Belgesini almayan artık çalışamayacak

10 Ocak 2017
Türkiye’de tehlikeli işlerde çalışanlara standart getiriliyor. 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya giren 6645 sayılı kanun ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tebliği uyarınca, ısı yalıtımcısından duvar kalıpçısına, tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştırılamayacak. işverenler, belge sahibi olmayan işçi başına yaklaşık 500 TL ceza ödeyecek.

LEVENT GÖKMEN
lgokmen@ekonomist.com.tr

Türkiye’de tehlikeli işlerde çalışanları olası kazalara karşı korumak ve sektörlere standart getirmek üzere yeni düzenlemeler yapıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6645 sayılı kanun ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tebliği ile inşaat boyacısından otomotiv montajcısına kadar tehlikeli 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi 1 Ocak’tan itibaren çalıştınlamıyor. Belgesiz işçi çalıştıran işverenler, belge sahibi olmayan işçi başına 500 TL para cezası ödeyecek.

İNŞAAT BAŞI ÇEKİYOR
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için tüm sektörlere yönelik STK’lar, üniversiteler ve özel sektör şirketlerinden oluşan akredite olmuş 59 kurumdan birine başvurulup 700 TL’lik sınav ücretini ödemek gerekiyor.

Başvuru yapanlar üç kez sınava girme şansına sahip olurken, sınavda başarılı olanlar belgelerinin yanı sıra devletten teşvik kapsamında sınav ücretinin tamamını geri alabiliyor.

Bu sınava girip başarısız olanlar ya da en baştan eğitim almak isteyenler ise Mesleki Yeterlilik Kurumu, MEB ve İşkur’un ortak protokolleriyle açtıkları kurslarda eğitim alabiliyor.

Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması konusunda inşaat sektörü başı çekiyor. Turizme yönelik 13, inşaat sektörüne yönelik 13 olmak üzere toplam 26 meslek dalında dünya standartlarında akredite edilmiş belge vermeye yetkili SABEMER’in yönetim kurulu başkanı İsmet Öztanık, sadece inşaat sektöründe belgelendirilmesi gereken 500 bin kişi bulunduğunu söylüyor.

Öztanık, bunların 100 bini belgelendirilirken 400 bininin belge alması gerektiğini vurguluyor. İsmet Öztanık, “Her belgesiz kişi için 500 TL para cezası var. Oysa sınav ücreti 700 TL.

Belge almaya hak kazananları Mesleki Yeterlilik Kurumu’na bildiriyoruz. 2017’nin sonuna kadar sınava girip başarılı olan işçilerin ücretleri devlet tarafından teşvik kapsamında bireylere geri ödeniyor” diyor.

Dünyanın en büyük ikinci müteahhitlik ülkesi olan Türkiye’den dünyanın çeşitli ülkelerine giden Türk işçiler, bu belgeleri aldıklarında daha kolay çalışma izni alabilecek.

BİLGİ KARMAŞASI VAR!
SABEMER Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Figen Alkan, özellikle İstanbul dışındaki Manisa, Tokat, Edirne ve Ardahan gibi şehirlerden belgelendirme talebi aldıklarını, eğitim kadroları ve mobil ekipleriyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtiyor. Alkan, "Bizi arayan birçok firma doğru bilgilere sahip değil. Hangi işçilere belge alacaklarını bilmiyorlar.

Daha önce zorunluluk kapsamında alınan eğitim katılım belgelerini mesleki yeterlilik belgesi zannedip rahat davranıyorlar. Ancak bu belgeler mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmiyor" uyarısında bulunuyor. Figen Alkan, inşaatlarda çalışan işçilerin çoğunluğunun seviye 2 yardımcı elemanlardan (amele) oluştuğunu, bunların seviye 3 sınavına girip belge almak istediklerini ancak başarısız olduklarını anlatıyor ve seviye 2'nin zorunluluk kapsamına alınması gerektiğini vurguluyor.