Mogan Enerji Yatırım Holding, Güriş Holding grubu içerisinde elektrik üretimi ve ticareti faaliyetlerinde bulunan şirketlere iştirak eden ve bunları çatısı altında toplayan ‘holding’ statüsünde yüzde 100 yerli bir şirket.
10 - 23 Kasım 2024 tarihli sayıdan
Mogan Enerji çatısı altında, işletmede olan, toplam 1.025,5 MW kurulu güce sahip 21 adet tamamı yenilenebilir enerji santrali bulunuyor. Dokuz RES’in kurulu gücü toplamı 684,25 MW, sekiz JES’in kurulu gücü toplamı 259.90 MW ve dört HES’in kurulu gücü 81.37 MW.
Türkiye’nin en büyük jeotermal ve rüzgar enerji santrali yatırımcıları arasında olduklarını söyleyen Mogan Enerji Yatırım Holding CEO’su Ali Karaduman, “Bu durumu sürdürülebilir kılmak için yeni RES, GES ve JES yatırımlarını araştırıyoruz. Fırsat geldikçe işletmede olan kaliteli yenilebilir enerji santrallerinin satın almaları ile ilgileniyoruz” diyor.
YENİ YATIRIM HAMLESİ
Şirketin yakın dönemdeki yatırımları arasında mevcut santrallerinde hibrit santraller kapsamında yardımcı kaynak yoluyla ek üretim yapılması, hali hazırda lisans sahibi olduğu inşaata hazır projeler, rüzgar santrallerinin kurulu güçlerinin artırılması, yurt içi-yurt dışı enerji ihaleleri ve satın almalar yer alıyor. Bu kapsamda Kocatepe RES’te 32,5 MW’lık GES yatırımı için çalışmalara başlamış olup tesisin 2025’in ilk ayında devreye alınması planlanıyor. Arnavutluk’ta 22 Ağustos 2023 tarihinde ihale edilen, Arnavutluk’ta inşa edilmesi planlanan 74.88 MW kapasiteli RES için Arnavutluk Altyapı ve Enerji Bakanlığı ile BRD Energy, GÜRİŞ İnşaat ve Mühendislik ve Mogan Enerji Yatırım Holding konsorsiyumu arasında proje geliştirme anlaşma imzalandığını söyleyen Karaduman, “Yeni RES, GES ve HES yatırımları/satın almaları için özellikle Balkanlar’da yoğun mesai harcıyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları ile ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz” diye anlatıyor.
PATENTLİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİYOR
Yenilenebilir enerji ile ilgili AR-GE çalışmalarının yapılmasına öncelik verdiklerine değinen Karaduman, şunları anlatıyor: “Güriş Grup firmalarından Güriş Teknoloji ile iş birliği içindeyiz. Yenilenebilir enerji alanında birtakım AR-GE çalışmalarımızı kendi ekiplerimizle yürüterek patentli teknolojiler de geliştiriyoruz. Güriş Teknoloji’nin RES’lere yönelik geliştirdiği EMS (Enerji Yönetim Sistemi) platformu ile enerji kayıplarını en aza indirmeyi ve santral performansını anlık takip ederek operasyonel verimliliği artırmayı hedefliyor. Yapay zeka destekli WTIP (Wind Turbine Image Processing) projesiyle de rüzgar türbinlerinde bakım sürekliliğini sağlıyor ve hasarları önceden tespit ederek gereksiz duruşları minimize ediyor. Santrallerimizin sıfır atık belgeleri mevcut. Atıklarımızı azaltmak ve özellikle atık çıkmaması için yeni teknolojileri takip ediyoruz.”
"1 milyon tondan fazla karbon satışı gerçekleştirdik"
“Karbon fiyatlandırmasının, emisyon azaltımına ve düşük karbonlu yatırımlara teşvik sağlayarak iklim farkındalığını artırmak ve yeşil ekonomiyi desteklemek için kullanılmasını destekliyoruz. Santrallerimizde karbon emisyonlarımızı hesaplamaya başladık. Öncelikli olarak 2024 yılı Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını hesaplayacağız, 2025’te ise Kapsam 3 emisyonlarımızın da altyapısını kurgulamayı planlıyoruz. Bir yılda salınan sera gazı emisyon miktarımız netleştikten sonra sıra karbon azaltım projelerine gelecek. Karbon sertifikasyonlarımıza da devam ediyoruz ve satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 1 milyon tondan fazla karbon satışı gerçekleştirdik. Gold Standards ve VCS sertifikalarımız mevcut.”