Bedelsiz sermaye artışı potansiyeli en yüksek ilk 50 şirket

Ekonomist Dergisi'nin 13 Mart-13 Nisan 2024 tarihli sayısında 'bedelsiz sermaye artışında en gözde 50 şirket' başlıklı araştırma yer almıştı... İşte Ekonomist arşivinden, o haberde yer alan bedelsiz sermaye artışı potansiyeli en yüksek ilk 50 şirket...

16 Nisan 2024

2023 yılı 12 aylık bilançosunu açıklayan BİST-TÜM şirketleri içerisinde, bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli en yüksek ilk 50 hisseyi araştırdık. 

31 Mart - 13 Nisan 2024 tarihli sayıdan

"ÖNEMLİ ANCAK TEK KRİTER OLMAMALI"

Piyasalarda dalganın boyutu giderek artarken, hisse seçimleri noktasında bedelsiz sermaye artırımları, yatırımcıların takip ettiği unsurlardan biri. Biz de bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli en yüksek ilk 50 BİST-TÜM hissesini araştırdık. 

Tablomuzdaki şirketlerin bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli, şirketlerin 'öz kaynaklar' ve 'ödenmiş sermaye' verilerine göre hesaplandı. Bu veriler hesaplanırken, 26 Mart kapanışı itibarıyla 2023 yılı 12 aylık bilançosunu açıklayan BİST-TÜM şirketleri çalışmaya dahil edildi. Dergimizin 'Temettü' sayfasında da son dönemde bedelsiz sermaye artırımı kararını açıklayan şirketleri görebilirsiniz.

Bu noktada; tek başına bu kritere bakarak yatırım yapmanın yeterli olmadığı üzerinde duruluyor. Yatırımcılar için bedelsiz potansiyeli kadar şirketin finansal tablolarındaki dönemsel gelişmelerin ve piyasa değerinin de önemli olduğuna, bedelsiz potansiyeli yüksek olan hisseler içinde de projeleri ve beklentileriyle yükselme potansiyeli olanlara uygun fiyat seviyelerinde yatırım yapmanın önemine dikkat çekiliyor.

NASIL HESAPLANIR?

Bedelsiz sermaye artırımının şirketlerin kendi iç kaynakları ve/veya dönem kârını kullanarak sermayesini artırması işlemi olduğunu söyleyen InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; şirkete dışarıdan bir kaynak girişi olmadan öz kaynaklar kalemi altında gerçekleşen bu işlemle şirketin hisse sayısının arttığını belirtiyor. 

İşlem sonrasında şirketin öz kaynakları değişmezken, ödenmiş sermayesinde artış meydana geldiğini aktaran Bircan; yatırımcıların ise payları oranında yeni paylara karşılıksız olarak sahip olduğu bilgisini veriyor.

Sermaye artırımı sonrasında yatırımcıların elindeki lot sayısını hesaplamak için bölünme oranının dikkate alındığına değinen Mehmet Bilal Bircan; bu durumu şu örnekle açıklıyor: "Bedelsiz sermaye artırımı öncesinde elinde 3 TL'den 100 lot hissesi olan bir yatırımcının, ilgili şirketin yüzde 200 bedelsiz sermaye arıtımına gitmesiyle elde edeceği yeni pay sayısı 100 x yüzde 200 = 200 lot olur. 

Elinde 100 lot olan yatırımcının 200 lot yeni pay da eklendiğinde lot sayısı 300'e çıkar. Sermaye artırımı öncesinde 3 TL olan fiyat ise sermaye artırımı sonrasında 3 / (1+ yüzde 200) = 1 TL olarak hesaplanır. Bedelsiz sermaye artırımı sonrasında lot sayısı artarken, fiyat da aynı oranda bölündüğü için yatırımcının elindeki toplam hisse değeri değişmez."

HİSSE FİYATINA NASIL YANSIR? 

Sermaye artırımı sonrasında ek paylar yatırımcının hesabına aktarılırken elinde şirket payı olmayan ancak bedelsiz sermaye artırımına katılmayı düşünen yatırımcıların sermaye artırımı öncesinde şirket paylarını satın alması gerekiyor. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin; yatırımcılar için bu kararın piyasada, davranışsal olarak olumlu karşılandığını ve hissede pozitif fiyatlanmanın meydana geldiğini kaydediyor. 

Yatırımcı davranışının ve tutumunun tamamen bireysel isteklere göre değişebileceğine de değinen Ekin; "Bazen ortaklar pay senedini bedelsiz sermaye artırımı öncesinde artan kâr marjından fayda sağlamak amacıyla realize edebilir. Bazı yatırımcılar ise lot bazında daha fazla paya sahip olacağı için senedi elinde tutabilir" diyor.

Bedelsiz sermaye artışının ardından hisse fiyatında bedelsiz sermaye oranı kadar düşüş olduğuna da dikkat çeken Tuğba Ekin; kanıtı olmamakla beraber yatırımcıların sermaye artışı sonrasında düşen hisse fiyatının kısa sürede eski fiyatına ulaşacağını düşündüğünü aktarıyor. Tuğba Ekin; fiyatı düşen hissede, 'fiyatın tekrar yükselebileceği' öngörüsü varsa düşük fiyat avantajıyla yeni yatırımcıların hisseyi iskontolu satın almasının kolaylaşabileceğim de sözlerine ekliyor.

“YAKINDAN TAKİP ETMEKTE FAYDA VAR"

Sermaye artırımı sonrasında yaşanan bölünmeyle pay sayısının artmasının şirket paylarının daha likit hale gelmesine katkı sağladığını vurgulayan InvestAZ'dan Mehmet Bilal Bircan; bedelsiz sermaye artırımlarının hem şirketlerin likiditesini artırması hem de hisse fiyatında hareketlenme yaratması nedenleriyle yatırımcılar açısından avantaj sağlayabileceği görüşünde. 

Yatırımcıların bedelsiz sermaye artırımı potansiyeli yüksek olan şirketleri yakından takip etmelerinin önemine işaret eden Bircan; "Ancak şirketlerin mali yapıları ile sektör dinamikleri de mutlaka göz önünde bulundurulmalı" diye de ekliyor.
 

BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI ŞİRKETLERE NASIL AVANTAJLAR SAĞLAR?
Ahlatoı Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Ekin; bu avantajları şöyle sıralıyor;

  • Enflasyonist ekonomilerde şirketin öz sermayesi enflasyona karşı korunmuş olur.
  • Bu işlem, hissede likiditeyi artırarak daha fazla yatırımcıya ulaşılmasına katkıda bulunur.
  • Sermaye artırımı öncesinde pasif halde alım-satım yoğunluğu azalan hissede sermaye artışı sonrasında hareketlilik görülür. Dolayısıyla hisse alım-satımında kolaylık gerçekleşir:
  • Şirkete kendi iç kaynaklarını kullanmasıyla ek finansman sağlanır.
  • Ödenmiş sermayesi yüksek olan şirketler finansal kurumlardan kredi çekmek isterlerse bu kalemi teminat olarak göstereceğinden dolayı da avantaj elde eder.