Banka hisselerinde ‘Şimşek’ hesabı

İlk çeyrekte bankalarda kârlılığın beklentilerle uyumlu gerçekleştiği görülüyor.

11 Haziran 2023

Yeni ekonomi yönetimiyle bankalara ilişkin yasal düzenlemelerin kalkacağı beklentilerinin düşük çarpanlı ve iskontolu banka hisselerini destekleyeceği öngörülüyor. Portföylerde bankalara da yer verilmesi önerilirken en çok Akbank, Garanti, YKB beğeniliyor.

11 - 24 Haziran 2023 tarihli sayıdan

Borsa İstanbul'da (BİST) 2023 ilk çeyrek bilanço sezonu geride kaldı. 2022'de para politikalarında ağırlıklı olarak bankacılık sektörüne kârlılık sağlayacak uygulamaların hayata geçirilmesiyle rekor kârlar elde edilmişti. Ancak 2023, 'bankacılık için öngörülemeyen bir yıl' olarak tanımlanıyordu.

KÂRLILIĞI BASKILAYAN UNSURLAR

İlk çeyrekte bankalarda kârlılığın beklentilerle uyumlu gerçekleştiği görülüyor. InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; bu çeyreğin öne çıkan unsurlarını, TÜFEX gelirlerindeki azalma, artan fonlama maliyetleri, enflasyon ve deprem nedeniyle net ücret ve komisyon giderlerindeki artış olarak sıralıyor. 

Çeyreklik ve yıllık bazda net faiz marjlarında daralmanın sürdüğünü kaydeden Bircan; aktif kalitesi ve sermaye yeterlilik rasyolarında ise iyileşme gözlendiğini söylüyor.

İlk çeyrekte bankalar yıllık bazda kârlarını artırsalar da 2022 son çeyreğe göre kârlar azaldı. Mehmet Bilal Bircan; "TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerin bu çeyrekte daha düşük oranlarla değerlenmesi, artan TL mevduat maliyeti ve gerileyen TL kredi getirisine bağlı olarak kredi-mevduat makasındaki daralma kârlılığı baskıladı" diyor. 

Bircan, operasyonel giderlerde yıllık artışın yüzde 150'lere yaklaşmasının da kârları olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

YILIN KALANINDA NE BEKLENİYOR?

BDDK'nın verilerine göre; nisanda bankacılık sektörü aylık bazda yüzde 4,8 azalarak 38,6 milyar TL net kâr elde etti. Dört aylık kümülatif kâr 144,7 milyar TL olurken yıllık bazda kâr artış oranı marttaki yüzde 68'den yüzde 47'ye geriledi. 

Kümülatif öz kaynak getirisi aylık bazda 4 baz puan zayıflayarak yüzde 31,9'a düşen sektörde, sermaye ve çekirdek sermaye yeterliliği oranları da 71 ve 61 baz puan zayıflayarak yüzde 17 ve yüzde 13,6'ya geriledi.

Marjlarda zayıflamanın sürdüğünü belirten Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur; nisan ayı sonuçlarının ikinci çeyrek için kârlılıkta hafif daralmaya işaret ettiğini kaydediyor. 

Sektörde 2022'de gerçekleşen yüzde 364'lük rekor yüksek kâr artışını takiben 2023'te kârlılıkta normalleşme öngören ve yıllık yüzde 20 kâr daralması modelleyen Onur, ortalama öz kaynak kârlılığının da 2022'deki yüzde 44,4'ten 2023'te yüzde 23,7'ye gerileyeceğini tahmin ediyor. Sevgi Onur'a göre; 2022'de yüzde 80 olan TL kredi büyümesi 2023'te yüzde 40'a gerileyebilir, yabancı para (YP) kredilerde zayıf performans da sürebilir.

BORSADA ÖNCÜ, BANKALAR OLDU

Banka hisselerine de ayrı bir parantez açalım. Tablomuzda beş aracı kurumun banka hisselerine ilişkin öneri ve hedef fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Burada tüm aracı kurumlar tarafından 'al' denen hisselerin Akbank, Garanti ve Yapı Kredi (YKB) olduğu görülüyor.

2022'yi 5.138'den kapatan BİST-Bankacılık Endeksi yılın beş ayında dalgalı seyretti. 6 Şubat'taki depremin ardından BİST'teki hızlı düşüşte bankacılık hisseleri başı çekti ve bankacılık endeksi de 3.465'e kadar geriledi. 

