LEVENT GÖKMEN
lgokmen@ekonomist.com.tr
Metro hattının gelmesiyle bölgeye ilginin daha da artması bekleniyor. Bahçeşehir, 1994 yılında Türkiye’nin ilk uydu kenti olarak hayat bulduğunda kimse bugün gelinen noktayı tahmin edemezdi.
Haritayı görmek için görsele tıklayın.
Süzer Ailesi’nin çiftliğinde İstanbul’un kent merkezinden uzak yeni bir yaşam alanı olarak tasarlanan Bahçeşehir, Mesa-Nurol’un geliştirdiği projelerle tanındı. Günümüzde ise Eston’dan Kuzu Grup’a, Sur Yapı’dan Garanti Koza’ya kadar markalı konut üreticilerinin proje üssü konumuna döndü.
Bahçeşehir, 2005 yılından itibaren Ispartakule bölgesiyle beraber ikinci büyük yapılaşma sürecine girdi. 1990’larda Emlak Bankası aracılığıyla yapılan toplu konut projelerine bugün Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Emlak Konut GYO) aracılığı ile devam ediliyor.
ORTA ÜST SEGMENT
TOKİ ve Emlak Konut GYO bölgede bulunan boş arsalarını kaynak geliştirme projeleri kapsamında gelir paylaşımı yöntemiyle özel şirketlere ihale ederek değerlendiriyor.
Bahçeşehir’in en yüksek noktası olan Ispartakule’de İstanbul’a iki yeni şehir projesinin Avrupa ayağında, yepyeni bir kent yaratılıyor.
Bölgedeki projeler, ağırlıklı olarak orta ve üst gelir grubuna yönelik. Bölgede en çok 3 + 1, sonrasında ise 2+1 ve 1 + 1 konut tipinin üretildiği görülüyor.
Bahçeşehir-Ispartakule bölgesindeki konut projelerinde ortalama m2 fiyatları 4 bin 970 TL iken şerefiyelerine göre 20 bin TL’lere kadar çıkan m2 fiyatlarına da rastlamak mümkün.
YÜZDE 106 ARTIŞ VAR
Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık 2016 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu’na göre, bölgede fiyatlar 2013’te yüzde 12, 2014’te yüzde 6, 2015’te yüzde 26, 2016 yılında ise yüzde 37,9 oranında arttı.
Son dört yıla bileşik olarak bakıldığında konut fiyatlarının yüzde 106 arttığı bir bölge olarak İstanbul’daki 34 bölge içinde beşinci sırada yer alıyor.
Üçüncü Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarına yakınlığı ile öne çıkan bölge, yoğun trafik sorunuyla da biliniyor.
Yapımına başlanan metro hattı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarının tamamlanmasıyla bölgenin trafik sorununun çözümlenmesi bekleniyor.
METRO GELECEK
Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Uzmanı Emir Sezgin, bölgede daha çok lüks konut ve villaların inşa edildiğini söylüyor. Sezgin, tünel çalışmaları başlayan 19 km uzunluğundaki Mah-mutbey-Bahçeşehir metro hattının 2019 yılı sonunda tamamlanmasıyla bölgeye olan ilginin artacağını ifade ediyor.
Sezgin, “TEM üzerinde oluşan 4,5 km’lik trafik bu metro ile by pass edilecek. Mahmutbey, Mimar Sinan, Mehmet Akif, Halkalı-Atakent, Halkalı Toplu Konut, Tema İstanbul, Hastane, Altınşehir, Resneli, Ispartakule, Bah-çeşehir durakları olması planlanan hattın 2019’da kullanıma açılması planlanıyor.
Ulaşım planlaması güçlendikçe bölgeye olan ilgi artarken konut fiyatları da yukarı yönlü hareket edecektir” diyor. Emir Sezgin, ulaşım bağlantılarının gelişmesi ve erişilebilirliğin artmasıyla bölgede önceki yıllara benzer değer artışlarının yaşanacağını vurguluyor.
KANAL İSTANBUL’A YAKIN
Bölgede proje geliştiren şirketlerden biri de Özyurtlar. Bahçeşehir’in son 15 yılda planlı bir şekilde büyüyerek örnek bir uydukent olduğuna dikkat çeken Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, Kanal İstanbul projesinin başlangıç noktasına 3 km uzaklıkta yer alan Ispartakule’nin de bölgenin en hızlı gelişen yerlerinden
biri olduğunu vurguluyor.
Bahçeşehir’de yeni projeler geliştirmeye devam edeceklerini belirten Tamer Özyurt, “Önümüzdeki dönemde büyük bir projenin lansmanına hazırlanıyoruz. Yakında satışa çıkacak olan projemizi Bahçeşehir’de inşa edeceğiz” diyor.