SİBEL ATİK
satik@ekonomist. com. tr
Buradaki eski tesisi yeniden faaliyete geçirecek olan grup, 1 milyar TL’yi aşacak yatırımı iki yıl içinde tamamlayıp devreye almayı planlıyor. Ana faaliyet alanı inşaat sektörü olan Cengiz Holding, madencilik, enerji ve turizm sektörlerinin ardından gübre işine de giriyor.
Mardin’in Mazıdağı mevkiinde yer alan fosfat madenlerinin olduğu bölgede entegre gübre fabrikası kurmak üzere çalışmalar başlatan grup, bunun için mühendislik hizmeti almaya da başladı. 1 milyar TL’yi aşacak bu yatırım için teşvik belgesi de alan grup, iki yıl sonra fabrikada üretime geçmeyi planlıyor.
ÖİB’DEN ALINMIŞTI
Cengiz Holding, 2004 yılında Eti Bakır’ı, 2005’te ise Eti Alüminyum’u özelleştirme ihalesiyle satın almıştı. Holding, Eti Bakır’a ait Mazıdağı’nda yer alan bu eski fabrika üzerinde çalışmaları hızlandırdı.
Fosfatlı gübre ihtiyacının bir kısmını karşılamak ve ithalata bağımlılığı azaltmak amacıyla 1974 yılında kurulan tesis bir süre üretim yaptıktan sonra kapanmıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilen ve ihaleye çıkarılan tesisi 2011 yılı temmuz ayında Cengiz Holding almıştı.
Burada tekrar üretim kararı alan Cengiz Holding bu işe de iddialı giriyor. Tesisin yıllık fosfat kayası üretim kapasitesi 550 bin tonken, grubun gübre üretim hedefi ise yıllık 2,3 milyon ton düzeyinde. Tesisler Diyarbakır’a 90 km, Mardin’e 65 km ve İskenderun Limanı’na 520 km mesafede olacak.
BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz, bu yatırımın Türkiye için birçok anlamda ilkleri barındıracağını söylüyor. Cengiz, bu yatırımla 5-6 çeşit kimyasal gübre üretilebileceğine ve tarım ülkesi olan Türkiye için fosfatlı gübreyi üretiyor olmanın önemine işaret ediyor.
Ekrem Cengiz, ithalatı yapılan belli ürünlerin bu fabrikanın devreye girmesiyle milli kaynaklarla karşılanacağını da dile getiriyor.
Mazıdağı Fosfat Tesisleri, gübre ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayarak ithalatı azaltması bir yana bölgenin istihdamına da önemli bir katkı sağlayacak. Şirketin bu yatırımının en az bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
BEDAŞ, Çağlayan'a taşınıyor
Cengiz Holding yatırımlarını sürdürdüğü bir diğer önemli alan olan enerji sektöründe de yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Özelleştirme ihalesinin ardından Mayıs 2013'te Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu olarak Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'yi (BEDAŞ) alan grup, burada ilk iş olarak sayaçları elden geçirmişti. Birçok noktaya mevcut sayaçlar yerine akıllı sayaçlar yerleştiren grup, yenileme çalışmalarına genel müdürlüğü taşıyarak devam ediyor.
Cengiz Holding, İstanbul Avrupa Yakası'nın elektrik dağıtımını yapan 4 milyon 600 bin aboneli BEDAŞ'ı uzun yıllardır hizmet verdiği Taksim'deki genel müdürlük binasından Çağlayan Adliyesi'nin karşısında inşaatı süren binaya taşıyor. Şirket, dört bölge müdürlüğü ve 12 işletme müdürlüğünde 4 bin 500 çalışanla hizmet veriyor. Genel merkezdeki yaklaşık 500 çalışan yeni binada hizmet vermeye hazırlanıyor.
Otopark alanıyla birlikte 27 bin metrekarelik bir büyüklüğe sahip olan yeni bina altı katlı iki bloktan oluşuyor. Bir blokta perakende, diğer blokta ise dağıtımın yer alacağı ifade ediliyor. Önümüzdeki ay taşınması beklenen BEDAŞ'ın Taksim'deki sekiz katlı binasının nasıl değerlendirileceği konusunda ise henüz teknik çalışmalar sürüyor.