Beyaz yakalıları girişimci yapacaklar

16 Haziran 2020
Değişen ve dönüşen dünyada şirketlerin farklı fikirlere olan ihtiyacı her geçen gün daha da artıyor. Bunun için inovasyonu harekete geçiren kurum kültürünün geliştirilmesi ve organizasyonun her noktasına bunun yayılması gerekiyor. İşte bu noktada kurum içi girişimcilik şirketler için önemli bir katkı sağlıyor.
BURCU TUVAY
btuvay@ekonomist.com.tr

31 Mayıs-13 Haziran tarihli sayıdan

Şirketler, insan kaynaklarının parlak fikirleri ile inovasyonun sürdürülebilirliğini sağlayarak tüm paydaşları için değer yaratıyor. İnsan kaynağının yaratıcılığı ve yenilikçiliğini teşvik eden bu iş kültürü ile çalışanların bulundukları kuruma bağlılıkları artarken, ortaya çıkan parlak fikirlerle tedarikçilerden iş ortaklarına, müşterilere kadar uzanan ortak değerler yaratılıyor.

Gerek yarışmalar, gerekse kurulan platformlarla çalışanların inovatif projeler üretmesi ve bu projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Biz de Türkiye'de kurum içi girişimcilik faaliyetleriyle öne çıkan beş şirketin yeni dönem projelerini araştırdık.

İNOVASYON OFİSİ KURDU

Örneğin Allianz Türkiye, kurduğu İnovasyon Ofisi ile kurum içindeki girişimcilik potansiyelini harekete geçiriyor. Şirket, Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında, bugüne kadar çalışanlarınca belli odak alanları için geliştirilmiş olan 260 fikri değerlendirdi ve seçilen 23 proje hızlandırma programına alındı.

Ödüle layık görülen 'AllGame Oyun-laştırılmış Eğitim Platformu' çalışanları ve acenteleri oyunlaştırmayla eğiten ve eğitim başarısını artıran bir platform özelliği gösteriyor. 'Seç Sigortala' ürünü ise genç neslin günlük hayatlarında sıkça kullandıkları cep telefonu, bilgisayar, bisiklet gibi ürünlere aylık koruma ve istedikleri an değişim imkanı sağlayan esnek bir sigorta hizmeti sunuyor.

Allianz Türkiye CEO'su Tolga Gürkan, "2020 Kurum içi Girişimcilik Programı ile açık inovasyona odaklanarak, çalışma arkadaşlarımızın start up'larla birlikte çalışmasını planlıyoruz. Söz konusu işbirliğinin şirketimiz ve girişimcilik ekosistemine çift yönlü bir katkıda bulunacağına inanıyoruz" diyor.



SAĞLAM FİKİR PORTALI

Kurum içi girişimcilik çalışmaları yürüten bir başka kurum olan Kuveyt Türk'te, Dijital Dönüşüm Grup Müdürlüğü bünyesinde Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Müdürlüğü birimleri yer alıyor. Kurum genelinde fikir toplama aracı olan 'Sağlam Fikir' portalından şubeden genel müdürlük çalışanlarına kadar herkesin inovatif, yenilikçi ve farklılık barındıran fikirlerini paylaşmaları için çok sayıda fikir alınıyor.

Her yıl 5 bine yakın yeni fikir değerlendiriliyor. Kuveyt Türk Dijital Dönüşüm Grup Müdürü Okan Acar, "Bu kapsamda hedefimiz, tasarım odaklı düşünme metodu, yalın girişimcilik, işbirliğine dayalı çevik iş yapış modellerini geliştirilen fikirlerde uygulayabilen çalışma arkadaşlarımızın sayısını artırmak" diyor.

KARGO SEKTÖRÜNE GİRDİ

Aygaz, 2015 yılından bu yana sistematik inovasyon faaliyetlerini 'Aythink' inovasyon yönetimi süreci altında yürütüyor. Çalışanlardan ikisinin fikri olarak yola çıkan ve bugün İstanbul ve Kocaeli'de 100 bine yakın paket teslim eden Aykargo, Aygaz'ın hayata geçirdiği önemli projelerden biri.

Tüpgaz bayilerinin araç, personel, şube gibi mevcut yetkinlikleri kullanılarak müşteri memnuniyeti noktasında sıkıntılar görülen kargo sektörüne girildi.

Aygaz İnovasyon ve Fikri Haklar Müdürü Esin Çınar Akkol, "Bize göre projeleri hayata geçirme zincirinin son halkası olan çevik çalışma prensiplerini projelerde uygulayarak, fikrin doğuş anından iş modeline dönüşüp hayata geçtiği ana kadar dünyaca kanıtlanmış metodolojiler üzerinden ilerliyor ve projelerimizin hayata geçme hızını artırıyoruz" diyor.

MÜŞTERİLERLE BİRLİKTE TASARLIYOR

ING Türkiye İnovasyon Merkezi'nde, banka içinde yeni fikirlerin buluşturulup geliştirildiği Pl-Platform for Innovation ve kurum içi inovasyon metodolojisi olan PACE bulunuyor. PACE ile her şeye müşterilerle birlikte karar veriliyor ve yeni ürünler onlarla birlikte tasarlanıyor.

Banka genelinde tüm inovasyon projelerinin koordinasyonundan sorumlu bir ekip bulunuyor ve İnovasyon Konseyi yapısıyla kurum içi projelerin yönetimini gerçekleştiriyor.  Bu ekip, kurum içinde inovasyon elçisi olarak konumlandırılan Innovators Programı ile her iş kolundan inovasyona gönül vermiş kişilerle beraber çalışıyor.

Bugüne kadar kurum içerisinde 80'e yakın proje PACE metodolojisi kullanılarak müşterilerle test edildi ve yaklaşık yüzde 20'si hayata geçirildi. Örneğin Turuncu Ekstra banka kartı programı PACE ile yapılan ilk projeydi. Bu programla Visa Yenilikçi Banka Ürünü Ödülü alındı.



PARLAK FİKİRLERE YATIRIM YAPIYOR
Zorlu Holding’in gelecek vizyonu Akıllı Hayat 2030’un en önemli projelerinden biri olarak gördüğü kurum içi girişimcilik platformu Parlak Bi’Fikir’in ilk döngüsünde yatırım alan iki takım Zorlu Holding ile ortaklık anlaşması imzaladı.

Parlak Bi’Fikir’in ilk döngüsünde yatırım alan iki girişim, ConectoHub ve AbilityPool oldu. Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt, kurum içi girişimcilikle start up modelini içeriye taşımaya başladıklarını dile getiriyor.

Salt, şunları söylüyor: “Vestel Ventures ile edindiğimiz tecrübeyi kurum içi girişimciliğe taşıyoruz. Kurum içi girişimcilikte henüz yolun başındayız.

Fakat ilk döngüde hep birlikte çok fazla şey öğrendik, bu konuda bir farkındalık yarattık. İnanıyorum ki ikinci döngüde, ilkine katılan arkadaşlarımızın da süreçte çok ciddi katkıları olacak. Onların yapacağı mentorluk ile yeni takımlarımız çok daha yenilikçi ve hızlı büyüme potansiyeli olan işler ortaya çıkaracak. Bir sonraki döngüye parlak bir fikri olduğuna inanan tüm Zorlu Grubu çalışanlarını davet ediyorum.”