha fazla ilgi gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Çeşme ve Alaçatı'nın uzun süredir popülerliğini sürdürdüğüne işaret eden Endeksa Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan, Çeşme'deki konutlarda son bir yıllık süreçte yüzde 28'lik değer artışı olduğunu söylüyor.

Yine Daylan'ın verdiği bilgiye göre, son iki yıllık değer artışı yüzde 48, son dört yıllık fiyat artışı ise yüzde 132 seviyesinde. Aylin Daylan, Endeksa'nın akıllı değer tahmini modeline göre Alaçatı'da önümüzdeki altı ayda yüzde 2'ler seviyesinde bir değer düşüşü görülebileceğini belirtiyor. Daylan, "Bunun sebebinin geçmişteki fazla değerlenme olduğunu söyleyebiliriz. Uzun vadede ise Alaçatı'da değer artışının devam edeceğini öngörüyoruz" diyor.

İZMİR'İN SAYFİYESİ
Hala İzmir'in sayfiyesi olan Çeşme-Alaçatı bölgesi, büyükşehirlerde yaşayan insanların yeni yerler keşfetme isteği doğrultusunda, doğal güzellikleri, İzmir'e olan yakınlığı ve ulaşımının kolaylığıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Son yıllarda Çeşme-Ala-çatı bölgesinde proje yarışının hızlanmasında ise coğrafik, ekonomik, sosyolojik birçok neden etkili oluyor. Bunlardan en önemlisi ise sit alanlarının çokluğuyla bakirliğini ve doğal dokusunu korumayı başarabilmiş olması. Kendine özgü taş evleriyle dünya standartlarında bir güzelliğe sahip olan bölgenin bu dokusunu koruyabilmesi için sivil toplum örgütleri etkin çalışmalar yürütüyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Bilge Beller Özçam, büyük şehir hayatından bunalan üst gelir grubunun doğal güzellikleri, bakirliği, ulaşım rahatlığının cazibesi nedeniyle Çeşme-Alaçatı bölgesine ilgi gösterdiğini söylüyor. Bunun da gayrimen-kullerin değerlerinin çok üzerinde fiyatlarla el değiştirmelerine neden olduğunun altını çiziyor.

Bilge Beller Özçam, bölgede 2010'dan itibaren gayrimenkul fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığını söylüyor. Artık yüksek artış oranları görülmese de arsa arzının kısıtlı olması nedeniyle bölgenin yatırımcısına kazandırmaya devam edeceğinin düşünüldüğünü de belirtiyor.

MAHALLE KONSEPTİ OLUŞTURDU
Çeşme-Alaçatı bölgesini benzer bölgelerden ayıran en önemli faktör taş evleri ile karakteristik bir havasının bulunması. Bölgeye uygun taş evler hem iklimle uyum sağlıyor hem de estetik görüntüleriyle görenleri büyülüyor.

Alaçatı ve Çeşme'de son 16 yılda 400'ün üzerinde taş ev projesi yapan Veryeriler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alpan Veryeri, bu bölgede birbirinden özel konseptli yedi mahalle oluşturduklarını ve yeni projeler üretmeye devam ettiklerini söylüyor.

Alaçatı'nın taş evleriyle öne çıkan bir bölge olmasına katkı sağlayan şirket, Alaçatı ve Çeşme'de yeni projeler geliştirmek üzere çeşitli bölgelerde arsalar satın almış durumda. Alpan Veryeri, son olarak Alaçatı Değirmen Taş Evler projesini geliştirdiklerini, Alaçatı Köyiçi'nde de münferit taş ev projeleri yaptıklarını vurguluyor.