Bir fabrikayla yerli üretimi ikiye katlayacak

19 Şubat 2022
100 milyon TL yatırımla Eskişehir'de ısı yalıtım malzemesi üretecek olan yeni tesiste üretime başlayacaklarını aktaran ODE Yalıtım Başkanı Orhan Turan, bu tesisle Türkiye'nin üretim kapasitesini ikiye katlayacaklarını söylüyor.

SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr

06 – 19 Şubat 2022 tarihli sayıdan

Yalıtım sektörünün yüzde 100 yerli oyuncusu ODE Yalıtım, geçen yıl ilk kazmayı vurduğu Eskişehir'deki tesisini önümüzdeki ay devreye almayı planlıyor. R-Flex elas-tomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtım malzemesi üretecek tesis, 100 milyon TL'lik yatırımla devreye girecek.

Eskişehir'de 20 bin metrekare kapalı alanda kurulan bu tesisle birlikte şirket elastomerik kauçuk köpüğü kapasitesini dört kat artıracak.

Eskişehir ve Çorlu'daki üç üretim kampüsünde yapı yalıtımı ve tesisat yalıtımı olmak üzere iki ana kategoride üretim yapan şirket, bu yatırımla Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada en büyük üretici konumuna gelecek.

ELEKTRİK İHTİYACI GÜNEŞTEN


ODE Yalıtım Eskişehir'de devreye alacağı bu 20 bin metrekarelik üretim tesisinin çatısının tamamını 5 bin 300 adet güneş paneliyle kaplama kararı aldı. Buradan üretilen enerjinin tamamı ise tesisin iç tüketiminde kullanılacak. Bu tesiste elektrik ihtiyacının yüzde 60'ı güneşten karşılanacak.

Yeni üretim tesisinde 150 kişiye istihdam sağlayacaklarını söyleyen ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, bu ürün grubunda kapasiteyi 18 bin tona çıkaracaklarını kaydediyor.

Türkiye'nin toplamda 9 bin ton olan üretim kapasitesini Eskişehir'deki bu tesisle ikiye katlayacaklarını ifade eden Turan, yaptıkları bu stratejik yatırımlarla yalıtım sektöründe ihracatta Türkiye sıralamasında ilk basamağa geldiklerini de sözlerine ekliyor. 75 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Turan, gelirlerde ihracatın payının yüzde 40'a ulaştığını belirtiyor.

YÜZDE 70 BÜYÜME HEDEFİ


1988 yılından beri yalıtım sektöründe yer alan ve ısı, ses, su ve yangın yalıtımında önde gelen üreticilerden biri olan ODE Yalıtım, 500 milyon TL olan cirosunu ise bu yıl yüzde 70 artırmayı planlıyor.

Eskişehir'de mevcut tesiste polimer modifiye bitümlü membran türlerinin üretimini yaptıklarını, yeni tesisle burada R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtım ürünü üretimini de gerçekleştireceklerini belirten Orhan Turan, yeni tesisin 20 bin metrekare kapalı alanda inşa edildiğini söylüyor.

Turan, "Bu yatırım ile Türkiye elastomerik kauçuk köpüğü pazar büyüklüğünün iki katı kapasiteye ulaşarak, 1991 yılından günümüze bu ürün grubunda sürdürdüğümüz liderliğimizi daha da pekiştireceğiz" diyor.

Aynı zamanda Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumuna geleceklerini vurgulayan Turan, "2022 yılında devreye girecek bu tesisle ihracat pazarlarındaki satış hacmimizi ve ihracat gelirlerimizi daha da artıracağız. Böylelikle bazı ihracat pazarlarında pazar liderliğimizi pekiştirirken, bazılarında ise pazar lideri konumuna geleceğiz" diye konuşuyor.

“İHRACATTA KATMA DEĞER ARTIŞI SAĞLAYAMIYORUZ”


“Belirsiz ve öngörülemez bir piyasa koşullarında iş yapılmasına rağmen Türkiye iş dünyası ve girişimciler dinamik. Potansiyelimiz yüksek ama maalesef dünya ticaretinden istenilen pay alınamıyor. Dünya ticaretindeki payımız yüzde 1. Artık nitelikli üretim ve insan kaynağına ulaşmak gerekiyor.

Dünyada hurdayı en çok biz ithal ediyoruz. 2000 yılında ihracatımız 40 milyar dolar iken yüksek teknoloji ihracatımız 6 milyar dolardı.

Bugünde 200 milyarı aşan ihracata rağmen yüksek katma değerli ürün ihracatımız aynı oranda. Ölçek artışı var ama katma değer artışı yok. 1,57 iken birim fiyat, şimdi 1,07'ye düşmüş durumda. Bu sorunları yüksek katma değerli ürünlere yatırımla aşabiliriz.”