Bilfen, 100 milyon TL yatırım planlıyor

03 Mayıs 2021
Pandemide toplam 130 milyon TL'lik teknoloji yatırımı yapan ve geçen yılı 1,6 milyar TL ciro ile kapatan Bilfen Şirketler Topluluğu, eğitim ve faaliyet gösterdiği diğer alanlar için 100 milyon TL'lik yatırım planlıyor. Kurum, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni okullar da açacak.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

18 Nisan 2021 tarihli sayıdan

Pandemi döneminde pek çok sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de dijitalleşmenin önemi ortaya çıktı. Eğitim kurumlarında, fiziki yatırımların yanı sıra teknoloji yatırımlarının önemi anlaşıldı. Bu dönemde, Bilfen Şirketler Topluluğu da okullarında halihazırda bir online altyapı olmasına rağmen, mevcut yapıyı daha da geliştirmek, sürecin uzamasıyla beraber dünyada da kabul görmüş birçok yeniliği sistemine entegre etmek için yeni yatırımlara soyundu.

Öyle ki 2019 - 2020 yılında online eğitim yatırımlarına ayırdıkları bütçenin toplam 65 milyon TL'yi bulduğunu söyleyen Bilfen Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk, "2020 - 2021 eğitim- öğretim yılı için öngörümüz ise bu rakam kadar bir yatırım daha gerçekleştirmek. Dolayısıyla son iki yılda toplam 130 milyon TL'lik teknoloji yatırımı gerçekleştireceğiz" diyor.

Öte yandan fiziki yatırımlarını devam ettirme konusunda da kararlı olduklarının altını çizen Öztürk, "2020 yılını bir önceki yıla göre yüzde 5'lik düşüşle 1 milyar 600 milyon TL ciro ile kapattık. Bu yıl ise kaybımızı toparlamayı planlıyoruz.2022 yılının daha verimli geçeceğini öngörüyoruz. 2020 - 2021 eğitim-öğretim yılında hizmete, yeni açacağımız okullarımıza ve diğer grup şirketlerine toplamda öngördüğümüz yatırım tutarı ise 100 milyon TL'ye yakın olacak" diye konuşuyor.

YENİ KAMPÜSLER


Bilfen Okulları kurucusu Osman Öztürk, bu yıl eğitimde 33'üncü yılını kutluyor. Kurumun bugün; İstanbul, Ankara, Kayseri, Gaziantep, İskenderun, Antalya, İzmir ve Bursa'daki kampüslerinde toplam 33 anaokulu, 20 ilkokul, 19 ortaokul ve 18 lise bulunuyor. Yaklaşık 21 bine yakın öğrenciye 3 bin 500'ün üzerinde eğitim personeli ile hizmet verdiklerini belirten Fatih Öztürk, kontrollü büyümeden yana olduklarının altını çiziyor.

Öztürk, şöyle devam ediyor: "Bunun en büyük göstergesi de İstanbul dışındaki ilk yatırımımızı eğitimde 25'inci yılımızda yapmış olmamız. Bizi sektördeki diğer okullardan ayıran en büyük fark tüm okullarımızın kendimize ait olması. Bilfen olarak franchise vermiyoruz. Okul binalarımızın da yaklaşık yüzde 80'i kendi mülkümüz."

Çok okul açmak gibi bir hedeflerinin olmadığına vurgu yapan Öztürk, yeni açacakları okullara ilişkin ise şu bilgileri veriyor:

"2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Ankara'daki üçüncü kampüsümüzü Oran'da hizmete açıyoruz. Vadi İstanbul'da ise yeni bir anaokulumuz hizmete girecek. İkinci okul markamız Bilnet Okulları tarafında ise 2021 -2022 eğitim-öğretim döneminde İstanbul Çamlıca İlköğretim Okulumuz, İstanbul Çamlıca Anaokulumuz, İzmir Bornova Çamlık Anaokulumuz ve Ankara Mogan kampüsü öğrencileriyle buluşacak."

KAPANAN OKULLAR


Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı son verilere göre, Türkiye'de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde tüm özel ve devlet okullarında 18 milyonun üzerinde öğrenci olduğu biliniyor. Toplam öğretmen sayısı ise 1 milyonun üzerinde.