Martta 5.000'leri gördükten sonra mayıs başında yeniden 4.000'in altına inen BİST-Bankacılık Endeksi, şubattaki düşüşün ardından bu yılın ikinci en hızlı düşüşünü 12 Mayıs'taki 5.035'ten 24 Mayıs'ta 3.792'ye inerek yaşadı.

Seçimlerin geride kalmasının ardından borsadaki hızlı atak ise banka hisseleri öncülüğünde gerçekleşti. 26 Mayıs'ta kapanışını 4.581'den yapan BİST-100, 2 Haziran'da yüzde 11,66 yükselişle 5.115'e ulaştı. 26 Mayıs'ta 3.975'ten kapanan BİST-Bankacılık Endeksi ise yüzde 18,36 artışla 2 Haziran'da 4.705'e ulaşarak BİST'in getirisini aştı. Geçen hafta da BİST-100 5.600'lere, BİST-Bankacılık Endeksi 5.000'lere yaklaştı.

BANKA HİSSELERİ NEYİ FİYATLIYOR?

İş Yatırım Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen; 5 Hazi-ran'daki analizinde, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olması önceki hafta bir miktar fiyatlansa da değişime işaret eden güçlü sinyallerin piyasalar tarafından oldukça olumlu karşılanmaya devam ettiğini kaydediyor. Gürleyen; "BİST'te bankalar ve holdingler öncülüğündeki yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 

BİST-100, yakın vadede önceki zirvesi olan 5.700'ü kolaylıkla test edebilir" diyor. Bankaların üzerindeki yasal düzenleme yüklerinin kalkacağına dair beklentilerin tarihsel ortalamalarına göre oldukça düşük çarpanlarla işlem gören banka hisselerini destekleyeceğini tahmin eden Serhat Gürleyen, bankaların ekonomideki normalleşmeden en çok yararlanacak şirketler olduğunun da altını çiziyor.

Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu da sektör özelinde son dönemde getirilen regulasyonların bazılarının kaldırılacağı veya yumuşatılacağı yönündeki beklentinin banka hisseleri için katalizör olabileceğini öngörüyor. 

Akbank'ın güçlü sermaye tamponları, yüksek aktif kalitesi ve yılbaşından beri hisse olarak benzerlerine kıyasla geride kalması nedeniyle pay başı 25,14 TL hedef fiyatla model portföyde yer aldığı bilgisini veren Akkoyunlu, "Hisse, 2023 beklentilerimize göre 0,46x F/K ve 1,8x PD/DD gibi oldukça ucuz çarpanlarla işlem görüyor" diyor.

"PORTFÖYLERDE YER VERİLMELİ"

InvestAz'dan Mehmet Bilal Bircan; 2023'te banka finan-salları açısından görece zayıf bir tablo öngörse de mevcut fiyatlamalar ekseninde değerlendirdiğinde portföylerde bankalara da yer verilmesinin yatırımcılara avantaj sağlayabileceği kanaatinde. 

Bircan; hem küresel emsalleri hem de geçmiş performanslarıyla kıyaslandığında bankaların hala iskontolu kalmaya devam ettiğini de vurguluyor. Garanti BBVA ile YKB'nin portföylere eklenebileceği görüşündeki Mehmet Bilal Bircan, "'Al önerisinde bulunduğumuz iki banka için hedef fiyatlarımız sırasıyla 35,03 TL ve 12,53 TL" diye konuşuyor.

CAĞLAR TOROS İNFO YATIRIM STRATEJİSTİ  "BANKACILIK, KONJONKTÜRE GÖRE ÖNE ÇIKABİLİR"

"Banka hisselerinin çarpanlarının düşük kalması sektör hisseleri için fırsat yaratıyor. Seçim sonrasında belirsizliklerin azalmasıyla yabancı yatırımcı ilgisindeki olası artış, bankacılık sektörünü kısa vadede öne çıkarabilir. 

Mevduat kotalarının tutturulamaması durumunda ceza ya da zorunlu bono alımı gibi aktif-pasif yönetimini ve kârlılığı baskılayan regülasyon uygulamalarına Mehmet Şimşek yönetiminde son verilmesi sektör açısından olumlu bir gelişme olabilir. 

Bu kapsamda piyasa, bankalardaki kârlılık baskısından ziyade para politikasında normalleşme, regülasyon baskısının azalması ve risk priminin düşmesi gibi orta vadede olumlu beklentileri fiyatlama eğiliminde olabilir. Borsadaki olumlu seyrin orta vadede süreceği, bu durumda bankacılığın konjonktüre göre öne çıkabileceği kanaatindeyiz."