CEREN ORAL-WORMS/ALMANYA
coral@ekonomist.com.tr
KOBIL, 2018’de milyar dolarlık şirket konumuna ulaşmayı hedefliyor.Üniversite eğitimi için Almanya’ya giden İsmet Koyun’un 1986’da kurduğu KOBIL Systems GmbH, akıllı kart, tek seferlik şifre ve kriptografinin yanı sıra mobil güvenlik teknolojili ürün ve çözümleriyle kurumların güvenlik altyapılarını kurarak dijital kimlik ve verilerini koruyor.
Şirket, Almanya, Türkiye, Avusturya, Fransa ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu 18 ülkede, binden fazla kurumsal müşteriyle yılda 3 milyar finansal işlem gerçekleştiriyor. Deutsche Bank, Commerzbank, Alman Federal Meclisi, UPS gibi birçok kuruma hizmet veren KOBIL’in SAP ile teknoloji ortaklığı var. Her yıl en az yüzde 50 büyüyen şirket, 2017 itibarıyla 50 milyon Euro ciroya ulaştı.
ÜÇ KITADA BÜYÜYECEK
Biz de yeni dönem hedeflerini ve iş planlarını öğrenmek için KOBIL’in kurucusu ve CEO’su İsmet Koyun ile şirketin merkezinin bulunduğuAlmanya/Worms’ta bir araya geldik. Yılda 50 milyon insana temas ettiklerini söyleyen İsmet Koyun, Avrupa’nın yanı sıra Silikon Vadisi’ndeki ofisle ABD’de de iddialı olduklarını ve bu ülkede
büyümeye öncelik verdiklerini söylüyor.
Şirket, Asya Kıtası’nda da genişleme planıyla çalışmalarını sürdürüyor. 2018’de milyar dolarlık şirket olmayı hedeflediklerini dile getiren Koyun’a göre bunun yolu AR-GE’ye yatırım yaparak geleceğin teknolojilerinde oyuncu olmaktan geçiyor. Koyun, “AR-GE’ye yılda 5-6 milyon Euro yatırım bütçesi ayırıyoruz. Yaklaşık 150 kişilik ekibimizin yarısının mühendislerden oluşması da bu vizyonun bir parçası” diyor.
KOD ADI ‘ECOSYSTEM’
KOBIL, lansmanını bu yılın sonunda yapmayı planladığı yeni bir platform üzerinde çalışıyor. İsmet Koyun, “Dünyada ilk olacak” dediği bu platform hakkında şu bilgileri veriyor: “Beş yılda 20 milyon Euro yatırımla kurduğumuz, kod adı ‘ecosystem’ olan platformla her kurum müşterilerinin verilerini hafızasına alacak, istek ve davranış şekillerinden yola çıkarak müşteriye özel ‘öneriler ağı’ oluşturacak.
Böylece kendisi ve müşterisi için ekosistem yaratacak. Kurumlar Google’ın yöntemiyle hareket ederek müşterilerinin verileriyle para kazanacak. Bu platformla ‘her şirket Google olacak’ iddiasındayız. İsviçre Migros ile pilot proje başlattık.
Bu platformu ABD’ye de götüreceğiz.” KOBIL, akıllı ID ve yapay zekayla oluşturduğu ve prototipini tamamladığı başka bir uygulamanın da AR-GE çalışmalarını sürdürüyor.
Bu uygulamada kişi kullanıcı adı ve şifreyle sisteme girdiğinde uygulama kişinin fotoğrafını çekecek, sesini ve hareketlerini kaydedecek. Kullanıcı adı ve şifre ele geçirilse bile yüz, ses ve hareketler kaydedildiğinden yabancılar sisteme giremeyecek.