Türkiye genelinde eğitim-öğretim faaliyetleri yaklaşık 65 bin okulda sürüyor. Bunun 12 bine yakını özel okul. Öğrencilerin yaklaşık 1,5 milyonu ise özel öğretim kurumlarında eğitim-öğretimine devam ediyor. Sonuç olarak özel okulların öğrencilerinin toplam devlet okulları içindeki oranının yüzde 9'a yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Pandemi döneminde önemli sayıda özel eğitim kurumunun kapandığını belirten Fatih Öztürk, sektörle ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:

"2016 yılında 2 bin 900 özel okulun faaliyet gösterdiği sektörde 2019 yılında özel okul sayısı yaklaşık 12 bin 500' e çıkmıştı. Geçen yıl ise 970 özel okul kapandı. Pandemi döneminin uzamasıyla beraber kapanacak okul sayısının da artacağını düşünüyorum.  Ancak ayağı yere basan eğitim kurumlarının okul açmaya devam edeceğini düşünüyorum. 2019-2020 eğitim-öğretim döneminin mart ayında 1,5 milyona yakın öğrenciyle devam eden sürecin, 2020 -2021 eğitim - öğretim dönemi itibarıyla birlikte 1 milyona kadar gerilediğini görüyoruz."

ONLINE EĞİTİM


Eğitim sektörünün bu dönemde dönüşen sektörlerden biri olduğunu dile getiren Fatih Öztürk, yeni normal şartlarına uygun olarak üretmeye devam eden, bilgiyi bu süreçlere uygun olarak sunabilenlerin farklarını ortaya koyduklarına vurgu yapıyor.

Öztürk, "2021- 2022 eğitim-öğretim döneminde eğitim sektöründe büyüme beklemiyoruz. Var olan okullar dijital altyapılarına yaptıkları yatırımlar ile güçlenmek zorundalar. Önümüzdeki dönemde online ağırlıklı hibrit eğitim sisteminin hâkim olacağını düşünüyoruz" diye anlatıyor.

CHROMEBOOK DEVRİ


Sektördeki gelişmeleri de aktaran Öztürk, 'Chromebook' bilgisayarların pandemiyle birlikte dünya genelinde uzaktan eğitim faaliyetleri için en çok tercih edilen ürünlerin başında gelmeye başladığını söylüyor.

Dünyada 2020 ile 2021 yılları için chromebook üreten şirketlerin tam kapasite çalıştıklarını, üretilen ve üretilecek tüm chromebook ürünlerinin şirketler tarafından rezerve edildiğini ifade eden Öztürk, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

"Öğrenci ve öğretmenlerin içerik oluşturmak ve ortak çalışmalar yapmak için kullanabileceği bu cihazları biz de kullanıyoruz. Chromebook'lar öğrencilerini uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin eğitim materyallerine daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde erişmelerine yardımcı olmak için tasarlandı. Önümüzdeki yıldan itibaren chromebook hayatımızın daha çok içinde olacak."

BÜNYESİNDE 20 ŞİRKET VAR


Yaklaşık 7 bin 400 kişiye istihdam sağlayan Bilfen Şirketler Topluluğu eğitim dışında farklı sektörlerde de hizmet veriyor. Grup bünyesinde; matbaa, ambalaj, toplu yemek üretimi, eğitim yayıncılığı, servis taşımacılığı, inşaat ve gayrimenkul olmak üzere 20 şirket bulunuyor.

Bu yıl matbaa ve ambalaj alanındaki yatırımlarına devam edeceklerini dile getiren Fatih Öztürk, "Eğitim yayıncılığı sektöründe bir büyüme yakaladık. Çünkü pandemi ile birlikte öğrencilerin yazılı yardımcı kaynak ihtiyacı arttı. Bu alanın Türkiye'de ivme kazandığını düşünüyoruz" diyor.

Türkiye'de gazete matbaalarından sonra en büyük kapasiteye sahip matbaaya sahip olduklarının altını çizen Öztürk, şöyle konuşuyor: "Etiket üretiminde Türkiye'nin en büyük, kutu üretiminde ise yine Türkiye'nin en büyük ilk üç şirketi arasındayız.

Bilnet matbaamızın makine parkuru daha da genişlerken, Biltur Catering şirketimizin temel hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıktığımız tarım ve hayvancılık faaliyetleri de Manyas'ta büyüyerek devam edecek."