2018 yılını 9 milyar TL ciro ile kapatan ASELSAN, 2019 sonunda TL bazında yüzde 40-50 arasında ciro artışı bekliyor. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, "Yıl sonu itibarıyla ihracat tutarımızın 300 milyon dolar olmasını hedefliyoruz" diyor.
ÖZLEM BAY
obay@ekonomist.com.tr
ASELSAN, Türkiye'de savunma sektörünün en eski ve en köklü kurumlarından biri. Şirket, 44 yıl önce askeri telsiz üretimiyle başladığı yolculuğunda bugün radardan elektrooptik sistemlere, komuta kontrol ve ateş destek sistemlerinden bütün cihazların bir arada uyum içinde çalıştığı entegre sistemlere kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Ordumuzun hem taktik anlamda hem de muharebe alanında tüm ihtiyaçlarının olabildiğince yerli ve milli sistemlerimizle karşılanması için elimizden geleni yapıyoruz" diyor.
Görgün, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Bu yılın ilk yarısında 1,8 milyar dolarlık yeni sipariş aldınız ve uzun vadeli sipariş miktarınız 10,2 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 2015'te 4,3 milyar dolardı. Bu büyüme nereden kaynaklandı?
Son yıllarda ülkemizde yaşanan gelişmeler, sistemlerimize olan ihtiyaçta hem sayı olarak artışa neden oldu hem de savunma ve savunma dışı alanlarda yürüttüğümüz AR-GE faaliyetlerinin sonucu olarak ürün çeşitliliğimiz arttı.
Bu da bakiye siparişlerimizin daha da hızlı artmasına neden oldu. Siparişlerimize ilişkin geleceğe dönük herhangi bir öngörü paylaşmıyoruz. Ancak, Cumhurbaşkanımızın sıkça ifade ettiği üzere, Türkiye'nin nihai hedefi, savunmada kendi kendine yeten bir ülke olmak. Buradan hareketle bakiye siparişlerimizin daha da artma olasılığı hep var.
2019 sonunda cirosal büyüme hedefiniz nedir? Ne kadarlık ihracat hedefliyorsunuz?
2018 yılında ciromuz 9 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. 2019 sonunda ise ciromuzun TL bazında yüzde 40-50 arasında büyümesini bekliyoruz. İhracat konusunda 2019 yılı boyunca çok önemli girişimlerimiz oldu.
Uluslararası pazarlama ve iş geliştirme faaliyetlerimizi ayrı bir genel müdür yardımcılığı altında yürütmeye başladık. Yıl sonu itibarıyla ihracat tutarımızın 300 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
2019'da hangi yatırımları hayata geçirdiniz? Bu yılı ne kadar yatırımla kapatmayı planlıyorsunuz?
2018 yılında 342 milyon TL'si yenileme ve idame amaçlı maddi duran varlık yatırımı, 396 milyon TLsi maddi olmayan duran varlık yatırımı olmak üzere toplam 738 milyon TL'lik yatırım yaptık.
Elbette stratejik planımız ve teknolojik yol haritamız kapsamında yatırım planlarımızı yürütüyoruz. Ancak 2019 yılındaki toplam yatırım tutarını ve 2020 yılı bütçesine ilişkin öngörülerimizi yıl sonunda yayınlanacak faaliyet raporumuzda paylaşacağız.
AR-GE bütçenizde nasıl bir değişim var? Cironuzun ne kadarını AR-GE'ye ayırıyorsunuz?
ASELSAN, Türkiye'de en fazla AR-GE harcaması yapan şirket. Savunma sanayiinde en fazla sayıda AR-GE personelini istihdam eden şirketiz. Altı AR-GE merkezinde 3 bini aşkın çalışanımız var. Milli ve özgün teknolojiyi özümsemek hedefiyle durmadan çalışan ekiplerimiz, ordumuzun ve kamu kurumlarımızın ihtiyacı olan cihaz ve sistemleri geliştiriyor.
Bu hedeflerimizin gerçekleşmesi için 2018 yılında öz kaynaklarımızdan 289 milyon TL'lik ve devletimizin destekleriyle yaklaşık 1,9 milyar TL'lik AR-GE harcaması yapıldı.
Savunma sanayi alanında odaklandığınız konular ve gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?
Savunmada ana faaliyet alanlarımız Haberleşme Bilgi Teknolojileri, Mikro-elektronik Güdüm ve Elektro-optik, Radar ve Elektronik Harp, Savunma Sistem Teknolojileri. Savunma alanında son dönemde özellikle hava savunma sistemlerine ilişkin çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. Aynı zamanda dünyada giderek önem kazanmaya başlayan insansız sistemler konusunda da araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz öne çıkıyor.
Savunma dışı alanda, ulaşım, güvenlik, enerji ve otomasyon sektör başkanlığımızda çeşitli konularda savunmada geliştirdiğimiz bilgi birikimini de kullanarak çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Raylı sistemler, yerli baz istasyonu ve 5G teknolojileri ile sağlık alanında çok önem arz eden hasta başı monitörleri ve görüntüleme cihazları gibi tıbbi cihazlar konularında mühendislerimiz faaliyetlerini sürdürüyor.
İhracat performansınızı değerlendirir misiniz?
Uluslararası piyasada yoğun olarak satış yaptığımız alanların başında Ortadoğu, Hazar Bölgesi ve Asya ülkeleri geliyor.
Mevcut durumda dahil olduğumuz pazarlarda gücümüzü ve varlığımızı artırmak için yürüttüğümüz çalışmaların yanı sıra örneğin Afrika ve Güney Amerika kıtasında da iş geliştirme ve satış faaliyetlerimiz yoğun olarak devam ediyor.
“FAALİYET ALANIMIZI GENİŞLETİYORUZ”
“Özellikle yurtiçinde kurduğumuz yeni iştiraklerimiz ve yaptığımız işbirlikleriyle sektörde faaliyet alanımızı genişletiyoruz. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, akıllı otonom sistem yazılımları, derin öğrenme gibi teknoloji alanlarında çalışan BİTES AŞ’nin yüzde 51’ini satın aldık.
ASELSAN ve Konya Savunma Sanayi AŞ firmaları tarafından Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri alanında faaliyet gösterecek olan ASELSAN Konya Silah Sistemleri AŞ kuruldu. Bu şirket, sistem üretim, test ve entegrasyon faaliyetlerinin yanı sıra değişik kalibrelerde silah ve silah sistemleri tasarım ve inovasyon merkezi olarak hizmet verecek.
Kahramankazan’daki Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan TeknoHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici AŞ’ye yüzde 30 hisseyle ortak olduk.
Mobil ve geniş bant haberleşme sistemlerinin AR-GE ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla SSTEK Savunma Sanayii Teknolojileri tarafından kurulan ULAK Haberleşme AŞ’nin de yüzde 51 hissesini satın aldık.”
“HALKA ARZDAN 3 MİLYAR TL GELİR ELDE ETTİK”
“2018 yılı kur krizleri, seçimler, uluslararası siyasi gerilimlerin yaşandığı bir dönemdi. Bu zor konjonktürde ikincil halka arzımızı sadece yerli bankalarla çalışarak başarıyla gerçekleştirdik.
Burada yüzde 80’i yerli yatırımcıya satış olmak üzere yaklaşık 3 milyar TL’lik gelir elde ettik. Bu gelir, kritik teknoloji ve inovasyon yatırımları, şirket satın alımları ve ortak girişim şirketleri, öz kaynaklı AR-GE finansmanı ve işletme sermayesi alanlarında kullanılıyor.”